HABER: Tolga KIZGIN

İlk Kurşun 5 milyon çerkesi arkasına aldı

Ödemiş İlk Kurşun Mahallesi sakinleri, Torbalı-Ödemiş Kiraz bölünmüş yol projesi kapsamında açılacak yeni güzergâhla ilgili olarak eylem yaptılar. Tarihi İlk Kurşun tepelerini müteahhitlerin dolgu malzemesi alanı olarak kullanmasına tepki gösterdiler. Bir yıldır İlk kursuna yapılması planlanan yol için mücadele veren mahalle halkı, bu kez arkalarına Kafkas Dernekleri Federasyonu, Ödemiş Barosu, Siyasi parti örgütleri ve bazı sivil toplum örgütlerini de yanlarına alarak adeta haykırıp “ Tarihi arazilerimizden toprak aldırmayız“ ve çeşitli sloganlarla olayı protesto ettiler.


Küçükler, büyükler ve ellerinde bastonlarla yollara düşen dedeler nineler, mahalle halkı Maraş tepesinde toplanarak seslerini en iyi şekilde duyurmasını bildiler. Maraş tepesinde Nefne Atik adındaki genç kız neden bu işe karşı çıktıklarını bildiren bir basın bildirisi okudu ve karşılığı alkışlarla desteklendi.
Bildiride, “İlk kurşun köyü kurtuluş savaşında ilk örgütlü mücadelenin başladığı tarihi bir köydür. İzmir’in işgal edilmesinden sonra, Ege Bölgesinin iç kesimlerine yönelen Yunan Ordusuna karşı Hacı İlyas Köyünde sivil halk ve askerlerden oluşan, 31 Mayısı 1 Hazirana bağlayan gece, çok büyük direniş ve büyük vatanseverlik örneği göstermiş ve onlarca şehit vermiştir.

Kurtuluş Savaşındaki bu özel nedeni sayesinde, Hacı İlyas Köyünün adı İlk kurşun olarak değiştirilmiştir. İzmir Torbalıdan başlayıp genişletilmiş yol olan d-310 İzmir-Ödemiş karayolu, İlk Kurşun ’un 800 metre güneyinden geçmesine rağmen ve tarihi ilk kurşun tepesini yakınında bulunan Maraş Tepesi üzerinde Yörük köprüsüne kadar 3 km lik 1 yol yapılmak istenmektedir. Bu güzergâh aslında anayolu sadece 100 metre kısaltmaktadır. Bu idare işlemde kamu yararı yoktur. Mevcut yol çok rahat genişetilip birleştirilecekken İlkkurşun sokakları bu işe feda edilemez. Yüklenici firma 30.06.2015 tarihi itibariyle, bu arazi üzerinde dolgu ve kazı malzemesi almaya başlamıştır. Bu faaliyetlerin önlenmemesi halinde mera, mera olmaktan çıkacak bu topraklarda bu tür faaliyetlerin olmasına kesinlikle karşıyız, köyümüz arazilerini kimseye peşkek çektirmeyiz. Anayolun genişletilerek, doğanın tarihin ve yeşilin korunmasını istiyoruz. Bu köy ismini altın harflerle tarihe yazdırmıştır arazilerin heder olmasını istemiyoruz.”
Ödemiş Baro Başkanı Erdem Boyacı “ Bu köyün zeytinlerini,  arazilerini, evlerini yok edemezsiniz. Her şey hukuk çerçevesinde yapılmalıdır.”

Aslankaya, “Haklı mücadelemizi sürdüreceğiz“


Kafkas Dernekleri Fedarasyonu Genel Başkanı Yaşar Aslankaya “ Sivil Toplum Başkanı bir kardeşiniz olarak buranın tarihi geçmişiyle ilgili olarak aldığım bilgiler ve burada yaşanan şeyleri bir insan olarak kendime izah edemiyorum. Maalesef burada gördüğüm görüntü bir güç zehirlenmesinin taşoranların seviyesizce bilgisizce doğaymış insan hakkıymış gibi şeyleri hiçe sayarak bir katliam yapılmaya çalışıyor, buna izin vermeyeceğiz. Bu köy adı üstünde İlkkurşun’a atan kurtuluş savaşında çok önemli ön ayak olmuştur. Türkiye’nin neresinde yaşıyorsa yaşasın Çerkezler bu köyü yalnız bırakmayacak. Haklı mücadellemizi sürdüreceğiz, hakkımızı alacağız. “


Müzik eşliğinde oyunlarla 1 kilometrelik yürüyüş yapıldı


Eyleme iştirak eden yaşlılar evlerine dönerken, gençler ve orta yaşlılar arabalarıyla traktörleriyle Ödemiş-İzmir karayoluna indiler. Akardiyon eşliğinde Çerkez kızları ve erkekleri çerkez oyunlarını sergilerken bol bol alkış topladılar. Sıraya geçen Çerkezler bir km yaya olarak çeşitli sloganlar atarak bölge trafiğin önüne kadar geldiler, oradada çerkez oyunlarını oynayarak eyleme son verdiler.
 



Editör: Haber Merkezi