HABER: DİLEK AYVALI

Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (TEBLİĞ NO: 2017/48)” 07.12.2017 tarih ve 30263 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtildi.

Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı da Küçük Menderes Havzasını su kullanımının tasarrufu nedeniyle bu hibenin çok önemli olduğunu belirterek açıklama yaptı, "Cumhurbaşkanlığı kararı. Hayırlı olsun. Çok doğru bir karar. Umarım amacına ulaşır. Amacında kullanılması yayılması dileğiyle.
Tarım bakanlığımızla  Avrupa birliğinin kırsal kalkınmayı desteklemek için verdiği bu hibe yardımları(IPARD-2)tarıma gıdaya ve toplumsal refaha katkılar yapacaktır. Tarımdaki bugünkü üretim tarzımızla üç kat daha fazla kaynağa ihtiyaç duyuyoruz. Buna bu gidişe ne kaynaklarımız ne doğamız ne de tarımımız dayanır. Geldiğimiz nokta tam bir çıkmaz ve sonu felaket.

Kaynaklar yetmiyor artık. İktisatlı kullanılmalı. Sulama ve enerji maliyeti ürünlerdeki maliyetin yüzde 20'sini bulmakta. Örnek: Mısırda dekara 1500 ton ihtiyaç duyuluyor. Suyun ve ihtiyaç duyulan enerjinin düşmesine destek olacaktır bu teşviklerin amacında doğru ve yaygın uygulanması. Takip kontrol edilmeli. Sürdürülebilir tarım çevre ve gıda politikası için alınması gereken tesbitleri meslek odaları STK'lar ve ilgili kurumlar ısrarla dile getirmişti. Bizler de bu konuyu ve daha başka yapılması gerekenleri özetle paylaşmıştık. Ödemiş Kent Konseyi çalışmalarında Tarım hayvancılık meclisimizde bu amaçla çalışmalar yapmıştık. Önümüzdeki dönem daha yapılması gerekenleri kısaca özetlersek;
-Genel anlamda tarımda su kullanımı kontrollü planlı ve iktisatlı uygulamalar yapılmalı.
-Yöremizde ve ülkemizde küçükbaş hayvancılık desteklenmeli yaygınlaşmalı.
-Su ihtiyacı az olan yem bitkileri yaygınlaşmalı.
-Kırsal turizmi destekleyip yaygınlaştırmalı.
-Tıbbi aromatik bitkiler(Önümüzdeki zamanda talep çok artacaktır)havzamızda yaygınlaşmalı.
-Su yönetimi yeniden planlanmalı. Suyun tutumu depolanması kullanımı sürdürülebilir mantıkla yapılandırılmalı. Bu konuda tüm ilgili kurumlar eşgüdümle çalışmalı. Bu konulara başka ilaveler de yapılabilir.

Ama şimdilik özellikle havzamız için:

-Sulamada sayaçlı ve kartlı sisteme bir an önce
geçilmeli.
-Su ihtiyacı az olan yem bitkileri yaygınlaşmalı.
Bu amaçla alınan cumhurbaşlığı kararı önemlidir. Sırada bu işi doğruca amacına uygun kullanmak ve yaygınlaştırmak kalıyor.
Havzamıza ve tarımımıza hayırlı olsun." dedi.

Editör: Haber Merkezi