HABER:FARUKÇARK

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bayındır’da Pazar kurulan 13 bin metre kare alana yapılacağı söylenen Pazar yeri ve otopark projesi nedeniyle, Pazar yerinin çevresindeki 40 iş yerinin kamulaştırılacağını duyan esnaf bu duruma isyan etti.

İş yerlerinin çok cüzi miktarlarda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tebligatla, tek katlı dükkanlara 31 bin TL, çift katlı iş yerlerine 60 Bin tl değer biçilen  işyerilerinin 1 ila 1’5 yıl içerisinde boşaltmaları isteniyor.

İzmir Büyükşehir belediyesi tarafından dükkan sahiplerine gönderilen tebligatlarda şu ifadelere yer verildi, “İzmir ili Bayındır ilçesi Cami Mahallesi, 19 ada, 5 nolu parselde kayıtlı taşınmazın tamamı 1/1000 ölçekli uygulama imar planında “Özel proje alanı (Açık Pazar alanı ve Otopark)” kullanımına isabet etmesi nedeniyle encümenimizin 11.06.2020 tarihi,01,531 sayılı kararıyla kamulaştırılmasına karar verilmiştir.

Dünya sağlık örgütü tarafından Pandemi olarak ilan edilen yeni tip koronavirüs  (COVİD-19) salgını nedeniyle insan sağlığı ve güvenliği kapsamında söz konusu taşınmaz ile ilgili uzlaşma görüşmelerine yalnız malik ya da malik vekilinin katılmak üzere 24.02.2021 tarihinde, saat:13:30’da nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 adet vesikalık fotoğraf, varsa taşınmaz üzerindeki binaya ait emlak vergi beyannamesi, numarataj belgesi ve imar affı müracaatı ile birlikte Belediyemiz Kamulaştırma Şubesi Müdürlüğü’nde hazır bulunmanızı rica ederim” yazılı tebligatları iş yeri sahibi esnaflar gönderdiği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Esnaf Mehmet İnce; “Biz 1967 yılından beri bu dükkânların sahibiyiz. Dükkânlarımızın yıkılmasını istemiyoruz ve korunmasını istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer Bey bize söz verdi. Korunması için biz sizi mahrum bırakmayacağız dedi. Çünkü çoluğumuzun çocuğumuzun ekmeğini bu dükkândan kazanıyoruz. Bu dükkânlar yıkıldığı zaman ne yapacağız? Hiçbir yerde dükkân bulamıyoruz. Pandemiden dolayı zaten bir seneden beri kapalıyız. Emeğimizin karşılığını nasıl bulacağız, nereden kazanacağız. İşyerlerimize tebligat geldi. 31 Bin TL değer biçtiler dükkânlarımıza. Bu gün bu 31 Bin lirayla motosiklet alınmıyor. Büyükşehir belediyesi bize versin 31 bin lira dükkân, alalım”

Tuhafiyeci Fatma Demiröz, “Dükkânlarımızın kamulaştırılmasını istemiyoruz. Gidecek dükkânımız, başka yerimiz yok. Burada kalmak istiyoruz. Pandemi den dolayı zaten zor günler geçirdik. Dükkânlarımızın yıkılmasını istemiyoruz”.

“SOYER’İN VERDİĞİ SÖZÜ TUTMASINI İSTİYORUZ”

Esnaf Gülay Kuz, “esnafla ilgili bilgilendirme yapılmadı belediyemiz tarafından özellikle.

Arka tarafımızda bulunan Bayındır’ın kendi Pazar yeri, belediyemize aitti. Burayı Bayındır belediyesi sattı. Satınca da büyükşehir belediyesi bu yeri aldı. Büyükşehir’in burasıyla ilgili bir tasarrufu var. Projelerden bahsediliyor, otopark, mevcut Pazar yerinin yenilenmesi, bizimde burada tabiki talebimiz bayındırda güzel şeylerin olması, büyümesi gelişmesi taraftarıyız. Fakat buraların büyükşehir projesinde, buraların yerine, dükkan olmasını istiyoruz. Yeniden işyerlerimizde aynı şekilde ikamet etmek istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanımız Tunç Soyer buraya geldiğinde bizleri mağdur etmeyeceğini, kesinlikle kimsenin ortada kalmayacağını, alternatif geçici bir yer bulunacağını söylemişti” dedi.

