Tire’de birçok ev ve işyerinin doğalgaz aboneliği için müracaat ettiği bugünlerde, Yerel Güç Gazetesi olarak Makine Mühendisi Gökhan Burgaz’a, doğalgaz hakkında bilinmesi gerekenleri sorduk. Tesisatından kombisine, güvenlikten verimliliğe kadar temel birçok konu hakkında işte cevaplar:
Yerel Güç: Evimize Doğalgaz bağlatmak için öncelikle ne yapmamız nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
Gökhan Burgaz: Doğalgaz bağlatmaya karar veren kişiler öncelikle bu konuda yetkili bir firmaya başvurmalılar. Günümüzde birçok işletmede yetkisi olmayan ya da taşeron personel ile kontrolsüz işler yapılmakta. Başvuruların yoğunluğu nedeni ile, tüketiciler bu konuda hassas davranamadığı için yanlış ya da eksik bilgiler alarak olması gerekenin dışında sonuçlarla karşılaşabiliyorlar.
Bu işi yapan yetkili firmanın kaynakçısı, tesisatçısı kendi bünyesinde istihdam edilmiş olmalı. Aksi durumda herhangi bir problem yaşandığında, her defasında kapınızı farklı bir personel çalar ki, her gelen insana derdinizi anlatırken ciddi sıkıntılar ve çözüm konusunda gecikmeler yaşayabilirler.
YG: Sonraki aşamada neler yapılmalı?
Doğalgaz tesisatı kurulumunda birbirinden önemli aşamalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi kombi seçimidir. Kombi için de, satın aldığınız firma, seçimini yaptığınız markanın yetkili bayisi olmalıdır.
Günümüzde birçok kombi markası ve modeliyle karşılaşıyoruz. Her müşteri yeteri kadar doğru bilgiye ulaşamayabiliyor.
YG: Bir örnek verebilir misiniz?
Elbette. Kombiler teknik olarak yoğuşmalı ve yoğuşmasız olarak ikiye ayrılıyor. Bu durumda en çok karşımıza çıkan ifade ‘Yarı yoğuşmalı’. Bu iki seçeneğin ortası olamaz, böyle bir şey yok. Çünkü bir makine ya tasarruf yapar ya da yapmaz. Yarı tasarruf olamaz. Bu konu da verimlilik ve tüketimi doğrudan etkiler. Cihazın kalitesi, tesisatta kullanılan malzemenin kalitesi, cihazın ömrü son derece önem taşıyor. Tüketiciler, ödedikleri para karşılığında neler satın aldıklarının veya alacaklarının detaylarını iyi öğrenmeliler.
Hatta öyle ki bu noktada kalite orijinli markalar arasında bile orijinal ürünlere dikkat etmek gerekiyor.
YG: Kombilerin başka ne gibi bir önemi var?
Kombi, bu işin can damarı. Kombilerin tüketimleri, tüketicilerin kullanıma başladıkları andan itibaren, her faturada karşılaşacakları bir ayrıntı. Aynı klima örneklerinde olduğu gibi, nasıl ki ucuz diye aldığınız bir klima daha iki, üç fatura ödemesinde sizi orijinal A sınıfı klimalarla aynı satın alma maliyetlerine taşıyor, kombilerde de aynı durum var.
Hatta bağlantıları dahi büyük önem taşıyor. Kullanıcılar, kendi gördükleri açıdan tesisatın gerektiği gibi olup olmadığını anlayamayabilirler. Bu durum da faturayla karşılaştıklarında gözlerinin adeta yuvalarından fırlaması ile anlaşılabilir ki hiç de hoş bir tablo olmuyor inanın.
Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için tüketiciler, seçtikleri firmanın ısıtma tecrübelerinin olup olmadığına, referanslarına dikkat etmeliler. Telafisi güç sonuçlar yaşamamaları açısından son derece önemli.
YG: Doğalgaz tesisatının yapısı sadece kaliteyle ve tecrübeyle mi sınırlı, bunlar yeterli mi?
Elbette ki yeterli değil. Firmanın ısıtma tecrübesi bir kere dediğimiz gibi mutlaka olacak. Burada bilinmesi gereken, doğalgaz hattı çekmek, başlı başına bir iştir. Ayrı bir tecrübe gerektirir. Bir binanın, bir konutun ısıtma konforunu sağlamak, ciddi bir tecrübe gerektirir. Bununla da kalmaz, sadece tesisatı doğru yapmak da yetmez. Tesisatın estetiği de büyük önem taşıyor.
Bir düşünsenize, evin içerisinden bir sürü borunun boş yere dolaştırıldığını. Hem güvenlik hem de estetik açıdan son derece rahatsız edici bir tablo olur.
Özetle kalite, doğru malzeme seçimi, tecrübe, estetik sonucunda mükemmel ısınma, ucuz ısınma maliyeti.
YG: Gökhan Bey, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyoruz. Bunların dışında eklemek istediğiniz bir husus var mı? Bir de, müşterilerimiz burada ifade ettiğiniz bilgilerin detayları hakkında ayrıntıları öğrenmek isterlerse neler yapmalılar?
Öncelikle şunu ifade edeyim, biz işletme olarak Yerel Güç Gazetesi’ne böylesine önemli bir konuda tüketicileri aydınlatabilme şansını sundukları için teşekkür ediyoruz. Tüketiciler, yukarıda açıklamaya çalıştığımız hususları dikkatle araştırırlarsa, herhangi bir problemle karşılaşmazlar.
Bu konuda biz tüketicilere şöyle yardımcı oluyoruz. Bize telefonla ulaşarak, randevu alıyorlar. Biz de tüketicinin verdiği adrese giderek keşif yapıyor, ayrıntıları yerinde açıklayarak bir fiyat teklifi sunuyoruz. Dileyen müşterilerimiz, ücretsiz keşif hizmetimizden yararlanabilirler.
Gökhan Burgaz – Makine Mühendisi
Tek Mühendislik
http://www.tekmuhendislik.com
0232 511 5991 - TİRE
Editör: Haber Merkezi