HABER / SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

İlk sezon hızlı giriş yapan patates 2 ve 2.200 den satıldı. Geçen hafta 1.200 toprakaltı olan patates 50  / 75 kuruşa düştü.  

Zor durumda olan üreticinin sesi olmak adına Ödemiş’te patates üreticisi Ahmet Bozdağ’ın tarlasında bir araya gelen CHP Gençlik Kollarına, Ödemiş İlçe Başkanı Hamdi Halis’te eşlik etti.

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ...

https://www.facebook.com/yerelguc/videos/179173396859789/

CHP İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Uyan, “Bu memlekette çiftçi ayakta kalmazsa hepimizi aç kalırız

Üreticiye hem devlet, hem büyükşehir belediyesi hem de ilçe belediyeleri sahip çıkmalı diyen CHP İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Ozan Uyan, “Pandemi sürecinde biz şunu gördük. Tarım olmazsa biz açız. Çünkü biz samanı dahil dışarıdan ihracat ediyoruz. Burada eğer biz tarımı organize etmezsek çiftçinin, çalışanın yanında durmazsak her şeyin biteceğini biliyoruz. İzmir il ve Ödemiş Gençlik Kolları olarak bugün burada hem patates toplayalım hem de patates üreticimizin yanında olduğumuzu göstermek istedik. Çiftçi sağ kalmazsa, memleket sağ kalmaz. Bunu bilmemiz gerekiyor”

Üreticinin hak ettiği kazancı elde edemediğini belirten Uyan, “Patates cips olarak buraya geliyor. Ama buraya 5 TL olarak geliyor. Memlekette çok ciddi derecede üretici ciddi anlamda karşılığını alamıyor. Ve sonuç olarak buradan çıkan kalite ve fiyat problemi var. Bunları çözmemiz gerekiyor. Biz gençler olarak bunun tarafıyız. Ve bunun tarafı olmaya devam edeceğiz. Ödemişli patates üreticimiz kazanacak ki Ödemişli Esnaflarda kazanacak. Ödemişli esnaf kazanacak ki İzmir’deki cipsçi marketçi kazanacak. Marketçi kazanacak ki oradaki üretici kazanacak. Ama ekonomi politikasını yürütemeyen bir yapı var. Kentlerden köylere göç olması lazım. Çünkü bu noktada memleketin ayakta kalma durumu yok.

Uyan, “ Patates üretici ayakta kalmazsa Küçük Menderes Havzası batar”

CHP Gençlik Kolları olarak Büyük Çiftçi Kurultayı yapacaklarını belirten Uyan, “ Çiftçimizin de her zaman çıkarsız, sebepsiz aslanlar gibi yanındayız.  Bizim buradaki tek çıkarımız şudur. Patates üreticimiz ayakta kalsın. Buradan bir kazancımız yok biz diyoruz ki. Patates üretici ayakta kalmazsa Küçük Menderes Havzası batar. Biz şu an Küçük Menderesin bereketli topraklarındayız. Bu bereketli topraklarda şunu bilmeniz gerekiyor. Patatesin maliyeti ile çalışanın maliyeti arasında fark var. Bunu düzeltmemiz gerekiyor eğer bunu düzeltmezsek başımıza daha çok şey gelir. O yüzden biz İzmir’den bölge ilçe başkanlarımızla birlikte buraya geldik. Ve patates toplayacağız. Amcamızın tarlasındayız. Ve tek isteğimizi patates üreticisine sahip çıkılsın Küçük menderes batarsa İzmir batar kimse kusura bakmasın o yüzden küçük menderes bu bereketli topraklarda bu bereketli ovalarda Allah’ın verdiği bu güzel nimeti biz simsarları yedirmeyeceğiz, çiftçimizin yanındayız. Buradan 50 kuruşa çıkan mal pazarda 5 TL’ye satılıyorsa bunu değiştirmek bizim görevimizdir ve bunun için buradayız” dedi.

Üretici Bozdağ “ Gelir gideri karşılamıyor”

Patates Üreticisi Ahmet Bozdağ, “ Patates burada 40 kuruş 50 kuruş, pazarda da 5 TL biz çalışıyoruz. Toptancısı, aracılar para kazanıyor. Patatesimiz para etmediği için 5 aydır toprakta, para etmiş olsaydı. Şimdiye kadar kazım yapılırdı. Haziran ayında Patates kazılmazsa biteriz”

CHP İlçe Başkanı Hamdi Halis, “ Çiftçinin maliyetlerinin düşürülmesi gerek”

CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hamdi Halis, “ Tarlada 50 kuruş olan bir patatesin toplama ve çuvallama maliyeti 30 kuruş toplamda 80 kuruş maliyeti oluyor. Mazot ve ulaşım bedelleri de pahalı, yerine ulaşıncaya kadar da maliyet daha da artıyor. Dolasıyla büyük kentlerde bu rakam daha da yükseliyor. Şu anda 40 / 50 kuruşluk bir tarladaki patatesin ederi çok düşük, patatesin çuvala girmesi ile üretim maliyeti aynı buranın öyle tahmin ediyorum. Araç gereç desteği olduğu halde 50 kuruşluk bir maliyetle bunu kurtarması mümkün değil. Üreticimiz Patatesini toplandıktan sonra yeni bir ürün dikecekler bu da çiftçimize yeni bir borçlanma demek. Elektrik, gübre ve mazot çok pahalı çiftçilerimiz için bu maliyeti düşürmek gerekiyor. Burada yapılması gereken şey üreticinin elinden tutulması ve üreticiye ürettiği ürün kadar prim verilmesi. Devletin bu konuda yardımcı olması lazım. Bu araziler ekilip biçilecek ki Türkiye aç kalmasın herhangi bir kıtlık ve gıda sorunu yaşanmasın bu konuda çok ciddi bir şekilde tarım politikası üretilmesi gerekiyor.  Mazotta, gübrede üretenin yanında olan elektrikte ve tarım ilaçlarında bile olsun. Dekar başına katkı koymak gerekiyor. Şu anda üretici savunmasız bu ürünü arkadaşlar kendi olanaklarıyla hallere götürüp oralarda değerlendirmenin olanaklarını arıyor. Şu an dünyanın en sayılı üç ovasından birisindeyiz. Amerika, İtalya ve Türkiye ‘de var. Burada bereket akıyor. İnsan diksen insan yetişir bu topraklarda ama ne var ki o refah seviyesi açısından yeterince insanlarımız ürettiklerinin karşılığını alamıyor. Bu sadece patateste değil buğdayı mısırı, süt ürünleri ciddi bir tarım politikası istiyoruz bu politika böyle giderse üreten her zaman mağdur olmaya mahkûm bizim buradaki en büyük talebimiz budur. Ben ilçemizden bizimle birlikte olan tüm Genç arkadaşlarımıza Gençlik Kolları İl başkanımıza ve il başkanımıza katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu gençler Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi sizler bizim geleceğimizsiniz. Burada köylünün üreticinin her dâhim yanındasınız.”

CHP Ödemiş Gençlik Kolları Başkanı Özgür Günlü, “ÜRETİCİ HAKKI OLANI ALMALI”

Tarım ve Hayvancılıkla uğraşan CHP Ödemiş Gençlik Kolları Başkanı Özgür Günlü, “ Bizim topraklarımız ne yazık ki karşılığını alamıyor. Patates 4 ayda bir yetişen ürün olarak bilinse de aslında gecesiyle gündüzüyle malının biraz daha tonaj olsun diye uğraşan çiftçinin hakkını alamamasıyla şu an Türkiye gündeminde. Bugün bu patateslerin maliyeti ortalama dönümde 1000 Lira ile Bin 500 Lira arasında. Şuan ki kazılan mal şu an tarlada tarlanın sahibinin dediğine göre 50 Kuruş ile 60 Kuruş arasında satılmış. Tarlada iki çeşit tohum var. Bunlar ova ve anaç dediğimiz tohumdur. Tarla sahibi kilosu 3 Bin 500 TL’ye anaç tohumu almış. Bunların yanında ilacı, gübresi,  mazotu, elektriği, suyu var bunları da ilave edince maliyet artıyor. Tarla sahibi bu patatesi dölümüne 3 Bin 500 TL’ye satamazsa zarar ediyor. Biz İzmir İl ve Ödemiş İlçe Gençlik Kolları olarak her zaman üreticimizin yanındayız.  Ödemiş İlçe Gençlik Kolları olarak hem üreten hem üreticinin haklarını savunmak için yanlarında olduğumuzu göstermek için buradayız. Her ne olursa olsun burada yetişen ürünümüz dünyada eşi benzeri olmayacak bir değerdedir. Bu yüzden biz ithal mala ihtiyacımız yok. Küçük Menderes Havzası olarak bir yılda 3 sefer ürün yetiştirilebilen topraklara sahibiz. Şu an bulunduğumuz tarlada maldan, paradan daha fazla önemli şeyler var o da tarla sahibinin emeği.  Aileme ve çocuklarıma iyi bir gelecek hazırlayacağım. Ve patatesi satarak borçlarımı ödeyeceğim diyor. Hasat zamanı geldiğinde 3 gün piyasa iyi 4. gün çöktü. Attığımız her adımda tarla sahibin hayali var, umudur var ve şuan yıkılışı var. Tarım politikası geliştirilmeli. Çiftçinin elinden tutulması gerekiyor. Çiftçi ayakta tutulmazsa ülke aç kalır. Pandemi süresince herkese yasak varken üretici çalışmak zorundaydı. Ölüm riski olsa da işinin başında olmuştur. İyi bir tarım politikası ile üreticinin kazanmasını istiyoruz. Bu sadece patatesle kısıtlı değil diğer ürünler içinde geçerli. Hayvancılık ve tarımda üretim pahalı, olanaklarımız kısıtlı. Biz emeğimizin peşinden sonuna kadar giden bir toplumuz. Bizim dışarıdan gelecek olan ithal kompire ihtiyacımız yok. Biz İzmir İl Gençlik Kolları olarak gövdemizi taşın altına koymaya hazırız” dedi.  

Editör: Haber Merkezi