Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, bölge süt üreticisine yüksek miktarlarda avans teklif ederek, süt toplamaya çalışan kişilere karşı üreticiyi uyardı.
Süt tüketiminin fazla olduğu yaz aylarında, sıcaklıklar nedeniyle hayvanlardaki verim düşüyor ve arz talebi karşılayamaz duruma geliyor. Özellikle bu dönemlerde bölgede ortaya çıkan bazı firmalar ya da kişiler bölgedeki üreticilere yüksek miktarda avans teklif ederek, sütlerini toplamak istiyorlar. Bölge üreticisine yüksek miktarda avans vererek sütünü almak isteyen bu firmalara karşı üreticiyi uyaran Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Süt toplama adı altında tefecilik yapanlara dikkat” dedi.
“ÜRETİCİ OYUNA GELMEMELİ”
Herhangi bir işletmeye bağlı olmadan vatandaşın sütünü alıp taşeronluk yapan bu kişilerin, yüksek avanslar teklif ederek adeta tefecilik yaptıklarını belirten Eskiyörük, “Ekonomik olarak zor durumda olan süt üreticisinin bu durumundan faydalanarak süt toplama adı altında tefecilik yapan bu kişiler, üreticinin geleceğini gölgelemektedirler. Sütün kıymetli olduğu bu günlerde yüksek avanslarla kapı kapı dolaşarak üreticinin sütünü almaya çalışan bu kişiler bahar aylarında ortada olmayacaklar. Biz Tire Süt Kooperatifi olarak üreticimizi hiçbir zaman mağdur etmedik fakat Türkiye’nin birçok yerinde süt krizi yaşandığı bahar aylarında üreticinin sütünün alınmadığı ve üreticinin elindeki sütle mağdur olduğu bilinmektedir. Kooperatif olarak bizim de üreticiden aldığımız sütü satamadığımız zamanlar oldu. Bu dönemlerde de mandıra kurarak sütü peynire çevirdik ve üreticinin sütünü almaya devam ettik” şeklinde konuştu.
“MANTAR GİBİ TÜRÜYORLAR”
Sütün kıymetli olduğu dönemlerde bu gibi alıcıların mantar gibi türediğini belirten Eskiyörük, “Süt üretiminin arttığı ve tüketimin düştüğü bahar aylarında bu alıcılar ortada görünmüyorlar. Bu noktada üreticimizin son derece dikkatli olması gerekmekte. Kendilerine teklif edilen yüksek avansı bir avantaj olarak görmemeliler, zira bahar aylarında bu alıcıları bulamayacaklardır” dedi.
Süt üreticisinin bu gibi oyunlara kanmaması gerektiğine dikkat çeken Eskiyörük, Tire Süt Kooperatifi’nin yılın her döneminde piyasanın üzerinde fiyatlarla süt alımı yaptığını ve piyasada fiyatların düşmesini engelleyen bir referans olduğunu belirterek, artık Tire Süt Kooperatifi ortaklarının bu gibi oyunlara kanmadığını vurguladı.
Editör: Haber Merkezi