HABER: DİLEK AYVALI

Tire’deki Yunan kuvvetlerine karşı kazanılan ilk büyük askeri zaferin 100. yıl dönümünde, Fata Zaferi Tire Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle anılacak.

Program nedeniyle Cuma namazına müteakiben mevlid okutulacak ve şehitlerin hayrına lokma dağıtılacak.

Fata Baskınının sona erdiği 19.00’da başlayacak olan anma etkinliğinde protokol konuşmalarının ardından Eğridere Gökçen Efe Derneği ve Tire Halk Eğitim Merkezi Zeybekleri gösteri sunacak.

Tire Kuvayi Milliyesi mensuplarının torunlarına onur belgesi verilecek. Daha sonra Tire Kültür Derneği tarafından hazırlanan Fata Zaferi Anıtının açılışı yapılacak.

52 ZEYBEK, YUNAN BİRLİĞİNİ YOK ETTİ

Konuyla ilgili konuşan Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, “16 Ağustos 1919 tarihinde, Tire Kuvayı Milliyesi’nin aziz kahramanlarından Gökçen Hüseyin Efe, emrindeki 52 zeybekle birlikte Fata’daki (Gökçen) Yunan jandarma karakoluna bir saldırı düzenlemiş ve iki buçuk saat süren şiddetli çatışma neticesinde Fata’daki Yunan birliği tamamen yok edilmişti. Fata Baskını, Tire’deki Yunan kuvvetlerine karşı kazanılan ilk büyük askeri zaferdir. Bu beklenmedik baskın neticesinde işgal kumandanlığı paniğe kapılırken Tire Kuvayı Milliyesi ise katılımlarla gücünü arttırmıştı. Daha da önemlisi Fata’da elde edilen bu başarı, Tire halkına, karanlık günlerin geride kalacağına dair büyük bir umut aşılamıştı.”

BASKIN ANINDA ORADA OLACAĞIZ

“İşte bu önemli zaferin 100. yılında ve baskının nihayete erdiği 19.00’da, T.C. Tire Belediyesi olarak baskın alanında olacak ve 100. yılında Fata Zaferi ve milli mücadele şehitlerimizi anma etkinliği kapsamında Tireli kahramanlarımızı yâd edeceğiz. Bu anlamlı etkinliğe, ilgili herkesi bekleriz”.

Editör: Haber Merkezi