Mirza Fidancılık tesislerine yüzde 50 tarımsal sulama desteğiyle Güneş Enerjisi Santrali kuruluyor

Tire Kahrat mahallesi bölge trafik karşısında fidan üretimi yapan Mirza Fidancılık, tarımsal sulamada kullandığı elektrik enerjisini artık kendi güneş enerjisi santralinden karşılayacak.

Ramazan Mirza,
“ELEKTRİK MALİYETİNDEN KURTULACAĞIZ”

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığını tarımsal sulamada sistemlerinde yüzde 50 hibe desteği programına başvurarak tesislerindeki sulama işlerinde ihtiyacı olan elektrik enerjisini kendi solar santralinde üretmeyi hedeflediklerini söyleyen Mirze Fidancılık yöneticisi Ramazan Mirza, "fidan üretimi faaliyetimizi sürdürebilmek için sulama işlerimizde ciddi oranda elektrik enerjisi tüketimi yapıyoruz. Bu Maliyet doğal olarak ürünlerimizin fiyatına yansıyor ve rekabet imkânımızi azaltıyordu. Kendi solar santralimizi kurarak elektrik faturalarımızı sıfırlamak ve bu yöntemle elde ettiğimiz kazancı ürün kalitemize ve fiyatlarına yansıtarak müşterilerimizin lehine hizmet olanaklarımizi geliştirmek istedik" dedi.

YAZ AYLARINDA CİDDİ ELEKTRİK TÜKETİMİ YAPIYORUZ.

Sulamada kullandıkları elektrik enerjisi maliyetlerinin özellikle yaz aylarında ciddi rakamlara ulaştığını hatırlatan Ramazan Mirze, "Fidan üreticiliği işinde uzun yıllardır faaliyet gösteriyoruz. Yıllara dayanan tecrübemizle kaliteli ürün yetiştirmeye devam ediyoruz. Ancak sulamada kullandığımız elektrik enerjisi maliyetleri arttıkça rekabet şartlarımız daralmaya başladı. Bu sorunu kökten çözmek amacıyla güneş enerji santralimizde kendi ihtiyacımız olan elektrik enerjisini üretmeye karar verdik. Bundan sonra sulama işlemlerimizi rahatça gerçekleştirerek ürün kalitemizi ve rekabet gücümüzü artıracağız. Bir sonraki aşamada santralimizi büyüterek diğer faaliyet alanlarımızda da kendi elektriğimizi üretmeyi hedefliyoruz.”şeklinde konuştu.

Muhammet Ali Katı;
“SOLAR ENERJİ SANTRALİ KENDİNİ KISA SÜREDE AMORTİ EDER”

Tarımsal sulamada kullanılan Solar Enerji tesislerinin kısa sürede kendini amorti ettini söyleyen Egeli Enerji Lmt. Şti. yetkilisi Muhammet Ali Katı ise, “Tarımsal sulamada su kaynakları tükendikçe çiftçimiz daha çok elektrik tüketimi yapmak durumunda kalıyor. Su kaynaklarının yeniden zenginleşmesi için iklim koşullarının elverişli olması, bol yapmur yağması  ve yer altı su kaynaklarını beseleyen  oldukça büyük devlet yatırımlarının yapılması gerekiyor. Ama tarım sektöründeki üreticilerimizin üretimlerini  sürdürebilmesi için bu kadar çok zaman bekleyecek durumu yok. Bu yüzden daha çok elektrik enerjisi tüketerek sulama yapmak durumunda kalıyorlar. Bu durumda en akıllı çözüm olarak elektirik enerjisini sonsuz enerji kaynağı güneşten karşılamak gerekiyor.” Dedi.

Elektrik enerjisinin hayatın her alanında kullanılan önemli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Katı, “Diğer ihtiyaçlar bir yana tarımsal üretimin sekteye uğramaması hepimiz için hayati önem arz ediyor. Bu nedenle tüm çiftçilerimize bir an önce güneş enerjisinden yararlanmayı ve ihtiyaçları olan elektrik enerjisini kendi santrallerinden karşılamayı öneriyoruz. Kısa sürede kendini ödeyen güneş enerjisi yatırımları ile geleceğe daha güvenle bakmamız,  ülkemiz ve milletimiz için oldukça önemli” dedi.

Editör: Haber Merkezi