HABER / SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Küçükmenderes Havzası Koza Hareketi Derneği, Ödemiş Belediyesi ve Kent Konseyinin müşterek organizasyonu sonrası, Gölcük hareketli bir gün yaşadı. Göl etrafında dışarıdan gelenlerin mangallı piknik yapması renkli görüntülere neden oldu.

Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve çevre gönüllüleri giydikleri yeşil gömleklerle ilgi odağı haline geldiler.

Yeşil yelekli kadınlı erkekli grup, göl etrafında ve göl kenarlarında temizlik yaparak, halka ve günü birlikçilere örnek bir davranış sergilerdiler.

Ödemiş’in  Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Bizim bu zenginliğimizi hep beraber yaşıyoruz. Özellikle dışardan gelen misafirlerimizin de ağırlandığı en güzel mekânlardan biri. Bugün yaptığımız etkinlikte de doğa cenneti olan Gölcük’te oturup kalktıktan sonra herkes çöplerini bir poşetle toplayarak, çöp konteynerina atsınlar. Ona dikkat çekmek amacıyla 7 den 70’e herkes gönüllülerde KOZA-DER’le birlikte kent konseyi üyesi arkadaşlarımızla beraber Göl çevresinde temizlik yaptık. Halen daha devam ediyoruz. Bunları Türkiye’nin her yerinden gelen Vosvos severlerde katıldılar.   Farkındalık yaratmak adına güzel bir etkinlik yaptık.  Yaşadığımız çevremizi koruyun.  En iyi temizlik kirletmemektir diyoruz”

KOZA-DER  (Küçükmenderes Havzası Koza Hareketi Derneği) Başkanı Selahattin Bağlı, “  Ödemiş Kent Konseyi, diğer Sivil toplum kuruluşları ve Ödemiş Belediyesi işbirliği ile Gölcükte çevre temizliği ile ilgili bir etkinlik yapmaya özen gösterdik. Gölcükteki bu kirliliği dikkat çekmek amacıyla, gölcükteki çöp sorununun gelen misafirler tarafından yüzeysel yapıldığını ve buradaki temizliğin daha iyi bir şekilde yapılmasını konusunu aktarmak amacıyla böyle bir çalışma yaptık. Burada yapılan yüzeysel temizlik çalışmasının Gölcük için yeterli olmadığını gördük.  Ve bunun çevreden gelen kimyasal maddelerin göle girmesi ile yeşil yosunlar olması dolasıyla balıklar yaşayamıyor dolasıyla nitrojen oranı normalde olması gerekenin üstünde % 800 oranında gölde fazla var. Bu da göldeki yaşam kalitesini ve yaşamı sonlandırıyor. Bunu önleyebilmek için çevredeki zirai çalışmaların yerine aynı şekilde devam edilerek, ama organik tarıma yönlendirerek çiftçilerin kimyasal gübrelerin kullanımını azaltmak böylece akan su ve yağmurla göle taşınan nitrojen oranının azalması bu organik hem değer pazarları yükselmesine ve  yöresel halkın ekonomik gücüne katkıda bulunur. Aynı zamanda bu gölün temizlenmesi anlamına geliyor.  Devletimizin burada çiftçiyi yönlendirmesi gerekiyor. Ve Organik tarıma destek vermesi gerekiyor. Ayrıca Gölcükteki yapılanmada imara açılma yerlerinde ve daha az seviyede olması lazım. Buradaki kentsel yoğunlaşmanın seviyesinin düşmesi lazımdır”

Editör: Haber Merkezi