Ödemiş Belediyesi’nin kasım ayı meclis toplantısı gergin anlara sahne oldu. Toplantının en önemli gündem maddesi olarak göze çarpan ‘Belediye binasının Şehir Salonu’na taşınması’ konusunda CHP ve AKP’li meclis üyeleri ile Başkan Bekir Keskin arasında sert diyaloglar yaşandı. Belediye binasının yıkılarak yerine Ödemiş’e bir kent meydanı kazandırmak istediklerini ve bunu 2014 yerel seçimlerden önce yeni belediye binası ile birlikte tamamlamak istediklerini söyleyen Bekir Keskin, “Bir dahaki döneme kadar bu iki projeyi tamamlayacağım. Ödemiş Belediyesi’nin ve Ödemişlilerin buna gücü yeter” dedi.
Bekir Keskin madde görüşüldüğü sırada bir dahaki dönemde tekrar aday olarak Ödemiş’e hafif raylı sistem (metro) getireceğini söyledi. Ödemiş’in gelecek dönemde il olacağını ifade eden Keskin, Mahmut Badem döneminde 32 milyon TL olan bütçenin 47 milyon TL’ye yükseldiğini de kaydetti.
Ödemiş Belediyesi’nin kasım ayı meclis toplantısında ağırlıklı olarak yeni belediye binasının yapılacağı yer konusu görüşüldü. Konu içeriğinde Şehir Salonu ve Otogar’ın taşınma durumları, belediye binası taşındığı zaman ortaya çıkacak mali tablo hakkında görüşler paylaşıldı. Oylamaya sunulan gündem maddesi CHP’li meclis üyelerin ‘evet’, AKP’li ve bağımsız meclis üyesi Mustafa Ali Fırtına’nın ret oylarıyla oy çokluğuyla meclisten geçti.
Madde görüşüldüğü sırada AKP’li üyeler belediye binasının yanlış bir sistem uygulanarak taşındığını öne sürerek, bunun israf olacağı iddiasında bulunurken, CHP’li meclis üyeleri ve Belediye Başkanı Bekir Keskin, eski Başkan Mahmut Badem döneminde yapılan bazı projelerde yeteri kadar israf yapıldığını savundu.
KESKİN ÖNERİDE BULUNDU
Belediye Başkanı Bekir Keskin ise madde oylanmadan önce bir bilgi notunu meclis üyeleriyle paylaştı. Bekir Keskin, “Komisyon, Nikah Sarayı projesinin ve yapımının uygun olduğuna, yeni belediye hizmet binasının proje çalışmalarına başlanılmasına oybirliği ile mevcut hizmet binasının yeni hizmet binası yapılana kadar Otogar alanının kuzeyinde Atatürk Caddesi üzerindeki Şehir Salonu’na taşınmasına oyçokluğu ile karar vermiştir.
Ben komisyon kararının oybirliği ve oyçokluğu ile alınan bölümlerini birleştirerek açıklama yapmak ve ilave öneride bulunmak istiyorum. Kamuoyunda da bu konuda belli bir katılım olmuştur.
Yeni Otogar Tesislerinin yapılacağı alan Ovakent yolu üzerinde ve yeni çevre yolu kavşağında Eski Hayvan Pazarı civarındadır. Burada kamulaştırma çalışmalarının sürdürülmesi 2011 yılı Performans Programımızda zaten var. Bu çalışmaların hızlandırılması ve Yeni Otogar projesinin 2012 yılında hazırlanması konusu genel kabul görmüştür. Projesi tamamlanmak üzere olan Yeni Fuar Alanı kuzeyindeki Yeni Nikah ve Düğün Sarayı kompleksinin yapımına 2012 yılında başlanılması konusunda da hepimiz aynı fikirdeyiz.
Bu noktalardan hareketle ve yapılan çalışmalar, değerlendirmeler sonucunda konuya şöyle yaklaşabiliriz diye düşünüyorum.
1- Otogar’da içinde Nizam Sokak tarafında yeni bir belediye binası yapılması konusunda tereddüt yok sanırım. Elimizde taslak projeler hazırdır. Yeni belediye hizmet binasının uygulama projelerinin 2012 yılı başlarında tamamlanması ve zaman yitirmeden yeni belediye binasının ihaleye çıkarılmasını öneriyorum. Mevcut otogar binası buna engel değildir. İhale aşamasından sonra inşaat süresinin 18 ay olacağını tahmin ediyorum.
