HABER:BSHA
Kara, internet ortamında hastanın izni dahi olsa tedavi öncesi, sonrası fotoğraf ve videolarının paylaşılmasının, muayene edilmeden tedaviye yönelik bilgi paylaşılmasının ve hastanın yönlendirilmesinin mevzuata aykırı olduğunu belirtti.
Türk Tabipler Birliği (TTB) 67. Büyük Kongresinde kabul edilen kılavuz ile hekimlerin ve sağlık kuruluşlarının internet ortamındaki sosyal medya paylaşımlarına yönelik dikkat etmesi gereken kurallar belirlendi. İzmir Tabip Odası Avukatı Mithat Kara ile konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Av. Kara, Sağlık Muhabirleri Erkan Doğan ve Nihal Işık’a yaptığı açıklamada hastayı paniğe sevk edebilecek, yanıltıcı, abartılı yorumların, muayene edilmeden hasta sorularının cevaplanmasının ve tedavi için yönlendirilmesinin, hastanın izni dahi olsa fotoğraf ve video paylaşımlarının yapılmasının mevzuat gereği yasak olduğunu vurguladı.
Hasta fotoğraf ve videosu yasak
Sağlık alanında yapılan yanıltıcı, yönlendirici, yorumun, paylaşımın ve reklamın hastanın içinde bulunduğu durumu suiistimal edebileceği nedeniyle düzenlemelerin yapıldığına dikkat çeken Av. Mithat Kara, “İnternet ortamı üzerinde hastanın muayene edilmeden sorusuna iyi, kötü yorum yapılmasına, ilaç önerilmesine ve tedavi için yönlendirilmesine hiçbir şekilde yer verilemez. Hastanın doğru ve eksiksiz bilgi verdiğine emin olunamaz. Hasta izni dahi olsa tedavi öncesi, sonrası fotoğraf ve videoları kullanılamaz, talep yaratmaya yönelik bilgilerle reklam ve duyuru yapılamaz. Hatta başka bir siteye link verilerek, Google arama motorlarında öne çıkarma ile yine başka sitelere yönlendirilme yapılarak bu reklamlar gösterilemez. Sadece ve sadece sağlık kuruluşları ve doktorlar tedaviye yönelik hiçbir yönlendirici bilgi içermeyen tıbbi sağlık bilgilerini paylaşabilirler” dedi.
Ceza alan doktor sayısı artıyor
Sosyal medya üzerinde maalesef hastaları paniğe sevk ederek tedavi için yönlendirebilen, “en iyi, bir numara, kesin çözüm, kansız, ağrısız işlem, hemen taburcu” gibi kelimeleri paylaşımlarda kullanabilen bazı sağlık kuruluşları ve doktorların sayısının artması ve alınan cezalar nedeniyle bu kılavuzun yeniden düzenlediğini açıklayan  Av. Kara, “Hastane ve muayenehane içinde cihaz fotoğraflarının paylaşımının da bu kılavuza göre yapılmaması gerekiyor. Hastaları doktora yönlendiren, randevu ayarlayan aracı siteler de mevzuata aykırı. Burada amaç hastanın yanlış yönlendirilmemesi ve mağdur duruma düşmemesidir. Bu hususlara dikkat etmeyenler için önce reklamın içeriğine göre para cezası uygulanması,  tekrarlayanlar içinde 15 gün ila 6 ay arasında meslekten men söz konusu” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi