Prof. Necdet Basa’nın Mesut Yılmaz’ın talimatı ile Demokrat Parti’den istifa etmesinin, istifa ederken de Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk’un bir takım kirli ilişkilerini, kayıp 9 Milyon TL’yi işaret ederek bazı kirli gerçekleri ortaya çıkarmasının ardından bir grup istifa da DP’nin akademisyen kanadından geldi.
Referandum sürecinde henüz parti genel merkezi referandumdaki tavrını açıklamadan önce ‘Evet’ tercihinde bulunacaklarını ve bunun da gerekçelerini kamuoyu ile paylaşan demokrat akademisyenler Hüsamettin Cindoruk’a olan tepkilerini de ortaya koyarak istifa ettiler. Özellikle eski Genel Başkan Süleyman Soylu ve İzmir İl Disiplin Kurulu Üyesi Dr. Gökçe Ok’un da Evet dedikleri için partiden ihraç edilmeleriyle birlikte Eski GİK (Genel İdare Kurulu) üyeleri  Doç. Dr. Sabri Erdil, Doç. Dr. Vedat Demir, Doç. Dr. Faruk Bilir  ve Prof. Dr. Cengiz Yılmaz ortaklaşa bir bildiri yayınlayarak hem istifalarını dile getirdiler, hem de mevcut parti yönetimine ağır eleştirilerde bulundular.
YÖNETİMİN PARTİ MİSYONUYLA MÜNASEBETİ YOK
Demokrat Parti’nin, Türk siyasetinin referans noktası olduğu konusuna vurgu yaparak başlayan bildiride bugünkü parti yönetimine yönelik olarak “çok uzun süredir ortaya koydukları görüş ve icraatlarla maalesef partinin tarihi müktesebatı ve gerçek misyonu ile ilişkileri olmadığı” konusunun altı çizildi.
Partinin bazı kesimlerinin de işaret edildiği bildiride şu ifadelere de yer verildi: “Bu akılla partiyi yönetenler bir kere daha toplum vicdanında ve tarihin şaşmaz yargısında ‘müebbet yokluğa’ mahkûm olacaklardır. Bunlar hem çağın gerisinde kalmış hem de geçmiş hile ve yalana dayalı alışkanlıkları ile yeni Türkiye’de siyaset yapacaklarını sanıyorlar.  Hem de içlerinde bu aziz milletin kendilerini bakan yaptığı meclis başkanı yaptığı ve hatta daha fazlasını verdiği sözüm ona kişilerin bu kirli ilişkilerin başını çektikleri herkes tarafından bilinmektedir. Biz bu girişimi kınıyoruz ve girişimi gerçekleştirenlerin kimlerden işaret aldıklarını da biliyoruz ve onları da lanetliyoruz. Aslında toplumun laneti onların ömürlerinin son demlerinde bile hafızalarda ve hatıralarda kalacaktır.”
PARTİMİZDEN ŞİMDİLİK AYRILIYORUZ
Akademisyenlerin bildirisi “Demokrat Partinin temel felsefesi ve modern insanlığın kazanımları ile hiç uyuşmayan bu tutumla birlikte olmamız mümkün değildir. Bu duygu ve düşüncelerle her zaman aidiyetinden onur ve gurur duyduğumuz, ülkemize hizmetin bir aracı olarak gençliğimizi ve ömrümüzü paylaştığımız fakat bugün, ‘kötüye kullanılmakta olan’ partimizden, şimdilik ayrılıyoruz” ifadeleriyle son buldu.
Bildiri de Eski GİK Üyesi;  Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yılmaz;  Eski GİK Üyesi; Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Erdil;  Eski GİK Üyesi; İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Demir; Eski GİK Üyesi; Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi; Doç. Dr. Faruk Bilir’in imzaları yer alıyor.
Editör: Haber Merkezi