2-Kent Meydanı projesinin profesyonel düzeyde bir kent planlaması disiplini içinde ulusal düzeyde bir yarışma ile yapılması temel amacımızdır. Proje yarışması şartnamesinin 2012 yılının ilk aylarında ilan edilmesi söz konusudur. Eğer Kent Meydanı projesi yaz aylarında ihale aşamasına gelirse, belediye binasının taşınması zorunlu olacaktır. O aşamaya gelindiğinde belediye binasının yıkılıp, Kent Meydanı projesinin uygulamaya konulması gerekecektir.
3-Şu an için belediyemize devri işlemleri son aşamaya gelen Kültür Merkezi binası, belediyemizin geçici olarak taşınması için ilk ve en ekonomik alternatiftir. Zaten bu seçenek bizim ilk önerimizdi. Belediye binasının yeni bir yere taşınması için eğer Kültür Merkezi binasına taşınma durumu olmazsa ve yeni belediye hizmet binasının inşaatı bitmemişse, yeni belediye binası inşaatı tamamlanıncaya kadar belediye hizmetlerimizin Otogar alanında Atatürk Caddesi üzerindeki Şehir Salonu’nda sürdürülmesini bu koşulda öneriyorum.
Bu konularda başkanlığıma yetki verirseniz hemen çalışmalara başlayacağım. Alınacak kararın bu şekilde oylanmasını öneriyorum” ifadelerinde bulundu.
Ardından oylamaya geçildi. CHP grubunun oylarının tamamını alan önerge çalışmaları başlatmak için başkanlık makamına yetkiyi verdi.
DİĞER GÜNDEM MADDELERİ
Yaklaşık bir saat süren belediye hizmet binasının görüşüldüğü gündem maddesinin ardından geride kalan 11 maddenin görüşülmesine geçildi.
Gündemde ikinci madde olarak bulunan, Hürriyet Mahallesi 1655. Sokak’ta bulunan, 64 pafta, 641 ada, 35, 36, 37 ve 289 parsel numaralı taşınmazların imar planına göre kaldırılması konusunda, plan bütçe komisyonunda görüşülmesi önerildi. Oylamaya sunulan önerge oybirliğiyle kabul edildi.
Hızlıca okunan gündem maddelerinin içinde bir seçim gerçekleşti. Bu seçim, ilçede faaliyet gösteren Tüketici Sorunları Hakem Heyetine bir asil bir de yedek üye seçimiydi.
Bu seçime Belediye Başkanı iki yıldır heyette görev alan Selahattin Aksu ve Ünal Civa’yı aday gösterdi.
AKP grubu da Zekeriya Karabıyık ve Sadi Aksu’yu aday gösterdi.
Ardından oylamaya geçildi. Gerçekleşen oylama da Belediye Başkanı ve CHP grubunun oylarının tamamını alan Aksu ve Civa göreve yeniden seçildi.
Belediyenin işlerini yapan müteahhit firmalardan birinin su ve tahsilat servisinde kullanılmak üzere hibe etmek istediği motosikletin kabulü görüşüldü.
Bu konuyla ilgili açıklama yapan Keskin şunları söyledi:
“Bilindiği gibi, müteahhit ve taşeron firmalardan gelen hediyeleri kabul etmeyecektik. Biz yine de bunu gündem maddesi olarak sizlere sunduk. Karar sizlerindir.”
Ardından oylamaya geçildi. Meclisten ret oyu alan motosiklet kabul edilmedi.
Belediyenin temizlik işlerinde kullanmak üzere Devlet Malzeme Ofisi’nden 160.000 TL tutarında bir adet vakumlu yol süpürme aracı alınması görüşüldü. Oylamaya geçilen madde oy çokluğuyla kabul edildi.
Son olarak Balabanlı üzerinde 81/84 pafta 620 ada, 36 parsel numaralı taşınmazların, satın alma talebinin sonuçlandığı açıklandı. Başkan Keskin gazetecilere ve meclis üyelerine aldıkları taşınmazların tapularını gösterdi. Destek verdikleri için meclis üyelerine teşekkür etti.
Kasım ayı toplantısının ikinci oturumunun 16 Kasım Çarşamba günü yapılması kararlaştırıldı.
Editör: Haber Merkezi