Hükümetin sigaradaki fiyat güncellemesinin ardından Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük Sanayi ve Ticaret AŞ (Philsa), sigaraya yüzde 28 ile yüzde 44 oranları arasında zam yaptı.
Philsa’dan yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu kararıyla sigaraya uygulanan nispi vergi oranının yüzde 63’ten yüzde 69’a çıkarıldığı ve böylece Özel Tüketim ve Katma Değer Vergileri toplamının sigara perakende satış fiyatının yüzde 84,25’ine ulaştığı belirtildi.
Sigaraya yapılan 2 TL’lik ÖTV zammı ise tiryakileri ve esnafı tedirgin etti. Bazı vatandaşlar ise caydırıcılık yönünden bu zammın iyi olduğu düşüncesinde.
Sigaraya yapılan ÖTV zammı ile ilgili görüş bildiren tekel bayii işletmecisi Tarık Keskin, zammın caydırıcı olmadığını, bu projeyle kazandıkları paranın daha da azalacağından yakındı.
Keskin, “Zaten hükümet her yıl sigara üzerinde zamlar yapıyor. Her zam gelişinde bizim kar marjımız alt seviyelere doğru geriliyor. Halk zam geldi, diye içmiyor mu? İçiyor, bu güncellemeyi olumlu karşılamıyorum” dedi.
TİRYAKİYE DARBE
20 yıllık sigara tiryakisi olduğunu söyleyen Aziz Eker de bu zammı doğru bulmadığını dile getirdi.
Eker,  “20 yıldır günde iki paket sigara içiyorum. Keyfe keder içen vatandaşlar için belki doğru bir yaklaşım. Fakat bizim gibi stres altında olan vatandaşlar için hiç de doğru olmadığını düşünüyorum. Her yıl bu zammı yapmalarını doğru bulmuyorum” diye konuştu.
KAHVE İŞLETMECİSİ ZAMMI DOĞRU BULDU
Konuyla ilgili farklı bir görüş ise kahvehane işletmecisi Halil Köklü’ den geldi.
Köklü uygulanacak olan zam eğer caydırıcı olabilecekse doğru bulduğunu söyledi.
Köklü, “Bende uzun yıllar sigara içtim. Yaklaşık bir yıl önce sigaradan kurtuldum. Sigaranın zararları hem paketlerinin üzerinde, hem de yazılı ve görsel basında sürekli olarak dile getiriliyor. Bunlara rağmen halen halkımız sigarayı bırakmada çok duyarlı davranmıyor. Uygulanan zam tiryakileri zora soksa da, yeni başlayan, ya da başlayacak olan vatandaşlara caydırıcı olacaktır. Bu yüzden bu zammı oldukça iyi buluyorum” şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi