HABER:SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Cumhuriyet Halk Partisi Ödemiş İlçe Yönetim Kurulu üyesi Uğur Yıldız, “1.Dünya savaşı sırasında bu günlerde Gelibolu yarımadasında Osmanlı imparatorluğu ile itilaf devletleri arasında deniz ve kara savaşları başlamıştır. Deniz savaşları 18 Mart 1915’te kara savaşları ise Türk milletinin emperyalist işgalci güçleri 9 Ocak 1916’da yenilgiye uğratması ile tamamlanmıştır.

Çanakkale Savaşlarında her iki tarafta çok kayıp verilmiştir. Kaynaklara göre toplamda 500 bin insan kaybedilmiştir. Çanakkale’yi geçmek isteyen itilaf devletlerinin amacı İstanbul’u ve boğazları ele geçirmek, böylece Çarlık Rusya’sına gerekli yardımları ulaştırmaktı. Ama olmadı. Çanakkale geçilemezdi. Türk ulusu emperyalist işgalcilerin geçişine izin vermeyerek hem kendi tarihini hem de dünya tarihini değiştirmişti. Çarlık Rusya’sına yardım gidemediği için bu devlet sona ermişti. Yerine Sovyetler birliğinin kurulmasına zemin hazırlanmıştır. Yenilmez denilen İngiltere ordusu yenilgiye uğramış, İngiliz hükümeti çökmüştür.

Bu zaferler Türk ulusu güçlü bir motivasyon kazanmış, sonraki zaferler için önemli bir adım olmuştur. I. Dünya Savaşında Osmanlı Devleti’nin savaş kaybetmediği tek cephedir. Tabi bu zaferin temelinde Mustafa Kemal vardır.

Bilindiği gibi iki Alman savaş gemisinin Türk bayrağı altında Rus limanlarını bombalaması ile Osmanlı devleti savaşa girdi. İngiltere ve Fransa gemileri Boğaz’a geniş çaplı saldırıları 1915 Şubat ayında başlattı. En güçlü saldırı 18 Mart 1915 günü yapıldı. İtilaf devletlerine ait donanma Anadolu ve Rumeli hattındaki tabyalara yoğun bombardıman yaptıkları sırada Seyyit Ali’nin bataryasında cephanelik isabet alıp havaya uçtu. Bataryadaki erlerden 14’ü şehit oldu 24’ü yaralandı. Sadece Seyyit Ali ve Niğdeli Ali yara almadan kurtuldu.

“MUSTAFA KEMAL ÇANAKKALE ZAFERİNDEN SONRA “ANAFARTALAR KAHRAMANI” İLAN EDİLMİŞTİR”

Sağlam kalan bir tek top vardı. Onunda mermi kaldıraç kısmı bozuktu. Ama Seyyit Ali yanındaki arkadaşının yardımı ile 215 kilo gelen mermiyi yüklendi ve karşısındaki gemiye ateş etti. Gemi yan battı Nusret mayın gemisinin önceden döşediği mayınlardan birine çarparak gömüldü gitti tarih 18 Mart 1915 işte bu Çanakkale Deniz Savaşlarının sonudur.

Bu sefer kara harekâtına başvuruldu.” Ben size taarruzu emretmiyorum ölmeyi emrediyorum” conk bayrında 57. alayın tamamı şehit oldu. Ama düşman bozguna uğratıldı. Mustafa Kemal’in ifadesi ile “Kazandığımız an bu andır.” 25 Nisan 1915’ten başlayarak 8-9 Ocak 1916 ‘ya kadar süren kara savaşlarında Gelibolu yarım adasında düşman yenilgiye uğratan Mustafa Kemal Çanakkale Zaferinden sonra “Anafartalar kahramanı” ilan edilmiştir.

Çanakkale Zaferi “Anadolu halkına azim, umut, kararlılık vermiştir ve kurtuluş savaşının meşalesi ateşlenmiştir. Çanakkale Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olunca ne denli kararlı ve kahraman olduğunu gösteren bir “Anıt cephedir.

“ÜLKEMİZİ HER ZAMAN VE HER YERDE BİR ADIM ÖTEYE TAŞIMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR”

Bize emanet ettikleri vatanımız sonsuza dek korumak, ülkemizi milletimizi her zaman her yerde bir adım öteye taşımak boynumuzun borcudur. Bugün 107. yılında Çanakkale de kahramanca savaşan vatanımızı kanıyla canıyla savunan bütün şehitlerimizi minnetle ve şükranla anıyoruz mekânları cennet olsun”

Editör: Haber Merkezi