HABER: DİLEK AYVALI

Tire Belediyesi, Türk tarihinin ilk yazılı vesikası Göktürk Yazıtlarının (Orhun) birebir aynısını Tire Kent Müzesi önünde düzenlenen törenle açtı.

Törene Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Tire İlçe Emniyet Müdürü Özgür Dinç, İYİ Parti Tire İlçe Başkanı Yüksel Şenyurt, Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, kurum müdürleri ve Tireli vatandaşlar katıldı.

Tire Belediyesi’nin hazırladığı Göktürk Kitabelerinin aslına sadık kalınarak birebir tasarımını, Tire Belediyesi Eğitmeni Kültür Bakanlığı sanatçısı cam seramik ustası ve heykeltıraş İbrahim Dinçol yaptı.

Törende Tire Belediyesi Halk Oyunları Eğitmeni Ahmet Köyük’ün Zeybek Ekibi sahne aldı. Daha sonra yazıtların yapımında destek veren Ahmet Karavan ve Hasan Keşanlı ile Heykeltıraş İbrahim Dinçol’a plaket verildi.

Törende konuşan Heykeltıraş İbrahim Dinçol, zorlu bir süreçti benim için. Ailemle ilgilenemediğim zamanlar oldu. İlk olarak eşime teşekkür ediyorum. Ahmet Dağlılar bu süreçte bana çok yardım etti kendisine teşekkür ediyorum. Tire Belediyesi personeli ne destek istesek yardımcı oldular. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim” dedi.

Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran ise, “Bu güzel günde şehrimizin en önemli meydanı olan Cumhuriyet Meydanında hep birlikte olmaktan büyük bir mutluluk yaşıyoruz. Dün bir geleneği gelecek nesillere aktarmak üzere kurumsal bir yapı halinde Sultan Nevruz bayramımızı kutlamanın mutluluğuyla bugün de bu meydanda önemli bir açılışı gerçekleştirmek için hep birlikteyiz. Tarih kitaplarını açtığımızda ilk cümleleri her zaman, ‘Tarih Türkle başlar’ der. Kimi noktada da doğrudur. Kavimler göçü neticesinde şu an içinde bulunduğumuz tarih kitaplarının yazılması başlamıştır. Velhasıl dünyada tarihi oluşturan millet Türk milletidir. Bu büyük milletin bu ulu çınarın bir dalı olmaktan mensubu olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. İşte bu vesile ile tarih sayfalarında Türk adını ilk defa geçiren ve yaklaşık olarak günümüzden 1300 yıl önce hayat bulmuş olan ve hepimize değerli öğütlerde bulunan Göktürk Devletinin kıymetli hükümdarı Bilge Kağan ve onun yöneticilerinin 1300 yıl önce Orta Asya’da anayurdumuzda bize öğüt vermek için dikmiş olduğu bu kitabeleri hep birlikte birebir aynı ölçülerinde olmak üzere şehrimize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çünkü bu uyarıları bu kuralları bu kanunları her zaman hatırlamamız gerektiğini he zaman kulağımızda olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kitabede yazdığı gibi yukarıda mavi gök çökmedikçe aşağıda yağız yer yarılmadıkça bizim töremizi kimse bozamaz. Biz bu kitabeleri buraya diktik Allah daim etsin” dedi.

Konuşmaların ardından birebir ölçülerde yapılan Göktürk Yazıtları açıldı.

Editör: Haber Merkezi