HABER : YÜKSEL BALCI-GAMZE ONAN

Önce Ödemiş’in Perşembe Pazarı’nda, daha sonra Ödemiş’in Dolaylar Mahallesi ve Ödemiş Efe Toplu Konut düğün salonunda yapılması düşünülen Ecofrim firması tarafından düzenlenecek olan halkı bilgilendirme toplantısı Küçük Menderes Havza Plat tarafından ve Ödemiş Belediyesi’nin de destek vermesiyle bilgilendirme toplantıları iptal edilmişti. Şirket dün saat 14.00’te Dolaylar Mahallesi’nde yeni bir hamle yaptı ve köy meydanında bilgilendirme toplantısı yapacağını ilan etti.

Bunu duyan Havza Plat üyeleri ve çevreciler Dolaylar Mahallesi’ne akın etti. Mahallenin girişine kapatan halk, Çevre İl Müdürü Yardımcısı Mehmet Ali Aslan’nın ve ekibinin köye girmesi engellendi. Bu arada, köyün büyük bölümünde pire olduğunun ihbar edilmesi üzerine, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’in mahallede sinekle mücadeleye başlaması toplantının yapılamamasına bir destek olarak yorumlandı.

Mahallede Gerginlik

Jandarmanın sıkı güvenlik önlemleri aldığı mahallede, köy halkı ve Küçük Menderes Havza PLAT üyeleri çeşitli sloganlar atarak, mahalleye il temsilcilerinin girmesini istemediler. Çevre İl Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Aslan uzun süre mahalleye girmeyi denedi ancak başaramadı. Toplantıya katılanların sloganlarıyla inleyen mahalle girişinde sinirler oldukça gergindi. Zaman zaman jandarmadan yardım istendi saatlerin 14 ‘ü gösterdiği sıralarda Çevre İl Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Aslan toplantı yapılamayacağına dair tutanağı imzaladı. Tutanağın imzalanmasında Milletvekili Kamil Okyay Sındır’da zaman zaman müdahalelerde bulundu. Tutanağın imzalanması alkışlarla karşılandı.

Gerçekleştirilen engelleme eyleminde yer alan ve Küçük Menderes Havzası için bir katliama tanık olunduğunu belirten CHP Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “Ödemiş Küçük Menderes Havza’mız yeni bir çevre katliamına şahit oluyoruz. Aslında tarihi katliama hep beraber şahit oluyoruz. Çed sürecinde halkın katılım toplantısına geldik,  Dolaylar mahallesinde Ödemiş Belediyesi çalışması dolayı herhâlde bu toplantı olamayacak. Madenciliği yer altında bulunan bir zenginlik olarak ifade ediyorlar. Hep ekonomik kaygıları, ekolojiyi, çevreyi yaşamı ve yaşamın sürdürülebilirliğini yok sayarak katletme anlayışı her yerde karşı duruyoruz. Mücadelenin sonuna kadar sürdüreceğiz. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir doğayı bırakmak istiyoruz. Altınıyla, gümüşüyle yer altındaki zenginliğimiz adı altında, bizlere sunulan bu kaygıları kabul etmiyoruz. Bu bölgede olur başka bölgede olur siyanür madenciliğin geride bırakacağı ağır metal ve yer altı kirliliği sularda arsenik mutlak bir sonuç olarak karşımıza çıkar. Burada ÇED sürecinin başında böyle bir şeyin yapılmasını istemiyoruz. “

 Buralarda bu siyanürün topraklara karışması halinde nelere mal olacağını buradaki insanlar çok iyi bilirler diyen Zekeriya Temizel,  “ Galiba katletmek için sürekli olarak bir cennet arıyoruz. Cennetleri yok etmek için kararlı gibi görünüyorlar ama kararlı olan buradaki gördüğünüz kalabalık halk. Bu doğanın katledilmemesi için buradakiler kesin mücadele verecekler. Bu olguyu sıradan bir olay olarak kabul etmiyoruz.  Buna kesinlikle karşıyız.”

 “Cenneti cehenneme çevirmeyeceğiz." 

