Yüzyıllardır geleneksel olarak gerçekleştirilen Çal Dede Mahyası için hazırlıklar başladı.
Tire’nin Dibekçiler köyü, Tire’nin en eski geleneklerinden biri olan Çal Dede Mahyası için hazırlıklarına başladı.
Bu yıl 11 Eylül’de Tire’nin Dibekçiler köyü Çal Dede mevkiinde yapılacak olan kutlamalar için üç yıldır Dibekçiler köy muhtarlığı ile birlikte çalışan Tire Kültür Derneği organizasyon için gerekli tüm hazırlıkları tamamladı.
Çal Dede Mahyası’nın bu yılki etkinliklerine de geçen yıl olduğu gibi katkı sağlamayı kararlaştıran Tire Kültür Derneği, Çal Dede Mahyası’nın tanıtılması için tanıtım çalışmalarını sürdürüyor.
SEYFULLAH AYVALI, “ÇAL DEDE MAHYASI EN ESKİ TÜRK GELENEKLERİNDEN BİRİDİR”
Çal Dede Mahyası’nın en eski Türk geleneklerinden biri olduğunu ve bu geleneğin halen sürdürülmekte olduğu Tire’nin Dibekçiler köyünün ise, günümüzde Yörük kültürünün tüm canlılığı ile yaşatıldığı nadir bir köy olduğunu hatırlatan, Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, “Çal Dede Mahyası, yüzyıllardır sürdürülen çok köklü bir gelenektir. Türkler Anadolu’ya geldikleri yüzyıllardan bu yana dağların zirvelerini kendilerine hem yurt edinmişler hem de yaşam biçimleri ile isimlendirmişlerdir. İslamiyet’le birlikte bir şükür ve bereket duası temasını da içeren Çal Dede Mahyası’nın günümüze kadar yaşatılmış olması vefa duyguları ile dolu olan Yörük ve Türk insanının oldukça büyük bir özverili davranışının sonucudur” dedi.
A. MUNİS ARMAĞAN, “ÇAL DEDE MAHYASI’NIN YAŞATILMASI BÜYÜK ŞANS”
Çal Dede Mahyası’nın tarihsel içeriği konusunda bilgiler veren Tire Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve araştırmacı yazar A. Munis Armağan, Çal Dede Mahya’sının yaşatılmasının tarihsel ve kültürel birikim açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı. Armağan, “Tire’de en son Büyükkemerdere köyündeki Sarı İsmail Dede Mahyası uzun yıllar yaşatıldıktan sonra 1986 yılından bu yana yapılmadığını görüyoruz. Mahya geleneği artık sadece Dibekçiler köyünde sürdürülüyor. Bu bakımdan Çal Dede Mahyası’nın yaşatılmasını Türk kültürü açısından büyük bir şanstır. Bu köklü geleneği ve kültürel bayrağı günümüzde sadece Tire’de Dibekçiler köyü taşımaktadır” dedi.
MUHTAR GÖKOĞLU, “HERKES ÇAL DEDEYİ ZİYARET ETMELİ”
Çal Dede Mahyası'nın kendileri için oldukça önemli bir tarihi miras olduğunu söyleyen Dibekçiler Köyü Muhtarı Âdem Gökoğlu, "Atalarımızdan bizlere kalmış olan yüzyıllardır süren bir kutlamadır bu. Tire'de artık sadece bizim köyümüz devam ettiriyor. Binlerce insan o gün köyümüze gelip kutlamalara katılıyor. Verilen yemekler ve diğer organizasyon giderleri tamamen hayırsever vatandaşlarımız tarafından karşılanıyor. Çal Dede Mahyası adabı olarak kimseden gidip bir şey istemeyiz. Herkes kendi duyar ve kendisi katkı sağlar. Kulaktan kulağa yayılan Çal Dede Mahyası için insanlar önceden gelip bize hangi hayırda bulunacağını söylerler" dedi.
Bu yıl ki Çal Dede kutlamasının 11 Eylül’de yapılacağını hatırlatan Gökoğlu, “Herkesi mahyamıza ve köyümüze bekliyoruz” şeklinde konuştu.
ÇAL DEDE MAHYASI NEDİR?
Mahya kutlaması Türklerin İslamiyet öncesi geleneksel yapısına kadar dayanan köklü bir geçmişe sahiptir. Günümüzde ilkbahar aylarında yapılmakta olan Mahya kutlamaları bereket duası özelliğini taşımakta, Dibekçiler Köyü Çal Dede Mahyası gibi son bahar aylarında yapılan mahyalar ise şükür duası ritüellerini içermektedir. Mahya kutlamaları yakın bir geçmişe kadar Tire’nin birçok köyünde gerçekleştiriliyorken artık sadece Tire’nin Dibekçiler köylüsünün geleneksel sorumluluğu sayesinde yaşatılıyor.
Editör: Haber Merkezi