TİRE SÜT KOOPERATİFİ’NDE GENEL KURUL HEYECANI
 
Tire Süt Kooperatifi Olağan Genel Kurulu’nda geçen hafta Yönetim ve Denetim Kurulu’ndan istifa eden üç ismin yerine yeni üyeler seçildi. Başka bir deyişle, Eskiyörük yönetimi güven tazeledi.
 
Başarı çalışmaları ile ülke çapında tanınan Tire Süt Kooperatifi’nde olağan genel kurul heyecanı yaşandı. Tire Belediyesi’ne ait İstasyon Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen genel kurula kooperatif ortakları büyük ilgi gösterdi. Toplam 1856 kayıtlı ortağın bulunduğu kooperatifte, genel kurulu bini aşkın üye izledi. Kooperatif yönetimi tarafından daha önce, “Seçimsiz Mali Genel Kurul” şeklinde yapılacağı açıklanan, ancak yaşanan gelişmeler sonrasında seçimli olağan genel kurul şekline dönüştürülen kongrede, geçen hafta içinde yönetim ve denetim kurulundan noter kanalıyla istifa eden toplam 3 ismin yerine yeni isimler belirlendi.
 
Yönetim kurulundaki görevinden istifa eden Emin Doğan’ın yerine Ali Ülker, Denetim Kurulu’ndan istifa eden Asil Onur ve Osman Bozbey’in yerine ise Ali Çalışkan ile Mehmet Soykan seçildi. Katılımcılara şiş köfte ile ayran ikram edilen genel kurulda, Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi, Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ve AK Parti Tire İlçe Başkanı Mehmet Çeltikçoğlu da hazır bulundu. Toplam 18 gündem maddesi ile toplanan olağan genel kurulda, ilk olarak açılış ve yoklama yapıldı. Çoğunluğun sağlandığının anlaşılmasının ardından 3 kişilik başkanlık divanı oluşturuldu. Divan Başkanlığı görevini Serhan Aydın üstlendi. Daha sonra gündem maddeleri tek tek okunarak oylamaya sunuldu. Yönetim kurulu faaliyet raporu, bilanço ve gelir gider cetvelleri üyeler tarafından ayrı ayrı ibra edildi. 1 milyon 134 bin lira olarak açıklanan 2011 yılı tahmini bütçesi ise üyelerin oy çokluğu ile kabul edildi.
 
ESKİYÖRÜK YENİ PROJELERİ ANLATTI
 
Üyelere yönelik bir sunum gerçekleştiren Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, olağan genel kurulun büyük bir katılımla gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, “Kooperatifimiz son yıllarda gösterdiği büyüme trendinin yanı sıra bu gün ortaklarıyla da bütünleşmiştir” dedi. Yaşanan genel kurul sürecini “umut verici” şeklinde değerlendiren Başkan Eskiyörük, “Kooperatifimiz bu gün geldiği noktada sadece Türkiye’de değil dünya çapında bir model olmuştur. Kaliteli üretim sağlanması yönünde 6 yıl önce tüm köylerimize soğutma tankları kurarak “soğuk zincir” oluşturduk. Ortaklarımızın bütün temel ihtiyaçlarını karşılama yönünde önemeli adımlar attık. Onların ihtiyaç duyduğu yemi, tohumu, akaryakıtı, veterinerlik hizmetini hatta traktörlerinin lastik ve akü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ürünlerimizin değerlendirilip pazarlanması yönünde oldukça mesafe kaydettik. Üreticimiz bu güne kadar hak ettiği kazancı ne yazık ki kazanamadı. Bu günkü koşullarda sütü üretip, sanayiciye satmakla, üretimi devam ettirmek maalesef mümkün görünmüyor. Tire Süt Kooperatifi atılımlarına devam ediyor. Üretici odaklı yeni projeler geliştiriyoruz. Bunların başında Tire OSB’de kurduğumuz tesiste ana ürün olan sütün tüm mamullerini üreterek, “üreticiden, tüketiciye” sloganını hayata geçiriyoruz. Bir ay sonra et işleme tesisimiz de faaliyete geçecek. Sucuk, salam, sosis gibi et ve et ürünlerini kendi markamızla tüketiciye sunacağız. Yine küçük üreticilerin birleştirip, en az 1000 büyükbaş hayvan kapasiteli “bizim çiftlik” adı altında modern çiftlikler oluşturacağız” şeklinde konuştu.
 
“KENDİMİZİ YENİLEDİK”
 
Üreticinin sırtından para kazanan aracıları yok ederek, üreticinin mağduriyetini ortadan kaldırmak istediklerini kaydeden Eskiyörük, “Bizim yarattığız “kısal kalkınma modeli”. Türkiye’de bu model ülke çapında uygulamalı. Ortada bir küçük üretici gerçeği var. Önlem alınmazsa sistem küçük üreticiyi tasfiye edecek. Bu konuda tek çözüm birlik olup, kooperatifleşmek. Nasıl birlik olunacağını Tire Süt Kooperatifi olarak tüm ülkeye ve dünyaya gösterdiğimize inanıyorum. Küçük üreticileri yok etmek yerine, mevcut üreticileri büyütmeye yönelik politikalar izlenmeli. Tarım el değiştirerek, köylünün elinden alınmamalı” dedi. Başkan Eskiyörük, görevlerinden istifa eden 3 isim için ise, “Arkadaşlarımızın kendi tercihleri. Gerçekleştirdiğimiz genel kuruldan kendimizi yenileyerek çıkacağız. Vizyonu geniş bir yönetim kurulumuz var” değerlendirmesinde bulundu. Yapılan seçimlerden sonra yönetim ve denetim kurulu şu isimlerden oluştu.
Yönetim Kurulu: Başkan Mahmut Eskiyörük, Bahattin Titiz, Mustafa Sumar, Ahmet Çetin ve Ali Ülker.
Denetim Kurulu: Halil İbişoğlu, Ali Çalışkan ve Mehmet Soykan
 
 
 
RESİMALTI
TİRE SÜT KOOP: 1,2,3,4,5: Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, “kooperatifimiz son yıllarda gösterdiği büyüme trendinin yanı sıra bugün ortaklarıyla da bütünleşmiştir” dedi.
 
Editör: Haber Merkezi