15. Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali, Bakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla açıldı.
15. Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali'nin açılışına katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a tören alanına gelişinde mehter takımı eşlik etti.
Vatandaşların, ''Yolların kralı Yıldırım" sloganına Bakan Yıldırım ''Yolların kralı olmaz yolların kuralı olur" karşılığını verdi.
Bakan Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, 15. Uluslararası Çiçek Festivali'nin yapıldığı Bayındır ilçesinin, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, saray bahçelerini ''Hasbahçe" yapan çiçekleri ürettiğini, günümüzde ise ilçenin Türkiye'nin çiçek ihtiyacının yarısını karşılar hale geldiğini anlattı.
Çiçek üretiminin, Bayındır'da marka haline gelmeye başladığını ifade eden Yıldırım, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bayındır'dan çiçek almaya karar verdiğini, 1 milyon çiçek taleplerini toparlayacak üretici bulamadığını söylemişti. O günden bugüne, Bayındır, 100 milyon üretip 60 milyon lira kazanıyor, bu başarıdır" dedi.
Belediyelerin çiçek alımıyla gelişen üretimin, ilçeyi kalkındırdığını vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bugün Bayındır'da 600 işletme, 3 bin hektarlık alanda, 3 bin 500 kişiye doğrudan iş, 10 bin kişiye aş sağlıyor. Ege, Türkiye'nin kurtuluşuna, istiklaline de damgasını vurmuş efelerin yatağıdır. Onun için sizlere hizmet etmek, bu ovanın bereketli topraklarını daha fazla üretim ve zenginliğe dönüştürmek boynumuzun borcudur.
Geleceğimiz, istikbalimiz olan güzel insanlara ne kadar hizmet etsek azdır. Bayındır Belediyesi ve kaymakamlığı, ilçenin tarihi varlıklarını gün ışığına çıkarmak ve turizme kazandırmak için çalışıyorlar. Üretilen projeleri destekliyoruz. Ödemiş'e gelen tren yolunu tamamen yeniledik. Torbalı, Bayırdır, Ödemiş yolunun yapımını süratle gerçekleştiriyoruz. Adalet Sarayına başlıyoruz. Zeytinova Barajının temelini attık. Çalışmalar tamamlandığında, bereketli ova, 2 kat daha bereketli hale gelecek."
Bayındır'da toplam 600 kapasiteli öğrenci yurtlarının 2013 sonunda tamamlanacağını ifade eden Bakan Yıldırım, ilçeye çiçek organize sanayi bölgesi kurulmasına yönelik talepleri bizzat takip edeceğini kaydetti.
Yıldırım, bölgeyi termal turizmin önemli noktası yapmak için de gereken desteği vereceklerini bildirdi.
Süt üretiminde sıkıntı yaşanmaması için gerekli çalışmaları yaptıklarına dikkati çeken Bakan Yıldırım, "Süt fiyatlarını toplayıcıların insafına bırakmayacağız. Destekleme yapıyoruz. Tüm okullarda süt dağıtımı yaparak, Türkiye'nin süt üretiminin yüzde 10'unu sağlayan İzmir'in bu alandaki çalışmalarını sonuna kadar destekliyoruz" diye konuştu.
"EXPO'yu birlikte gerçekleştireceğiz"
Bakan Yıldırım, İzmir'in EXPO 2020 çalışmaları kapsamında önemli çalışma ve projelere imza attıklarını, kentin başarısı için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
İzmir'in EXPO projesinin önemine değinen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İzmir'in EXPO projesi, İzmir'in 2023 hedeflerini gerçekleştirme projesidir. Sadece İzmir değil tüm Ege'nin kurtulma projesidir. Bütün İzmir, bütün sivil toplum kuruluşları, yerel ve merkezi yönetimi EXPO'nun güzel İzmir'e kazandırılması için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Tüm devlet kurumları, Egelilerle el ele omuz omuza EXPO'yu bölgemize kazandıracağız. Büyük düşünür Pir Sultan Abdal diyor ki, 'Alem çiçek olsa ben arı olsam dost dilinden tatlı bal bulamadım' diyor. Hemşehrilerimiz arasında mutluyuz, heyecanlıyız. Heyecanımız daha da artıyor. İzmir'imizi bir marka şehir haline getirmek hepimizin boynunun borcudur."
