Sözleşmeye göre belediye şirketlerindeki ilk 3 yıl boyunca süren yüzde 25 eksik ücretle çalışma da yen yılda ortadan kalkacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan kadrolu işçiler ile İZBETON, İZDOĞA, İZULAŞ ve İZSU’da çalışan şirket işçilerinin örgütlü olduğu Türk-İş’e bağlı Belediye-İş İzmir Şubeleri ile büyükşehir bürokratları arasında Şubat ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonuçlandı. 5 bin 500 işçiyi yakından ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ilk yıl için yüzde 35 artışta anlaşma sağlandı. 1 Mart 2022 ile 31 Aralık 2022 arasındaki 10 aylık enflasyon farkı da yeni yılda ki ücretlere yansıyacak. İkinci yıl için de 6 aylık periyotlarda enflasyon oranında zam yapılacak. Artı olarak yemek, gece çalışma, vardiya primlerinde, kıdem ücretlerinde de artış sağlandı.

EKSİK ÇALIŞMA KALKIYOR

Sözleşmenin en önemli maddesi ise ilk 3 yıl boyunca yüzde 25 eksik ücretle çalıştırılan belediye şirket işçiler ile ilgili oldu. İmzalanan sözleşmeye göre 1 Ocak 2023 itibari ile toplu iş sözleşmesinden kalkacak. Yeni başlayan işçiler tam ücretten başlayacak. Sözleşmenin ayrıntıları ile ilgili şantiyelerde işçilere bilgi verilecek.

‘EN BÜYÜK KAZANIM EŞİT İŞE EŞİT ÜCRETİN SAĞLANMASI’

Sözleşme ile ilgili Ege'de Son Söz’e açıklama yapan Belediye-İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Savaş Atalay “En büyük kazancımız eşit işe eşit ücret uygulamasının hayata geçmesi. Aynı işi yapan işçi arkadaşlar arasındaki fark kalkmış olacak. Tunç Başkanımızın emeğe olan bakış açısı sayesinde bu fark ortadan kalkmış oldu.” dedi.

Editör: Haber Merkezi