HABER:DİLEK AYVALI

Tire’ye bağlı Akyurt Köyü’nde, Büyükkale köyünde bulunan kızılçam ormanlarının yer aldığı Kartal Dağı’ndaki özel bir şirketin maden arama girişimi ile ilgili başlatılan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci nedeniyle bölge halkı konuya tepki göstermeye devam ediyor.

Tire bağlı Akyurt Köyü'nünde kurulması olası mermer Ocağı nedeniyle bugün CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, İyi Parti İzmir İl başkanı Hüsmen Kırkpınar, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, CHP Tire İlçe başkanı Hakan Şenoyar, İyi Parti Tire İlçe başkanı Yüksel Şenyurt, Akyurt mahalle muhtarı Zihni Çetin ve civar köylerin muhtarları, çevre dernekleri ve civar köylerden vatandaşların katılımıyla basın açıklaması düzenlendi.

Programda ilk olarak mikrofona davet edilen Akyurt Mahalle Muhtarı Zihni Çetin, mahallesinde toplanan kalabalığın kendilerine verdiği destek için duygulanarak gözyaşlarına boğuldu. Muhtar Çetin konuşmasında köylerine Tire'nin içinden ve dışından katılarak destek verenlere teşekkür etti.

SERTER, "BU KAZILARIN YARIN İTİBARİYLE DURDURULMASINI İSTİYORUM"

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, "Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak maden ocaklarını çalıştırılmasına karşı değiliz ama bir şartla 'Doğayı katletmeden' tabi ki mermere taş ocaklarına ihtiyaç var. bizim atalarımızdan dedelerimizden buradaki zeytinlerimizden bizim buradaki sarı çamlarımızı endemik bitkilerimizi yok edecek madenlere kesinlikle karşıyız. maden tedarik edecek tr topraklarında çok yerler var. kalkıp tirenin göbeğinde 9 tane köyün bağlı olduğu bir noktada burada maden araştırtmaya bile izin vermemek mecburiyetindedir. bunun sorumluları burada sorumlu bir milletvekili olarak göreve davet ediyorum. Mutlaka bu kazıların yarın itibariyle durdurulmasını istiyorum. orada şu anda tarihi eserler de çıkmaya başladı. O tarihi eserleri de yok ettirmeyeceğiz. onlar bizim geçmişimizin görselleri" şeklinde konuştu.

Kırkpınar, "ÇEKİN ELİNİZİ BÖLGEDE YAŞAYAN İNSANLARIN ÜZERİNDEN"

İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, "Bu mücadele gününü sadece Akyurt'ta yanan bir meşale olduğunu sanmasınlar. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın düsturun içinde önce çevreyi öldürüp sonra insanların ölümüne sebep verecek hiçbir girişimi sizlerin iradesine ve umuduna bırakmayacağız. çünkü burada yaşanan ve yaşanması muhtemel olan şey önce çevreyi kirletip sonra da insanların hastalanıp hayatlarını kaybetmesine sebep olacak bir şeydir. ekmeğinin ve rızkının peşinde olan insanlar sizlerden sadece bir şey istiyorlar bizim hayatımıza can katan incirimizi zeytinimizi yetiştirdiğimiz ürünlere dokunmayın yeter. Çekin elinizi Tire'nin üzerinden çekin elinizi Akyurt'un üzerinden. Çekin elinizi bölgede yaşayan insanların üzerinden" dedi

.

DURAN, "DEVLET BÜYÜKLERİMİZE DİYORUZ Kİ GELİN BU YANLIŞTAN DÖNÜN"

Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, "Bahsettiğimiz bölge ağaçlarıyla tabii bitki örtüsüyle bir cennet bölge. bu bölge bize atalarımızdan bize yadigar kalmış olan ve bizlerinde çocuklarımıza aynı şekilde bırakmakla yükümlü olduğumuz bir doğa harikası bölge. biliyoruz ki son ağaç kesildikten son nehir kuruduktan son balık tutulduktan sonra paranın yenmeyeceğini anlayacağız ama her şey için geç olacak. bizler çevreye duyarlı olan ve bu ilçeyi ve bölgeyi seven insanlar olarak şehrimizin güzel Köyü Akyurt'tan devlet büyüklerimize sesleniyoruz ve diyoruz ki burada büyük bir tabiat ve bitki örtüsü var ve biz bu bölgeyi çok seviyoruz. Devlet büyüklerimize diyoruz ki gelin bu yanlıştan dönün, bu tabiat varlıklarını koruyalım burada bir katliama engel olalım hep birlikte önleyelim" dedi.

Editör: Haber Merkezi