DİLEK ACAR / ÖZEL HABER

Çitçilere üretim konusunda destek veren ve bilgilendiren tarım ve hayvancılık ile uğraşan Umut Ayberk Akbay, Hasan Ali Ağuş’un fotoğrafını çekerek “Hasan Amca 57 yaşında, eşi ve bir çocuğu ile fide yetiştiriciliği yapıyor. Korona virüsü sebebiyle yetiştirdiği fideleri sattığı pazar kapandı. Nerdeyse 1000 dönüme yetecek domates, biber, patlıcan, salatalık, acur, karpuz, kavun çilek vs. fidesi elinde kaldı. Yetiştirdiği 10 tane ineğinden çıkan sütü verdiği sütçüsünden parasını tahsil edemiyor. Kalbi temiz olduğu için kendi borçlarını ödemek için günlerdir çaba harcıyor. Fakat tüm emekleri karşılıksız çıktı. Borçları yüzünden hayvanlarını satmak zorunda. Senetlerinin ödemesini alamıyor. Yetiştirdiği fideleri satmasına yardımcı olabilmek için fidelerini internete koyacağız, internet üzerinden satış yapacağız.. Çiftçi bugün ağlarsa, şehirler gelecekte daha çok ağlar!" diyerek sosyal medya hesabından paylaştı ve ciftcideneve.com online satış sitesinde Hasan Amca için online dükkan açtı. Paylaşımın ardından ülkenin dört bir yanından sipariş geçilmeye başlandı. 

2 GÜNDE 600 FİDE SİPARİŞİ ALDI

Ağuş, “30 yıldır kendi bahçemde fide üretiyorum. Koronavirüs sebebi ile pazarda satışlar düşmüştü, ineklerimin süt parasını alamadığım gibi ineklerime saman almaya bile param kalmamıştı. Mecbur olarak iki tane hayvanımı satmak isterken tesadüfen Umut ile tanıştım. Bana hayvanlarımı satmakta acele etmemi ve fidelerimi satmamda yardımcı olacağını söyledi.  Kendisi ile sohbet ederken çektiği fotoğrafımı internette paylaşmış. Fidelerimi satabilmem için bir internet sitesinde dükkan açmış. Ben bu işlerden anlamadığımı söyledim fakat kendisi bana her konuda yardımcı olacağını söyledi. Hemen sonrasında yüzlerce sipariş aldık. Siparişleri hazırlarken neler yapmamız gerektiğini, kargoya nasıl vereceğimizi hepsini bize anlattı. Şimdiye kadar Umut ile birlikte 200 kadar sipariş teslim ettik. Umut internet sitesinden gelen her siparişi bize bildiriyor ve biz ailemle birlikte siparişleri hazırlıyoruz. En son Umut ile görüştüğümüzde sipariş sayısının 600’e ulaştığını ve herkesin benim fotoğrafımı paylaştığını söyledi. Allah herkesten razı olsun, çok mutluyum.” dedi.

ŞEHİRLERLE KÖYLER ARASINDAKİ MESAFEYİ AZALTMAK İÇİN TEKNOLOJİ ÖNEMLİ

Dijital Tarım ile yüksek verimliliğe ulaşabilmeyi hedefleyen ve teknoloji ile üretime katkı sağlamayı ve çiftçilerin daha bilinçli üretim yapması için çalışmalar yapan Akbay, “Hasan Amca gibi binlerce çiftçinin sıkıntılı günler geçiriyor. Bu dönemde diğer çiftçiler için de elimden geleni yapacağım. Tarımın, üreticinin değerinin çok geç olmadan anlaşılabilmesi için verdiğim mücadeleleri sosyal medya hesaplarımdan paylaşmaya ve daha fazla insana ulaşmaya çalışacağım. Yeni nesil çiftçilerin dünyamızın yaşanabilir halde kalması için büyük önem taşıdığına inanıyorum. Bir ürün yetiştiriyorsunuz ve bunu hiç tanımadığınız birisi tüketiyor, yani tanımadığınız birine fayda sağlıyorsunuz. Bence bir tohumun filizlenmesi, kabuğundan toprağa, gökyüzüne doğru uzamaya başlaması müthiş bir umut, güç. Şehirlerle köyler arasındaki mesafeyi azaltmak için teknolojiden faydalanıp, daha çok kitleye ulaşmanın önemini Hasan Amca’ya olan ilgi ile görmüş olduk. Bana ve Hasan Amcaya bu süreçte hiçbir karşılık beklemeden destek olan herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.

Sosyal medyada gündem olan o fotoğraf ve yazı...

http://www.yerelguc.com/yasam-saglik/odemisli-ciftci-sosyal-medyada-gundeme-oturdu-h21375.html

Editör: Haber Merkezi