Havza PLAT Üyelerinden olan Mehmet Taşlı , "Yaklaşık beş yıldır Bozdağlar ve Küçük Menderes'te Altın Madeni açma faaliyetleri var. Bugün geldiğimiz süreçte, altın madeni firmasının Dolaylar Mahallesi'nde yapılmak istenen ÇED bilgilendirme toplantıyı biz belediyemiz ve bileşenlerimiz sayesinde durdurduk. Özellikle Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Türk Eğitim-Sen, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, muhtarlarımız, ÇEKÜL, baro başkanlarımız, KOZADER ve saymayı unuttuğumuz birçok bileşenimiz sayesinde bugüne kadar gerçekleştirilen bütün maden girişimlerine karşı durduk. Yaklaşık 1 - 1 buçuk yıl önce Koza Altın'ın Oğuzlar Mahallesi'nde açmak istediği altın madeni işletme ÇED başvurusu vardı. Bu başvuruyu da yine aynı bileşenlerimiz ve Ödemiş halkı olarak karşı çıktık engellemeye çalıştık. Bunun ardından gelen süreçte Abdullah Şentürk adına yapılan 4 adet altın madeni açma teşebbüsünün ÇED başvuru süreci başlamıştı. Biz bütün bileşenlerimiz ile altın madenine karşı olduğumuzu göstermek için bir şenlik düzenledik. Siyasi görüşleri ne olursa olsun bütün Ödemişliler bütün Küçük Menderes sevenler geldiler. Yapılmak istenen toplantı Dolaylar Mahallesi'nde ikinci kez yapılmak isteniyor. Bu sefer toplantı yapılacak olan yer basına iki yer olarak aktarılmış başlangıçta Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nden açıklanan yer Efe Konut Düğün Salonu'ydu fakat biz yine bileşenlerimiz olarak oradaki kooperatifçilere ve kooperatif yönetimine teşekkür ediyoruz. Ancak o kadar kurnaz bir hareket yapılmış ki 5 günlük bir zaman var ve hiç bir şekilde hareket edemeyeceğimiz bir zamanda yapıldı. Bugün burada belediyenin yapmış olduğu ilaçlama da zamanlama da çok güzel oldu. Bu şekilde Dolaylar da ikinci ÇED toplantı sürecini atlatmış olduk. Abdullah Şentürk adına yapılacak 4. ÇED bilgilendirme toplantısını yaptırmadık, yapamadılar. Tutanak tuttular İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü'nden gelen görevli arkadaşın toplantıyı yapma ısrarına rağmen ve elimizde bulunan bir takım önemli belgeleri de yok sayma eğilimine rağmen buradaki çevreci gönüllülerin tepkisi üzerine geri çekilmek zorunda kaldılar. Buradan şunu ilan etmek istiyoruz bu topraklar dünyanın nadide güzelliğinde topraklar Türkiye'deki tarımsal hasılatın yaklaşık 12 buçuk kat üretim yapan bir yer ve bu topraklar çok uzun yıllardır birçok kuşa, birçok hayvana, sebzeye, meyveye yuva olmuştur. Bizler madene değil küçük mendereste madene karşıyız ve Bozdağlar da madeni kurdurmamak için elimizden ne geliyorsa yapacağız cenneti cehenneme çevirmeyeceğiz." 

Mahalle muhtarı Fatih Kocamaner, “Mahallemizde birçok evde pire olduğu ihbarını aldık durumu Sağlık Müdürlüğü’ne ve Belediye’ye bildirdik. Belediye ekipleri bugün saat 11.00’dan 18.00’e kadar ilaçlama çalışmalarını sürdürmektedir.”

Mahalle halkından Ayşe Eroğlu, Aysun Eroğlu, Hatice Seferli, Resmiye Balcı isimlerinde kadınlar pireden çok rahatsız olduklarını belirterek çocuklarının pire ısırıklarını göstererek acil yardım istediler. Fırat Seferli, Mustafa Balcı olayı teğit ederek mahallede hastalıkların ilerilerlememesi için acil yardım beklediklerini belirttiler. 

Editör: Haber Merkezi