Bayındır’da 11 yıldır berberlik yaparak geçimi sağlayan Ali Oturur şunları aktardı; “bayındırda 11 yıldır berberlik yapıyorum. Dükkânlarımızın yıkılacağını duyduk İzmir Büyükşehir Belediyesine burada sesleniyoruz! Zaten Pandemi var. Dükkânlarımızda iş yapamıyoruz. Şu günlerde başka dükkânda bulamıyoruz. Şuanda boş dükkânda yok. Lütfen dükkânlarımızı yıkmayın. İzmir Büyükşehir Belediyesine sesleniyoruz! Bizim dükkânlarımızı elimizden almayın.

“TUNÇ BEY SÖZ VERDİ SÖZÜNDE DURSUN İSTİYORUZ”

Bayındır’da kebapçılık yapan İbrahim Duman şunları aktardı; “Tunç bey Bayındır’a geldi. Onunla yüz yüze görüştüm. Bana dedi ki arkanızda ben varım! Öyle yıkılma falan yok, siz rahat olun, çalışın dedi. Ama aradan üç gün geçtikten sonra tebligatlar gelmeye başladı. Tek tek bizi sırayla, İzmir Büyükşehir Belediyesine çağırdılar. Başkan Tunç Bey sözünde durmadı. Tunç Beyin sözünde durmasını istiyoruz. Esnafların arkasında durmasını istiyoruz, dükkânlarımızın korunmasını istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz.”

Esnaf Ahmet Çilengir şunları kaydetti; “İzmir Büyükşehir Belediyesinden yardım bekliyoruz. Hoşgörü bekliyoruz. Büyükşehir belediyesi olarak bize söz verilmişti. Burası tek tapu 3 tane dükkânım var. 60 Bin Lira bu dükkân köşe bir dükkân. Böyle bir şey olabilir mi? Biz verelim ona 60 Bin Lira o çıksın gitsin buradan. Büyükşehir Belediyemizden ve yardım edeceğine de inanıyorum ben. Biz çünkü söz verildi. Sizi mağdur etmeyeceğiz denildi”.

“Bayındır’da 1960 yılından bu yana dededen kalan dede yadigârı dükkânımızın yıkılmasını istemiyoruz. Hiç bir şey olmasa bile hatırası yeter bize” diyen Ahmet Sait Çanlar şunları söyledi; “Burası Bayındır’ın eski çarşısı. Yani hepimizin babamızdan dedelerimizden kalan dükkânlar. Bayındır’da çok fazla dükkân potansiyeli yok zaten. Bizim dükkânlarımız bizde kalsın yani.”

Kahveci Levent Ünal; “Baba yadigârı 50 senelik dükkânım benim. Mağdurum zaten 9 aydan beri Pandemiden dolayı dükkân kapalı. Birde bu dükkânın kamulaştırma olayı bilmiyorum yani. Çaresiziz ve mağdurum” dedi.

Bayındır’da babadan kalma ekmek fırınında ekmek üretimi yaparak geçimini sağlayan Mehmet Ekmekçi şunları söyledi; “1962 yılından beri babamdan kalma bu fırın bize hizmet vermektedir. Babamlar bu fırından ekmek yediler. Sonra biz ekmek yedik. Şimdi de iki tane evladım ekmek yiyor bu fırından. Bize bu mekândan kamulaştırma adına, 60 Bin Türk lirası verip, Büyükşehir Belediyesi Kamulaştırarak bizi çıkartmak istiyor.

60 Bin Türk Lirasıyla biz buradan çıkıp ta ne yapabilir? Evimize bu çocuklarımıza nasıl ekmek götürürüz? Bu kadar zaman içerisinde bizim çocuklarımızın geçimini temin edecekler mi? Etmeyeceklerse lütfen bizim yerlerimizi kamulaştırmasınlar. Kamulaştırılacak olan mekânımızın etrafındaki arazi en az 12 bin, 13 bin metre kare buraya otoparkta sığar, Pazar yeri de sığar, her türlü projeyi orada uygulayabilirler.

Bizi lütfen mağdur etmesinler.

Hediyelik eşya dükkânı sahibi Duygu Yurt şunları aktardı; “Biz bu yıkım kararını öğrendikten sonra dışarıda başka yerler olup, olmadığına da baktık açıkçası. Ama şuanda tüm dükkânlar tutulduğu için herkes bir aşağıya doğru göç başladığı için biz bulamadık. Şuanda bu kadar malzemeyi nereye koyacağız? Tekrar bu işi nerede kuracağız? Bizde bilmiyoruz açıkçası. Buranın yıkımının kesinleştiğini arka taraf Pazar yerinin imzalarının atıldığını ve en kısa sürede buraların tahliye olacağını söylendi.”

Editör: Haber Merkezi