5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü'nde el temizliğinin önemine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Ödemiş Devlet Hastanesi'nde düzenlenen etkinlikte hasta ve hasta yakınlarına, “Enfeksiyonların yanı sıra hastalıkların bulaşmasının önlenmesinde en basit ve en etkili yöntem el hijyenidir" mesajı verildi.
El temizliğinin önemine dikkat çekmek için gerçekleştirilen toplantı  Başhekim Ömer Koçak’ın katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda Ödemiş Devlet Hastanesi Hemşiresi Bilge Kayhan, şöyle konuştu:
Başta solunum yolları enfeksiyonları ve bağırsak hastalıkları olmak üzere pek çok enfeksiyonun kişiden kişiye bulaşması yeterince yıkanmamış ellerden kaynaklanmaktadır. Gün boyu inşa, hayvan gibi canlı ve kapı, masa gibi cansız yüzeylere dokundukça ellerimizle mikropları toplarız. Ellerimizi su ve sabunla yıkadığımız sürece gözümüze, burnumuza veya ağzımıza dokunarak kendi kendimize mikrop bulaştırdığımız gibi yakınlarımız, çocuklarımız gibi başka kişilere de dokunarak onlara da bu mikropları taşırız. Bu yüzden ev, işyeri, hastane gibi yerlerde mikropların bulaşanı azaltacak en basit, en kolay, en ucuz olduğu kadar en etkili yöntem olan el yıkama titizlikle uygulanmalı ve gerekirse etrafımızdaki insanlar uyarılmalıdır. Özellikle çocuklara, el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı, sürekli hale getirilmelidir.
Enfeksiyonların önlenmesinde aşılamadan sonra en önemli kişisel koruyucu tedbir olan el yıkamanın ne zaman, ne ile ve nasıl uygulanacağını bilmek ve doğru hareket etmek el yıkamanın etkinliğini arttıracaktır.
Ellerimizi ne zaman yıkamalıyız? Elleri, yemek hazırlamadan ve yemek yemeden önce, işe başlamadan önce, tuvaleti kullandıktan, yemek yedikten, sigara içtikten, bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan, kimyasal madde kullandıktan, saçları taradıktan veya elledikten sonra yıkamak gerekiyor. Para alışverişinden, burun temizliğinden, kedi, köpek ve diğer tüm hayvanları elledikten sonra da elleri yıkamak hastalıklara yakalanma riskini en aza indirecektir.
Tüm dünyadaki sağlık çalışanları bu basit ancak hayat kurtaran eylemle her gün hastalarını sağlıklı tutmaya çalışmaktadırlar. Sağlık hizmet akışı sırasında basit bir enjeksiyon uygulayımından, ivazı bir araç yerleştirme, cerrahi yara bakımı, hastane kaynaklı enfeksiyonlar, salgınlar ve dolayısı ile ölümlerin önleminde doğru zamanlarda el hijyeninin sağlanması kilit noktadır. Hastanelerde el hijyeninin sağlanması için gereken 5 unsur şunlardır;
Hastaya dokunmadan önce, Sterilizasyon gerektirene bir işlemlerden önce, vücut sıvıları- çıkartıları ile temastan sonra, hasta ile temastan sonra ve hasta etrafındaki objelere dokunduktan sonra eller mutlaka kurutulmalı veya el dezenfektanı kullanılmalıdır.
El dezenfektanlarını nasıl kullanmalıyız? El dezenfektanı avuç içine sıkılmalı, eller birbirine sürtülerek el sırtları, avuç içi, parmak araları, başparmak, tırnak altları ve el bilekleri kuruyuncaya kadar ovulmalıdır.

Editör: Haber Merkezi