Atatürkçü Düşünce Derneği Ödemiş Şubesi yayınladığı bir mesajla Köy Enstitülerinin kuruluşunun 72. yıldönümünü kutladı.
ADD Ödemiş Şube Başkanı Hikmet Güriş yaptığı basın açıklamasında, “Cehalete karşı savaş açan köy çocuklarının yetiştirildiği Köy Enstitülerinin Türkiye’nin dünya eğitim tarihine kazandırdığı en özgün eğitim projelerinden biri olarak o döneme damgasını vurmuştur. Cumhuriyetin çağdaş uygarlık düzeyi üzerine çıkma hedefine varmak için, çağdaş bir toplum yaratmak için planlanan Köy Enstitüleri eğitimcinin ülkenin gelişmesindeki rolünü anlatması bakımından çok iyi bir örnektir” dedi.
Köy Enstitüleri ile birlikte aydınlanmanın yurdun her yerine ulaştığını ifade eden Güriş açıklamalarını şöyle sürdürdü:  “Yoksul ve cahil olan köy halkı Cumhuriyet devrimlerine Köy Enstitüleri sayesinde taşınmıştır. Bu insanlarımız yurttaş olma bilincini kazanmışlardır. Türkiye’nin içinde bulunduğu koşullarda Köy Enstitüleri muhteşem bir proje olarak uygulamaya alınmış, Hasan Ali Yücel’in çağdaş bakanlık anlayışı, İ. Tonguç’un ilerici, toplumcu anlayışıyla, Hasanoğlan’da yakılan ateş Cılavuz, Beşikdüzü, Çifteler, Düziçi gibi Köy Enstitülerinde yıldız gibi çoğalıp bütün ülkeyi aydınlatmaya başlamıştır.
Köy Enstitüleri pek çok yabancı bilim adamının da dikkatini çekmiş, akademik çalışmalara konu olmuştur. UNESCO’da bu modeli gelişmekte olan ülkelere de tavsiye etmiştir. Bugün Köy Enstitüsü ruhunu yeniden yakalamak ancak çağdaş, üretken ve demokratik eğitim yöntemini ulusal eğitim sistemimizin her aşamasına uygulayarak; eleştiren, sorgulayan, çağdaş bireyler yetiştirmekle olur. Üretken ve yaratıcılığın desteklediği eğitim anlayışı bu gün yaşadığımız eğitim sorunlarının da çözümü olarak görülmektedir. İşte o zaman, Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in öğretmenlerden istediği ‘fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesiller yetiştirebilir. Giderek sayıları azalan eli öpülesi Köy Enstitülü öğretmenlerimizin 72. yıldönümlerini kutlar sağlıklar dileriz.”
Editör: Haber Merkezi