Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, "Bu yıl hastalığın olmaması nedeniyle kurutulmuş domates ihracatımızın 100 milyon dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı

Türkiye'nin kurutulmuş domates ihracatında lider konumda bulunan Ege Bölgesi'nde hasadın ardından domatesler kurutma işlemi için güneşe serildi.

Ege ovalarında nisan ayında ekilen domatesler temmuz ayında hasat ediliyor. Mevsimlik işçilerin topladığı domatesler, kamyon ve traktörlere yüklenerek beyaz örtülerin serildiği arazilere götürülüyor. Kuruyan domatesler paketleme tesisinin ardından özellikle Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Burada ikiye kesilerek talebe göre tuzlanan veya kükürtlenen domatesler yaklaşık bir hafta güneşte bekletiliyor. Daha çok makarna, pizza ve salatalarda tercih edilen kurutulmuş domatesler Avrupa ve ABD'de kahvaltı sofralarında da yer alıyor.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye 2018'de 85 ülkeye yaptığı kuru domates ihracatından 88 milyon dolar gelir elde etti. Kurutulmuş domateste en fazla ihracat 19 milyon 500 bin dolarla İngiltere'ye yapılırken, bu ülkeyi 13 milyon 344 bin dolarla İtalya ve 9 milyon 472 bin dolarla Almanya izledi.

Editör: Haber Merkezi