Haber / Dilek ACAR

Çiftçi adeta ürettiği için cezalandırıldığını söyleyen Başkan Halis, “Diğer sanayi ürünlerinden olduğu gibi tarımda ithale dayalı politika ülke tarımını bitme noktasına getirmiştir. Bu hepimiz adına, geleceğimiz adına oldukça tehlikeli bir süreçtir. Yüksek girdi maliyetleri ve içerisinde bulunduğumuz zor ekonomik şartlara rağmen yılmadan üretimini devam ettirmeye çalışan tarım sektörünün tüm emekçileri son çıkan torba yasa ve çiftçi borçlarının yapılandırılması adı altında dillendirilen gerçek ile yüzleşti.

Toplam 500 milyar liralık kamu açığının yeniden yapılandırılmasını öngören torba yasada çiftçilerimiz için yalnızca Tarım Kredi Kooperatiflerinden gönderilen ‘’7256 Sayılı Yapılandırma Kanununda Tarım Kredi Kooperatifleri yer almadığından kurumsal ödeme kolaylıkları için kooperatiflerimize bekliyoruz.’’ mesaj ilgisi bulunuyor.

Tarım kredi Kooperatiflerinin ülke çapında başlattığı icra uygulamaları anlaşılır gibi değildir. Körün elinden değneği alınır gibi, çiftçinin elinden icra yoluyla üretim ekipmanları alınmaktadır. Üretmeden tüketmenin mümkün olmadığı bilinciyle üreticimizin hükümet tarafından ödenmesi zorunlu olan desteklemeleri bile ödenememekte, üzerine icra haberleri peşi sıra gelmektedir. Çiftçi bunları hak etmiyor.

İktidarın üretimdeki tüm engelleri kaldırmasını istiyoruz. Çiftçiye destek olunmasını, Çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılmasını, Faizlerin silinmesini, Tarımsal üretimin olmazsa olmazı, zirai ilaç, gübre, tohum, mazot, elektrik ve yem vergilerinin indirilmesini hatta kaldırılmasını istiyoruz. Üretilen et ve süt ürünleri için günümüz koşullarına uygun destekleme primleri istiyoruz. Özellikle yaşadığımız pandemi döneminde kıymetini daha çok anladığımız tarım ve sağlık sektörlerinin insan hayatı ve sağlığı için olmazsa olmaz olduğu aşikârdır. Böyle bir dönemde çiftçilerimize sağlanan kredi desteklerinin borçları yapılandırılmalıdır.

‘’Milli ekonominin temeli tarımdır.’’ şiarıyla tarım alanındaki düzenlemelerin yapılmasını istiyor, Türkiye’nin en önemli ve zengin ovalarından olan Küçük Menderes ovasında yaşamanın haklı gururunu yaşarken, zengin toprakların fakir insanları olmayı hak etmediğimizi savunuyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle, ‘’Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylünün Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında hak ettiği değeri alacaktır” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi