Haber: Dilek Ayvalı

Tire Karateke Mahallesi Köy Konağı bahçesinde yapılan toplantıda, ÇED raporunu hazırlayan şirketin Rapor Koordinatörü Çevre Yüksek Mühendisi Nesibe Toprak, görsel sunumlarla projenin tanıtımını yaptı.

Proje, Tire’nin Karateke Mahallesi, 892 numaralı parsel sınırları içerisinde 280.436 metrekarelik alan üzerinde gerçekleştirileceğini kaydeden Çevre Mühendisi Toprak şöyle konuştu, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından doğal kaynaklarımızın ve ekosistemlerin korunup geliştirilmesi ile mevcut ve gelecek nesiller için sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre oluşturulmasını sağlamak üzere; sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde, uluslararası normlar ve ulusal öncelikler gözetilerek, strateji ve mevzuat geliştirme, atıkların kaynağında en aza indirilmesi, sınıflara ayrılması, toplanması, taşınması, geçici depolanması, geri kazanılması, bertaraf edilmesi, yeniden kullanılması, arıtılması, enerjiye dönüştürülmesi ve nihai depolanması konularında politika ve strateji belirleme sorumluluğu çerçevesinde 2016-2023 yıllarını kapsayan Ulusal Atık Yönetimi ve Eylem Planı 3 hazırlanmıştır. Projeden faydalanacak Ödemiş, Kiraz, Beydağ, Bayındır, Tire, Selçuk ve Torbalı ilçelerinden kaynağında ayrı toplanan değerlendirilebilir atıkların dışındaki karışık belediye atıkları öncelikle Mekanik Ayırma Tesisi’nde işleme tabi tutularak içerisindeki biyobozunur atıklar ve bu sırada varsa geri kazanımı mümkün olan atıklar türlerine göre ayırılacak ve “Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği” kapsamında ekonomiye yeniden kazandırılacaktır.

Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde geri kazanılabilir atıklar ve biyobozunur atıkların ekonomiye kazandırılması, enerji üretimi, değerlendirilemeyen atıkların ise depolama alanlarına yönlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu tesiste, değerlendirilebilir veya geri kazanılabilir atıklar geri dönüştürülecek, biyobozunur atıklardan anaerobik yöntemle (biyometanizasyon) metan gazı elde edilerek kogeneratif bir santralle elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülecektir. Biyometanizasyon Tesisi çıktısı olan katı fermente ürünün bir kısmından organik/organomineral gübre elde edilecek, kalan kısmı ise Termal Kurutma Tesisi’ne yönlendirilerek burada nem oranı azaltılacaktır. Nem oranı azaltılan katı fermente ürün, doğrudan Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) ünitesine gönderilecektir. Değerlendirilemeyen atıkların ise II. sınıf Düzenli Depolama Alanı’nda bertarafı sağlanacaktır. İzmir İli, Tire İlçesi, Karateke Mahallesi, 892 numaralı parsel sınırları içerisinde1 280.436 m2 ’lik alanda, Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nden gelecek bakiye atıkların düzenli depolama suretiyle bertarafı amacıyla gerçekleştirilmesi planlanan “Tire II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi” projesinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Tire II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi 6 adet lottan oluşacaktır.

Tire II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi’ne, Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’ nden çıkacak bakiye atıklar ile ATY üretiminden ortaya çıkacak olan bakiye atıklar kabul edilecektir. Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi kapsamında; kaynağında ayrı toplanan geri kazanılabilir atıklar hariç belediye atıkları Ödemiş Mekanik Ayırma Tesisi’ne yönlendirilecek olup elek altı malzeme Ödemiş Biyometanizasyon Tesisi’ne yönlendirilecektir. Üretilen enerji, elektrik enerjisine dönüştürülerek ulusal şebekeye verilecektir. Çıkan katı fermente ürünün bir kısmından organik/organomineral gübre elde edilecek, kalan kısmı ise Termal Kurutma Tesisi’ ne yönlendirilerek burada nem oranı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tire II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi azaltılacaktır. Nem oranı azaltılan katı fermente ürün, doğrudan Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) ünitesine gönderilecektir. Toplam atık içerisinden çıkan kaba atık, elek üstü malzeme (tehlikesiz atık geri kazanımı hariç) Tire II. Sınıf Düzenli Depolama Sahası’ nda bertaraf edilecektir. Tire II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi’ ne kabul edilecek 02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamındaki atık kodları aşağıda verilmiştir” dedi.

Tire II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi sınırları içerisinde kurulacak üniteler ise şöyle, Tesis Giriş Kapısı ve Güvenlik Kontrol Ünitesi, Kantar ve Kantar Binası, İdari Bina, Araç Bakım Atölyesi, Tekerlek Yıkama Ünitesi, Haberleşme, Enerji ve Aydınlatma Sistemi, Trafo ve Jeneratör Binaları, Yangın Sistemi, Araç Parkı, Kontrol Yolları, Servis Yolları, II. Sınıf Düzenli Depolama Alanı (6 Adet), Sızıntı Suyu Dengeleme Havuzu ve Çevre Çitleri

Programda Karateke’de yaşayan bazı vatandaşlar projenin köylerine yapılmasını istemediklerini kaydederek projenin ayrıntıları ile ilgili soru sordu. ÇED Raporu hazırlayan şirket yetkilileri soruları cevapladı.

ÇED Raporu dosyasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz

http://eced.csb.gov.tr/ced/jsp/ek1/34200#

Editör: Haber Merkezi