‘Ötekileştirme’ yanıtı
Bayındır'da düzenlenen çiçek festivaline katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 'Beni ötekileştiriyorlar' sözlerine de cevap verdi.
Başkan Kocaoğlu'nun bir televizyon programında söylediği, "Beni farklı görüyorlar. Bana iyi gözle bakmıyorlar. Biz öteki değiliz. Sekiz yıldır belediye başkanıyım hiç kimseyi ayırmadım. Elimden gelen her işi yaptım. Hiç kimsenin etiketine, kişiliğine mezhebine, inancına bakmadım. Bana karşı bir ötekileştirme söz konusu... Birileri bana farklı gözle bakıyor. Kendi arkadaşına yandaşına baktığı gibi bakmıyor” sözlerini değerlendiren Bakan Yıldırım, “Öyle bir şey kesinlikle yok. İzmir’in hangi konusu olursa olsun belediyeden geldi başka bakanlıktan geldi diye ayrım yapmayız. İzmir projelerinin kendimize görev edindik. Ankara ve İzmir ile alakalı tüm projelerin takipçisiyiz. Bunu en yakın da belediye başkanı (Aziz Kocaoğlu) bilir… Bazı konular gecikiyorsa bunun arkasında art niyet ve kasıt aramaya gerek yok” dedi.
Başkan Kocaoğlu'nun ayrıntısı ve adını açıklamadığı fakat “15 günde bir Binali Bey ile görüşüyoruz fakat o da konuyu çözemiyor. Engele takılıyoruz” dediği konuyu da açıkladı.
Yıldırım, “Başkan yüzeysel raylı projelerden bahsediyor. Onun onayını bakanlığımız verdi. Kalkınma Bakanlığı'nın onayını bekliyoruz. Kalkınma Bakanlığı bazı eksikler olduğu için belediyeden ayrıntılı bilgi bekliyor. Bekleme ve gecikmenin sebebi budur. Onun dışında başka bilgim yok. Tüm bakanlıklarda İzmir’in ne işi varsa sıkı bir takip içindeyiz. Kendi söz verdiğimiz projeleri de en iyi şekilde devam ettiriyoruz” diye konuştu.
Gerçekler ortaya çıksın
Bakan Yıldırım'a ayrıca Kocaoğlu'nun yargı sistemini eleştirdikten sonra, “İddianamede yer alan bir numarada benim… Örgüt lideri olarak yargılanıyorum. Ben dışarıdayım ama diğer örgüt üyeleri içeride... Benim de tutuklanmam gerek. Vicdan azabı çekiyorum" açıklamaları soruldu. Yıldırım, "Buna yorum yapmam yanlış olur. Yargı süreci devam ediyor. Bu tip değerlendirmeler yapmak bize düşmez. Bizim temennimiz yargılama süreci biran önce bitsin. Bütün gerçekler ortaya çıksın. İzmirliler bu olayla meşgul olmaktan kurtulsun” yanıtını verdi.
Körfez'i anlattı
İzmir Körfezi'nin temizliği ile ilgili uygulanacak projeleri anlatan Bakan Yıldırım, “Kıyı temizliği ilgili iki tane proje var. Bir tanesi Devlet Demiryolları ve İzmir Büyükşehir Belediyesi müşterek bir proje yapıyorlar. Projede körfezdeki kirliliği oluşturan etmenler temizlenecek. Devlet Demiryolları'nın bir alanı var. O alanda gereken işlemlerden geçirilerek temizlenecek. Bunun için ÇED projesi hazırlanması gerekiyor. Bunun ihalesine Demiryolları çıktı. İhale süreci devam ediyor. Devlet Demiryolları ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZBAN’da yaptığı gibi bir ortak çalışmadır. İkinci çalışma ise körfezin derinleştirilmesi ve sirkülâsyonunun sağlanmasına yönelik çalışmadır. Bunun çalışmalarını sürdürüyoruz. Ayrıca belediyenin arıtma ile ilgili takı atık bertaraf ile ilgili bazı faaliyetlerini de olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.
KIRAÇ: EXPO'YU ALDIK!
