HABER:DİLEK AYVALI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aydın merkezli Akfeld Madencilik Şirketi’nin Ödemiş’in Kışlaköy ve Gerçekli mahalleleri ile Kaymakçı ve Uzundere mahalleleri arasında yapmak istediği iki adet feldspat ocağı ve kırma-eleme tesisi projeleri için ‘çevresel etki değerlendirme’ (ÇED) sürecinin başladığını geçtiğimiz haftalarda duyurmuştu. Proje için bugün Ödemiş’in Gerçekli Mahallesi’ndeki Gerçekli Mahallesi Belediye Kahvehanesi ve Kaymakçı Belediyesi Eski Binası Toplantı Salonu’nda saat 14.00’de Halkın Katılım Toplantısı gerçekleştirilmesi planlanmıştı. Yaşanan süreçte bölge halkı ve siyasiler projeye kesin bir dille karşı çıkarken toplantı öncesi kritik bir gelişme yaşandı.

HKT'YE 'İLAÇLAMA' ENGELİ

Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilecek toplantı öncesi 'haşere' ihbarı alan Ödemiş Belediyesi vatandaşların talebi üzerine binada çalışma başlattı. Ödemiş Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen ilaçlama sonrası ise sağlığa olumsuz sonuçlar teşkil etmemesi için bina geçici süreli kullanıma kapatıldığı duyuruldu. Alınan karar sonrası ise Halkın Katılım Toplantısı gerçekleştirilemedi. Bir diğer HKT yapılması beklenen Gerçekli Mahallesi Belediye Kahvehanesi ise Zabıta Ekipleri tarafından mühürlendiği için Gerçekli Mahallesi'nde de toplantı gerçekleştirilemedi

VERİMLİ TARIM ALANINDA YAPILMASI PLANLANIYOR

Akfeld Madencilik Şirketi tarafından yapılan başvuruya göre ocaklardan yılda 1 milyon 200 bin ton feldspat çıkarılması planlıyor. Ocakların hayata geçmesi durumunda günde 175 kilogramdan fazla toz havaya karışacak ve madenin çıkarılması için gerektiğinde patlayıcı kullanılacak. Bakanlık onay verirse her iki ocakta verimli tarım toprakları ile bilinen Küçük Menderes Havzası sınırları içerisindeki tarım alanlarının ve meranın üzerinde kurulacak. ÇED alanlarının yanı başında incir bahçeleri, üzüm bağları zeytinlikler ve tarlalar bulunuyor.

ÇED Halkın Katılımı Toplantısına karşı protesto amaçlı Gerçeklili vatandaşlar başta olmak üzere Ödemiş Kent Konseyi, KOZADER, Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen temsilcileri, çevre il ve ilçelerden çevre dernekleri ve muhtarlar katıldı.

Editör: Haber Merkezi