Tarihte Aydınoğulları Beyliği'ne başkentlik yapan ve başta İmamı Birgi Türbesi, Çakırağa Konağı olmak üzere bir ok tarihi yapıyı bünyesinde bulunduran önemli kültür turizmi merkezlerinden Ödemiş ilçesine bağlı Birgi beldesinde, 15. ve 17. yüzyıla ait iki önemli eserin restore edilmesi için çalışma başlatıldı.
Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, yaptığı açıklamada, Birgi'nin geleceğini turizme bağladığını, çok sayıda tescilli yapının emlak vergilerinden kesilen yüzde 10'luk payla restore edildiğini söyledi.
Belde merkezinde bulunan 1663 yılı yapımı Osmanlı eseri Dervişağa Camisi ve Medresesi ile 15. yüzyıl eserlerinden Şeyh Muhittin Hamamı'nın restorasyonu çalışmaları için 5 yıldır hazırlanıldığını belirten Şener, önce röleve projelerinin tamamlandığını ifade etti.
İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan da onayların alındığını bildiren Şener, şunları kaydetti:
"Tarihi eser ve tescilli yapıların bulunduğu Birgi'nin merkezinde yer alan beldenin simgelerinden Aydınoğlu Meydanı'na çıkan yolda bulunan iki önemli eserin restorasyonuna birkaç hafta önce aynı anda başlandı. Halk arasında Çukur medrese ve çukur hamam olarak bilinen yapılardan Dervişağa Camisi ve Medresesi 1663 yılında yapılmış. Şeyh Muhittin Hamamı da 7 odasıyla 15. yüzyılın önemli eserlerinden birisidir. Bu iki eserin ayağa kaldırılması ve turizm aksının zenginleştirilmesi için çalışıyoruz. "
“KÜLTÜRÜMÜZÜ GELECEK NESİLLERE AKTARMAK İSTİYORUZ”
Şener, Birgi'de çok sayıda tarihi eseri emlak vergilerinden kesilen yüzde 10'luk payla oluşturulan Kültür Varlıkları Fonu'ndan restore ettiklerini dile getirerek, "2010 yılında projenin tahmini maliyetini hesapladıktan sonra tekrar fon yardımı için Valimiz Cahit Kıraç'tan destek istedik ve projenin yüzde 95'i kadar destek sağlandı" dedi.
Her iki eserin restorasyonun 2012 yılının ilk yarısında bitirilmesinin planlandığını belirten Şener, şöyle devam etti:
"Hamamın 2012 yılı sonunda Etnografya Müzesi olarak hizmet vermesini istiyoruz. Büyükçe bir alan ortaya çıkacak, 7 odası var. Osmanlı'da hamam kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz, ayrıca Birgi'den çıkarılan yakın tarihimizden örnek eserleri de sergilemek, bir gezi merkezi oluşturmak istiyoruz.
Hamamın hemen karşısında yer alan cami ve medresede ise yok olmaya yüz tutmuş el oymacılık, sayacılık gibi el sanatlarını, meslek guruplarını sergilemek istiyoruz. Ayrıca hediyelik eşya tasarımı ve satışını da düşünüyoruz. Gelen turistler hem dinlenme imkanı, hem de hediyelik eşya satın alma imkanı bulacaklar. Bu iki eserin hemen yanında daha önceden onarılmış bir kültür varlığımız var, onun da pansiyon olarak hizmet vermesini planlıyoruz. Bu alan turist güzergahı, çok sayıda eski eser var. Burada en kısa sürede Sokak Sağlıklaştırma Projesi'ni uygulamak istiyoruz. "
Şener, restorasyonu devam eden eserlerin hemen yanında çok az bir bölümü ayakta kalan değirmeni de restore edeceklerini söyledi.
Birgi'de Osmanlı döneminden kalan 28 değirmen olduğunu belirten Şener, eski eserlerin restorasyonlarının tamamlanmasıyla beldenin turizmden aldığı payın artacağını sözlerine ekledi.
Editör: Haber Merkezi