Haber: Dilek Ayvalı

Türkiye’nin en büyük açık hava pazarı ünvanına sahip Tire Salı Pazarında tezgâhlara çıkan Alabaş, Pazarcı İlhan Horunlu’nun tezgâhında Tirelilerin yoğun ilgisi ile karşılaştı.

Pazarcı İlhan Horunlu Alabaş ile ilgili şu bilgileri paylaştı, “Alabaş yüksek tansiyon kolesterol gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini duyuyoruz. Çiğden elma gibi tüketilebildiği gibi havuçla beraber yemeği  de yapılır. Taneyle satılır, tanesi 4 lira. Tire’de üretiliyor. Bayındır Tokatbaşı’nda üretiliyor. Fide olarak dikiliyor toprak üstünde büyüyor.”

Farklı yörelerde yer lahanası, cehennem topuzu, alabaş turpu olarak anılan bitkinin yurt dışında bilinen ve Türkiye'de kullanılan bir diğer ismi de kohlrabi.
İçeriğinde neler var derseniz alabaş, özellikle vücudumuz için gerekli olan besin lifleri açısından oldukça zengin. Bunun yanı sıra vitamin ve mineral olarak da vücudumuza katkılarının büyük olduğu biliniyor. A, C ve B vitamininin birçok çeşidini içinde barındıran alabaş; kalsiyum, potasyum, fosfor ve demir gibi mineraller bakımından da oldukça güçlü bitkilerden.
Tüm bu vitamin ve mineraller sayesinde antioksidan özelliği de gösteren güzeller güzeli bitkinin çeşitli kanser türleri üzerinde de oldukça olumlu etkileri olduğu söyleniyor.
Alabaş, içindeki bolca potasyum sayesinde tansiyonu dengeleme konusunda üstüne tanımıyor, özellikle yüksek tansiyon sorunu olanların yardımına koşuyor. Tansiyonu dengelemesi sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Alabaş, demir bakımından zengin olduğu için kansızlık sorunu çekenlere destek oluyor.
Güçlü antioksidan özelliği göstermesi sayesinde vücuda giren serbest radikallerle savaşıyor, kanserli hücrelerin oluşması, var olanlarınsa büyüyüp yayılması gibi riskleri en aza indiriyor. Kan basıncını düzenlemesinin etkisiyle yorgunluk, sinir, stres gibi durumların üstesinden daha kolay gelmenize yardımcı oluyor. Böbrek sağlığını korumada ve iyileştirmede de olumlu etkileri olduğu biliniyor.
İçindeki bolca vitamin ve mineral nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonlarının hızla geçmesini sağlıyor, grip ve nezle gibi sorunları hızlıca ortadan kaldırıyor. Alabaşın yumru kısmı sıkılarak çıkarılan suyu, bitmek bilmeyen öksürüğe çare oluyor. Tüm bu faydaları yetmezmiş gibi alabaş bir de düşük kaloriye sahip olması sayesinde diyetlerin en büyük destekçisi oluyor.
Alabaş, doğru bir şekilde yetiştirildiğinde dört mevsim bulunabilen bir sebze aslında. Ülkemizde en çok Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde, Ege'de ise İzmir'de yetiştiriliyor.

Editör: Haber Merkezi