Yerelgüç Özel Haber / Dilek Acar GÜLEÇ

Pamuk üretim maliyetine ve eski usul elle hasat koşullarına karşılık, pamuğun fiyatı üreticiyi tatmin etmedi. Pamuk üretimi yeterince desteklenmedi ve bölgede hayvancılık ile mısır silajı popüler gelir kaynağı haline geldi. Bu nedenlerle hayvancılığa yönelen Ödemiş Çiftçisi bundan yaklaşık 15 yıl önce pamuk ekimini bıraktı. Aşamalı olarak bırakılan pamuk üretimi bölgede adeta yok olmuştu.

Patates ve silajlık mısır ekiminin yapıldığı topraklarda ise bu kez tıpkı yıllar önce pamuk üretiminde olduğu gibi gelir gideri karşılamamaya başlayınca Ödemişli üretici devlet desteği almaya başlayan pamuk ekimine tekrar başladı. Üreticiye kilogram başına pamuk primi ve mazot ile gübrede de destek veriliyor.

Önceden dönümde 500 kilogram pamuk alınırken şimdiki tohumlar ile dönümde 1 ton ürün alınacak. Öte yandan eskiden olduğu gibi elle değil makinelerle hasat yapılacağı için de işçi gideri maliyetinin düştüğü pamuk üretiminde az su kullanılacağı için sulamada kullanılan elektrik gideri de düşmüş olacak. Ayrıca pamuk ekimi ile yetersiz su kaynakları da tüketilmemiş olacak.

Ödemişli üretici Metin Palaska, 200 dönüm araziye pamuk ekerek, pamuk üretimine Ödemiş’te tekrar başladı.

FİYAT KİLOGRAM BAŞINA 24 LİRA

Toprakları tekrar pamukla buluşturmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten üretici Metin Palaska, “Ekimini 20 Nisan-20 Mayıs tarihleri arasında yaptığımız pamuğumuzun hasadını Eylül sonu gibi yapacağız. Zamanında pamuktan kazanç elde edemeyen üreticiler başka ürünlere geçiş yaptılar. Özellikle hayvancılığın artması sebebi ile mısır üretimi çoğaldı. Son yıllarda patates üreticisinin de yüzü gülmemeye başladı. Gelir giderleri karşılayamaz oldu. Ben de tekrar pamuk ekme kararı aldım.  Pamuk üretiminin maliyeti,  diğer ürünlerle karşılaştırıldığında düşük.  Önceden dönümde 500 kg ürün alırdık. Şimdiki tohumlarla dönümde 1 ton pamuk alacağız. Makineli toplama sistemi ile işçilik maliyeti de olmayacak. Ayrıca sulama ile ilgili de tasarruf sağlayan bir ürün. Pamuk tüccarları da ürünü alıyor. Tariş Ödemiş Şubesi de alacak. Şu an belirlenen fiyat kilogram başına 24 lira. Pamuk ekimi yapmak isteyen çiftçimize bu konuda öncü olabilirim” açıklamasında bulundu.

"Beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, lifiyle tekstile, çekirdeğiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlaması dolayısıyla stratejik ürünlerin başında geliyor.

Editör: Haber Merkezi