Hurşit Nallı, bir açıklama yaparak kayıt dışı fidan üretiminin mutlaka önlenmesini istedi.

Nallı, “Türkiye’de meyvecilik sektörü, tarım alanlarının yaklaşık %10’u kullanılarak 15.3 milyon ton üretim gerçekleştirilen, dünya üretiminde %2,3’lük paya sahip, rekabet potansiyeli yüksek önemli bir sektördür. Son yıllarda desteklerin de etkisiyle ticari meyve bahçesi kurulumlarına önemli yatırımlar yapılmakta, her geçen gün modern meyve bahçesi yatırımları artmaktadır. Türkiye’nin meyve üretim ve ticaretinde rekabet gücünü artırması bakımından karlı bir yetiştiriciliğin ilk girdisini oluşturan fidan konusu kritik öneme sahiptir. Özellikle kaynağı bilinmeyen, sağlığından ve ismine doğruluğundan emin olunmayan fidanlarla kurulan tesislerde, ilerleyen yıllarda verim, kalite ve bitki sağlığı açısından telafisi mümkün olmayan sorunlarla karşılaşma riski yüksektir.

Kayıt dışı fidan üretim, satış ve alışının, Ülkemiz Fidancılık ve Meyvecilik Sektörünün en önemli sorunlardan biridir.”

Meyve bahçesi ve bağ tesis eden meyve üreticileri, kayıt dışı üretimin zararları konusunda bilgilendirilmeli

Piyasanın daha sık ve etkin olarak denetlenmesi gerektiğini belirten FÜAB Başkanı Nallı, “Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, valilikler, il müdürlükleri, belediyeler gibi kurumların denetimleri ve kanun hükümlerinin uygulanmasını sağlayıcı tedbirleri almasının yanısıra, yetkili fidan üreticilerinin de FÜAB’a ihbarda bulunarak kayıt dışılığın engellenmesine destek olmalarını istiyoruz. Kayıt dışı üretim yapan kişilerin bakanlıktan yetki almadığını, faturalı satış yapmayarak devlete vergi vermediklerini, kanuna aykırı üretim yaptıklarını, fidanı alan üreticinin sorun yaşadığında şikayetçi olacak bir muhatap bulamıyoruz. Bahçe ve bağ tesis edecek üreticilere dikkatli olmaları konusunda üreticileri uyarıyoruz. Fidan Üretici Belgesi ve FÜAB Üyelik Belgesi olan üreticilerden fidanınızı alın, ürününüz bol ve kaliteli, kazancınız güvende olsun. Kaçak fidan, hastalıklarla bulaşır, çeşidi belli değildir, kısa sürede kurur veya ölürler, meyvesi kalitesizdir ve pazar değeri yoktur, toprağınıza hastalık bulaştırır ve aynı yere bir daha bahçe kuramazsınız FÜAB olarak kamuoyunu bilgilendirmek istedik”

Hedefimiz: Dünya Fidancılığında Tercih Edilen Marka Olmak

Nallı, “Fidancılık sektörü; uluslararası standartlarda ve yıllık 106 milyon adetlik üretimle, tohumculuk sektörü ve ülkemiz bitkisel üretiminde önemli yere sahip olup; 2,3 milyon dolarlık ithalata karşın, 38 milyon dolarlık ihracat değerini gerçekleştiren bir iş kolu olup; FÜAB bu sektörün tek yasal temsilcisidir. Türkiye’de fidan üretimi 2002 yılında 3,5 milyon adet iken, 2018 yılında 106,5 milyon adet sertifikalandırılan fidan ve materyal üretimimiz gerçeklemiş; 30 kat artan kayıtlı fidan ve materyal üretimi ile ülkemiz kendine yeten, hatta üretiminin %40’ını ihraç ederek “Dünya Fidancılığında tercih edilen marka olmak” yolunda önemli ilerlemeler sağlamıştır. Üretimlerimizin uluslararası standartlarda yapılması ile birlikte, özellikle son 10 yılda Türkiye’deki meyve bahçeleri ve bağlar yerli fidanlar ile kurulmaktadır. Ülkemiz 10 yıl öncesine kadar fidan ithal ettiği Avrupa ülkelerine artık fidan ihraç eder duruma gelmiştir. 2010 yılı fidan ihracatımız 0,9 milyon dolar iken 2018 yılında fidan ihracat değerimiz 38 milyon dolara ulaşmıştır” dedi.

Başkan Nallı , “Hedefimizin 2023 yılı fidan ve anaç ihracat gelirimizin 100 milyon doların üzerine çıkması ve ülkemizin bir fidan üretim üssü haline gelmesini istiyoruz”