HABER:DİLEK AYVALI

Bahar dönemiyle süt üretiminin artması ve tüketimin düşmesi sonucu Tarım ve Hayvancılık Sektörü süt krizinin eşiğine gelirken T.C. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin seyirci kalmayıp, süt tozu alımına başlanacağını açıklaması üreticide memnuniyet yarattı.

Her yıl yaşanan dönemsel dalgalanmanın bu yıl büyük bir krize dönüşmek üzere olduğunu belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük; eğer müdahale edilmezse 2008 yılında olduğu gibi üreticinin mağdur olacağını ve Milli Ekonominin büyük zarar göreceğini belirtti.

Süt üretim miktarındaki dalgalanmaların her yıl yaşandığını ancak bu yıl pandemi nedeniyle ekonomik zorlukların da üzerine eklenmesiyle sektörün ciddi bir dar boğaza girdiğini belirten Eskiyörük, olumsuz koşulların birbirini tetikleyerek büyük bir krize ortam hazırladığını kaydetti.

Üreticinin, sanayicinin ve tüketicinin ciddi kaygılar yaşarken, Bakan Pakdemirli’nin yaptığı açıklamanın son derece önemli ve yerinde olduğuna değinen Eskiyörük, süt sektöründe son 15 yılda yaşanan krizlerin iyi tahlil edilmesi ve gerekli önlemlerin zamanında alınması gerektiğine değinerek şunları söyledi:

“Süt artışı nedeniyle yaşanan dalgalanmalar uzun yıllardır devam ediyordu, ancak en büyük kriz 2008 yılında yaşandı ve Devlet müdahale etmediği için krizin ardından üreticinin çaresizlikten kesime gönderdiği ineklerden doğan açığı kapatmak için 3 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Milli ekonomimiz büyük zarar gördü. O dönemde seyirci kalınmasının bedelini millet olarak hep birlikte ödedik.

Daha sonra aynı tehlike 2016 yılında kapımıza dayandığında dönemin Tarım Bakanı Faruk Çelik’e giderek tozlaştırma müdahalesi uygulanması konusunda üreticinin taleplerini ilettim. Bakanımız olumlu karşıladı, tozlaştırmayı uygulamaya koydu ve büyük bir krizi en az zararla atlattık.

Bugün de yine büyük bir süt krizi kapımıza dayandı. Üretim arttı, pandemiden kaynaklanan ekonomik sorunlar nedeniyle genel alım gücü düşerken talep azalması nedeniyle sanayicinin sütten çekilmeye başlaması, üreticide büyük endişe yaratıyor.

Böylesine hassas bir süreçte Sayın Bakan Pakdemirli; piyasadaki durumu iyi tahlil edip yerinde ve hızlı bir kararla süt tozu alımı yapılacağını açıkladı. Bakanımıza, çok zor şartlarda üretimi sürdürme mücadelesi veren süt üreticilerine sahip çıktığı için tüm sektör paydaşları adına teşekkür ederim”

Editör: Haber Merkezi