Demokrat Parti Ödemiş İlçe Başkanı Mesut Akbay, 18 Mart Çanakkale Zafer ve şehitleri anma günü nedeniyle parti binasında bir basın açıklaması yaptı.
“Milletlerin geçmişlerinde öyle olaylar vardır ki, sadece geçtiği dönemi değil, o milletin geleceğini de her yönü ile şekillendirmiş, iz bırakmıştır” diyen Mesut Akbay,
Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanılışı ve onu kazananların bıraktığı mirasın, Türk milletinin vicdanında ayrıcalıklı bir yer aldığını ifade etti.
Millet olarak her 18 Mart’ta bu zaferi ve onu Türk halkına kazandıran kahraman gazi ve şehitleri minnetle andıklarını belirten Akbay, “Onların hatıraları bıraktıkları duygular bir başka yaşar insanlarımızın beyninde. Onlar için dökülen ağıtların, yazı ve mısraların anlamalarındaki duygu yoğunluğu bünyemiz bazen taşıyamayabilir” dedi.
“HAYALLERİ ÇANAKKALE’DE SUYA DÜŞTÜ”
Daha sonra Çanakkale Savaşı’nın oluşum sürecine değinen Akbay, “Çanakkale Savaşı 1. Dünya Savaşı devam ederken 10 Şubat 1915’te Türk milletini vatansız bırakarak tarih sahnesinden silmek isteyen ve bu emellerini gerçekleştirmek için İstanbul’u ve boğazları kontrol etmek için hücum eden dünyanın en büyük emperyalist güçlerinden oluşan İngiliz, Fransız donanmalarının Çanakkale’ye gelmeleriyle başladı. Oraları geçip aynı gayeye giden Rusya ile bu planı uygulayacaktı. İngilizlerin tarihinde yenilgisiz armada olan donanmaları ve onların yanında Fransız donanması olmak üzere en büyük saldırının gerçekleştirdiği 18 Mart 1915 tarihinin akşamında neredeyse günlerinin yarısını boğazın derinliklerine terk ederek oradan çekilmek zorunda kaldılar. Kendilerinden o kadar emindiler ki Türk askerini sayı ve malzeme açısından hesaplamışlar ve küçümsemişlerdi. Oysa bilmedikleri Türk askerinin vatan sevgisi ve maneviyatıydı. Beklemedikleri büyük darbeyi aldılar orada. Devam edecek olan kara savaşlarında da netice alamayınca İstanbul’u işgal etme hayalleri suya düştü” ifadelerinde bulundu.
Bu savaşın ve sonuçlarının Türk milleti üzerinde derin izler bıraktığını, şehitlerin çokluğunun neredeyse Osmanlı toplumunu oluşturan her kesme yayıldığını dile getiren Akbay, “Ülkenin her yöresinden gelen askerlerimiz orada yan yana savaştı ve şehit düştüler. Böyle bir sonuç milletimizin üzüntüsünü artırdı. Yaşanan olumsuzluklar Türk milletinin vicdanında birlik beraberlik ve dayanışma gücünü geliştirip derinleştirdi. Millet olmanın hür yaşamanın bağımsız devlet olmanın anlamı gelişti” dedi.
“MİLLİ MÜCADELENİN YILDIZI ÇANAKKALE’DE PARLADI”
Mustafa Kemal’in Çanakkale’de parlayan yıldızının Türk milletinin aydınlık geleceği olduğunu kaydeden Mesut Akbay şunları söyledi: “Mustafa Kemal, orada beliren gücünü 19 Mayıs 1919’da Türk milleti ile başlattığı milli mücadelemizin baş kahramanı olarak bize istiklalimizi tekrar kazandırdı. En önemlisi 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetimizi kurarak bize emanet etti. Kendisi de ‘en büyük eserim Türkiye Cumhuriyeti’dir’ dedi.
Çanakkale’de parlayan yıldız devletimizin kurucusu oldu. Millet olmak anlam ve içerik olarak Türk milletinin benliğindeki yerini aldı. Vatan kelimesinin anlamını daha yükselttik. Toprağımızı eğer uğrunda ölen varsa vatandır dedik.
Türk milletine kalan 780 bin km2’nin üzerinde bağımsız ve hür yaşamak en büyük idealizmi oldu. Adına Anadolu dedik.
Üç tarafındaki denizlerimizi, boy boy ırmaklarımızı, ovalarımızı, derelerimizi, ormanlarımızı, çiçeğimizi, kurdumuzu, kuşumuzu, şiirlerimizi, dağın eteğinde yalnız gibi görünen köyümüzü, bacası tüten fabrikalarımızı, şehirlerimizi, insanımızı, cıvıldaşan okullarımızı daha bir sever olduk. Şiirlerimize, romanlarımıza yansıttık bütün bu olup bitenleri.
Bağımsızlığımızın simgesi bayrağımıza şehidimizin kanının rengini verdik. Göklerimizdeki ayı yıldızı nakşettik üstüne. Vatan toprağımızda sonsuza denk dalgalanmasını istedik. Vatan istiklal uğrunda, namus yolunda can veren Mehmet’in bize miras bıraktığı yer oldu. O Mehmetçikler ki Mehmet Akif’in mısrasında belirttiği gibi tarihe sığmayacak kadar büyük oldu. ‘Söz konusu vatan ise gerisi teferruattır’ dedi Atamız. Böyle oluştu Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz. Bu toprakları ve devletimizi bize bahşeden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve O’nun silah arkadaşları ve dünden bugüne tüm aziz şehitlerimizin ruhları şad olsun. Mekanlarının cennet olmasını yüce Allah’tan niyaz ederiz.”
Editör: Haber Merkezi