HABER:SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Çamyayla ve Horzum mahallesinde yapılan Kuru fasulye tohum dağıtımına İzmir Büyükşehir Belediyesi Yerel Hizmetler Koordinatörü Hikmet Güriş, İzmir Büyükşehir Belediyesi İztarım A,Ş Genel Müdürü Murat On kardeşler, dağıtımına İzmir Büyükşehir Belediyesi Bitkisel Üretim Ar-Ge Müdürü Gonca Mersin, dağıtımına İzmir Büyükşehir Belediyesi Ziraat Mühendisi Ezgi Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ziraat Mühendisi Şerif Aynalı Çamyayla ve Horzumlu üreticiler katıldılar.

İzmir Yerel Hizmetler Koordinatörü Hikmet Güriş, “2022 Yılı Üretim Sezonu Alım Garantili Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi Taahhütname şartları aşağıdaki gibidir.  İztarım A,Ş ekilmesi için üreticiye tohum verir. Üreticiler ekimini yaptıkları kuru fasulye bitkisini diğer çeşitlerinden ve çevresel faktörlerden etkilenmemesi için gerekli tedbirleri alır. Üreticiler, İztarım A,Ş’nin yaptıracağı toprak analizi sonuçlarına göre gübreleme tavsiyesine uyar.  Üreticiler, haşere- zararlı ve hastalıklara karşılaştıklarında ivedilikle İztarım A,Ş’yi bilgilendirir. İztarım A,Ş tespit edilen haşere- zararlı ve hastalıklarla müdahale yöntemi önerir, mücadeleye destek verir. Ekim yapılan alanlarda aşırı kuraklık, şiddetli soğuklar gibi doğal afetlerin dışında oluşabilecek hayvan zararı böcek istilaları gibi durumlarla karşılaşıldığında üretici 24 saat içerisinde İztarım AŞ’yi bilgilendirmelidir. Aksi halde ortaya çıkabilecek ürün kaybı üreticinin sorumluluğundadır. Ürünün İztarım A,Ş tarafından satın alınacağı durumlarda üreticiler aldıkları kuru fasulye tohumluk miktarı kadarını projenin sürdürülebilirliğini sağlamak için hasat sonunda İztarım A Ş’ye bedelsiz teslim eder. Üreticinin hasat sonunda ürünü İztarım A,Ş ‘ye satmayacağı durumlarda ise aldıkları tohumluk kuru fasulye miktarının 2 katını bedelsiz teslim eder.

İztarım A,Ş üretilen kuru fasulyenin üreticinin talep etmesi halinde Türkiye’deki bakliyat piyasasını belirleyici roldeki ticaret borsaları tarafından açıklanan 2022 yılı kuru fasulye alım fiyatının 2 katı oranında satın alır.

Üreticiler aldıkları tohumlukları mevsim şartları ve bölge koşullarına göre zamanında ekmekle mükelleftir. Ekim yapamadıkları tohumlukları en geç 7(yedi) gün içerisinde İztarım A,Ş’ye teslim ederler” dedi.

Çamyayla ve Horzumlu üreticiler İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Yerel Hizmetler Koordinatörü Hikmet Güriş’e teşekkür ettiler.

Editör: Haber Merkezi