HABER : DİLEK ACAR GÜLEÇ

Bu kısır döngüyü bu iktidarda 5. Kez yaşıyoruz diye sözlerine başlayan Bilgi, “ Yem fiyatları yükselir, diğer giderler yükselir, süt fiyatları giderleri karşılayamaz. Ve dişi hayvan kesimi başlar. Bu 6 ay ile 1 yıl arasında sürer. Süt üretimi en az yüzde 30 düşer.  Sonrası süt yetmez olur. Devlet tekrar canlı hayvan ithalatını serbest bırakır. Dolayısıyla bu döngü 5. defadır yaşanmaktadır. Bundan 15 yıl önce bu ülke bugün ki üretimden daha fazla üretim yapardı. Girdi maliyetleri ile satış maliyetleri birbirini karşılamadığı için devletin politikası da ucuz yerden ithal etmek kaydı ile burada ki çiftçi ile yarıştırmaya kalktı. Bu üreticiler emeklerinin yüzde 80 inin karşılığını alamayınca, yaşamanı sürdüremeyince köyden şehire göç başladı. Ve üretim her üründe tamamen düştü. Ve ülke birçok üründe ithalat yapmak zorunda kaldı.”

Bilgi,“Her şeyin en baştan dizayn edilmesi gerekiyor”

Bilgi, “Havzamız ülkemizin en büyük hayvancılık ve tarımın yapıldığı bir yer. Kaba yem üretimi bizim havzamızda daha yoğun yapılmakta. Bu kaba yemi yetiştirmek içinde yerden su çekmeden, aşırı gübrelemeye kadar ekolojiyi bozacak şekilde üretim yapılmakta. Bu hem maliyetlerin artmasına hem de çocuklarımızın geleceğini olumsuz yönde etkiliyor. Günümüzde yem ham maddesinin tamamı ithal edilmek zorunda. İster istemez yem üretimi yapan fabrikalar dolar düzeyinde fiyat artışı yapmak zorunda. Süt üreticisi yem fiyatları karşısında dayanamıyor. Tüketici raflardan ürün alamıyor. Bu yaşadığımız bir döngü. Bu ülkemizin kaderi. Hayvan üreticisi bu durum karşında daha da dayanamaz hale gelecek.  

Tüketici 1 kg yoğurt alıyorsa, şuan yarım kg alabiliyor. Kooperatif olarak süt mamullerinde olan fiyat artışı sebebi ile satışta düşüşler yaşıyoruz. Tüketicinin alım gücü azaldı. Baştan sona her şeyin yeniden dizayn edilmesi gerekiyor” açıklamalarında bulundu. 

Editör: Haber Merkezi