Türkiye'nin, Dünya'nın en büyük sorununun işsizlik olduğunu anlatan İzmir Valisi Cahit Kıraç, Bayındır'da her ailenin bir işletme kurarak işsizliği azalttığını söyledi. Bayındır'da 3 bin 500 çiftinin çok iyi noktalara geldiğini ifade eden Kıraç, "Bayındır'da 600'ün üzerinde çeşitle 100 milyon adet çiçek üreterek milyonlarca lira gelir getiriyorsunuz. Biz EXPO'ya adayız. Bu tür festivaller bizim için çok önemli. Kendimizi tanıtmak için bir basamak olduğunu düşünüyorum. EXPO'yu alırsak İzmir'e 20 ile 40 milyon kişi gelecek. EXPO alındığında yine 40-50 milyar TL'lik bir yatırım yapılacak. Sayın Bakanımız Binali Yıldırım'ın İzmir'e gelmesini 'EXPO'yi aldık' olarak yorumluyorum. Çünkü Çandarlı Limanı, İstanbul-İzmir Otoyolu gibi büyük projelere ciddi kaynak aktarıldı. Yapılan hükümet yatırımları sanki almışız gibi yapıldı. Saha çalışmalarını yürütmeye devam edeceğiz. İzmir ufku olan bir şehir" dedi.
ÇİÇEĞİN BAŞKENTİ OLACAK
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Büyükşehir Belediyesi olarak ilk kez Türkiye'de 'tarım daire başkanlığını' kuran belediye olduklarını söyledi. Bayındır'da yapılan sözleşmeli üretimle kaliteli ürün yetiştirilmeye başlandığını, çalışmaların önünü açtıklarını ifade eden Aydoğan, "Bu açılım Tire'de süt ile, Ödemiş'te fidan ile devam ettirdik. Hayvancılık'ta Kemalpaşa ilerliyor. Biz ihtisas alanları oluşturmak istiyoruz. Bayıdır çiçeğin başkenti olacak. Buna gönülden inanıyorum. İklim güzel, insanlarımız çalışkan. Biz Hollanda'nın tamamı kadar çiçek üretebiliriz. Büyükşehir Belediyesi olarak tarımı destekliyoruz. Ova yollarımda çalışmalar devam ediyor" diye konuştu. Aydoğan yine ilk kez kendileri tarafından başlatılan okullarda süt dağıtım işinin hükümet tarafından tüm ülkeye yayılmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.
“RÜYAMIZ GERÇEK OLDU”
AK Partili Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, 3 yıldır halka layık olmak için büyük çaba gösterdiğini söyledi.
Bayındır çiçeğini Dünya'ya açmak için gayret gösterdiklerini, festivaller düzenlediklerini anlatan Bayındır, “Üç yıl önce gördüğümüz rüyayı artık yaşıyoruz. Başta İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri katkı verdi. Sadece İstanbul'dan 10 milyon adet çiçek alımı yapıldı. Yine bölgeden alımlar yapılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi 4 milyon TL'lik alım yapıyor. Kocaeli, Gaziantep, Samsun, Bursa ve Ankara'dan talepler geliyor. Bayındır uyuyan güzel olmaktan çıktı. Artık çok iyi noktalara geldi. İmardan altyapıya, kültüre, sosyal alanlara kadar yatırımlar yaptık. Çalışmalar yaptık. Kaldırım, park bahçe yaparken okullarımızı düzene soktuk. Duble yolumuz devam ediyor. Barajlarımız sürüyor. Adliye Sarayı, Kredi Yurtlar Kurumu ve PTT binası için bakanlarımızdan destek bekliyoruz. Şehri gülümseyen bir şehir yapmak, marka şehir hale getirmek en güzel duygudur. Bayındır'ı bir sevda bildik. Mecnun'un Leyla'ya, Kerem'in Aslı'ya aşık olduğu gibi Bayındır'a büyük bir sevgi ile hizmet ediyoruz" diye konuştu.
Bayındır Kaymakamı Mehmet Makas, “Bana göre çiçek festivalinin en büyük destekçisi kültürel mirasımız ve varlıklarımız. Sayın valimizin kültürel varlıklara yaptığı katkı ve desteğiyle Bayındır yeni bir Safranbolu, Beypazar'ı olacak” dedi.
Editör: Haber Merkezi