Biber ve çeşitli sebze turşuları üzerine sektörde oldukça önemli bir yere sahip olan Ege Enternasyonal Turşu fabrikası Tire’den Beyaz Saray’a biber gönderiyor.
Uzun yıllardan beri Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde, üretim yapan ve dünyanın birçok yerine turşu ve Yunan biberi ihraç eden Ege Enternasyonal firmasının sahibi Arslan Aras, yaptığı açıklamada, “Nevada Çölü’ndeki şeriften, Beyaz Saray’a kadar Yunan biberini Tire’den biz gönderiyoruz” dedi.
Tire ve köylerinden yaklaşık 2 bin üretici ile sözleşmeli olarak çalışan Ege Enternasyonal, Yunan biberinin yanında, kurutulmuş domates, kapari, Kaliforniya biberi ve kalamata zeytin üretimi yapıyor. Tire Organize Sanayisi’ndeki fabrikada üretilen bu ürünler okyanus ötesindeki dünya devi Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.
“İHRACATIMIZLA ABD’Yİ SARSTIK”
Bu yıl sonuna kadar 1.5 milyon Dolar’lık ihracat yapmayı planladıklarını belirten Arslan Aras, “ABD pazarında Yunan firmalarıyla çetin bir rekabet yaşadık. Şu anda onları geçmiş durumdayız. Yalnızca biz değil birçok Türk firması da Yunan biberi ihracatı yapıyor. İhraç ettiğimiz Yunan biberi ile ABD’yi sarstık” şeklinde konuştu.
“BÜROKRASİ BİZİ ENGELLİYOR”
Türkiye’de üretim yaparak ürün ihraç eden ya da ithalat yapan, firmalar için bürokrasinin büyük bir engel olduğunu dile getiren Aras, “Örneğin, Kırgızistan'dan, İran'dan, Suriye'den kapari ithal ederken karşılaştığımız bir sürü sıkıntı var. Biz bu ülkelerden ithal ettiğimiz kapariyi, Türkiye'de işleyip katma değer kazandırmak istiyoruz. Ancak kapari konusunda bilgisi olmayan bir kişiler bu konuda karar veriyor ve Türk çiftçisi bundan zarar görür diye ithalatta sıkıntı ile karşılaşıyoruz” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi