Pusula Tarımsal Danışmanlık Hizmetleri firmasının, Tire Ziraat Odası ve Tire Süt Kooperatifi ile ortaklaşa gerçekleştirdiği panelde, tarımsal üretimin sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. Seha Gidel Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, üreticilerin yanı sıra tarım sektörünün temsilcileri ile sektörle iç içe çalışan bankaların temsilcileri de katıldı.
 
Üretim sorunlarının masaya yatırıldığı panel cuma günü saat 14.00'de Seha Gidel Salonu'nda gerçekleştirildi. Platform Fuarcılık'ın organizasyonunu üstlendiği toplantıda ilk olarak söz alan İzmir İl Tarım Müdürlüğü Şube Başkanı ve Ziraat Mühendisi Fisun Toker Çelebi, tarımsal alanda il müdürlüğünün çalışmalarını anlattı. Sıcak süt toplanmasının yüzde 90 önüne geçildiğini dile getiren Çelebi, kurulacak bir komisyonla, sektördeki süt fiyatı istikrarının da önüne geçilmesinin hedeflendiği anlattı.
 
Panelde bir konuşma yapan Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu ise, tarımsal danışmanlık konusuna değinerek, projenin hedefinden uzak olduğunu vurguladı. İbişoğlu, şirketlerin sözleşmelerde yazılı olduğu şekilde hizmet vermediklerini öne sürerek, çiftçilerin mağdur edildiğini ve şirketlerin haksız kazanç sağladığını iddia etti.
 
Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu Müdürü Harun Uysal ise, Türkiye'deki verimsiz üretime dikkat çekti. Uysal, AB ülkelerinin ardından Türkiye'nin tarımsal hayvan varlığı açısından 4. sırada yer aldığını, süt üretiminde ise 5., 6. sıralarda kendine yer bulabildiğini ifade etti. Harun Uysal bu sıralamanın verimli üretim yapılmadığını, bu yüzden de üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Uysal, kooperatifleşmelerle bu tür sıkıntıların önüne geçilebileceğini ifade ederek, "Türkiye'de üreticinin eğitim eksikliği var. Bu eksiklik neticesinde bir hayvandan alınan süt miktarı (yıllık lokasyon) Avrupa standartlarının altında kalıyor. Bu da üretim maliyetlerini yükselten sebeplerden birisi oluyor" söylemlerinde bulundu.
 
UYSAL, "YILLARCA BUZAĞI MAMASINDAN YAPILMIŞ ÜRÜNLERİ TÜKETTİK"
 
Uysal, konuşmasında çarpıcı analizlere de yer verdi. Süt tozu ithalatı yapamayan firmaların, çareyi buzağı maması ithal etmekte bulduklarını anlattı. Uysal, yapılan ithalat miktarının tüm buzağıların ihtiyaçlarının 3-5 kat fazlasına karşılık geldiğine dikkat çekerek, "Köydeki üreticimiz buzağı maması kullanmıyor ki. Herkes kullansa bile ihtiyacın çok fazlası ithal edildi. İşte bu ithal edilen ürünle, yoğurt, peynir, dondurma yaptılar, yıllarca millete bunu yedirdiler" şeklinde konuştu.
 
 
ESKİYÖRÜK, "SÜTE MAKYAJ YAPILDI"
 
Panelde üretici temsilcisi olarak bir konuşma yapan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise süt sektöründe yapılan çalışmaları değerlendirdi. Eskiyörük, soğuk toplanmasındaki yüzde 90’lık oranın yanlış olduğuna dikkat çekerek, "Değişen bir şey yok. Eskiden plastik bidonlarla toplanıyordu. Şimdi ise çelik depolarla toplanıyor. Yapılan sadece bir makyaj. Durdurun tankeri içerisindekine bakın. Sıcak süt olduğunu göreceksiniz" söylemlerinde bulundu.
 
AB'li bir üreticinin 1 lt süt ile 1.5 kg yem alabildiğini hatırlatan Eskiyörük, Türkiye'de bu standartların çok altında fiyat dengesizliği yaşandığını söyledi. Eskiyörük, süt fiyatlarının 1 TL gibi rakamla ulaşma beklentisini de eleştirerek, "Üretici temsilcisi olarak açık ve net ifade ediyorum. Süt fiyatı, 0,90 TL nin üstüne çıkmamalıdır. Çıkarsa ihracat yapamayız, sütümüz elde kalır ve yine üreticimiz zarar eder. Çözüm süte değil, yeme prim desteği vererek, maliyetleri düşürmektir" önerisinde bulundu.
 
ESKİYÖRÜK, "PROTEİN İTHALAT YASAĞI ÇOK DOĞRU"
 
Süt sektöründe üretici kadar karar vericilerin de eğitime ihtiyacı olduğunu dile getiren Eskiyörük çarpıcı açıklamalarda bulundu. İneğin kaç memesi olduğunu dahi bilmeyen bürokratların karar ya da kararsızlıklarının üreticiyi mağdur ettiğini öne sürerek, "Birçok yanlış ardı ardına yapıldı. Mevcut nüfusun 5 katını doyurabilecek bir potansiyele sahip ülkemizde ithalat yapılıyor. Bu ayıptır" şeklinde konuştu. Yanlışların arasında protein ve kazein ithalatını durdurarak süt fiyatında artış sağlandığına dikkat çeken Eskiyörük, "Bu ithalat yasağı doğrudur. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'na da teşekkür ediyorum. Bir doğru karar da onlar aldılar. Artık evlatlarımız okullarda asitli içecekler yerine süt içecekler. Bu kararları destekliyorum" ifadelerini kullandı.
 
Yaklaşık iki saat süren seminer, katılımcılara yapılan ikramların ardından sona erdi.
Editör: Haber Merkezi