‘Kömürden genel bereket ve sağlık’ sloganı ile Türkiye Kömür İşletmeleri ve Tarım Federasyonu tarafından organize edilen TKİ Hümas Hümik ve Fülvik asit tanıtım toplantılarının Tire programı, Tire İstasyon Hangar Düğün Salonu’nda gerçekleştirildi.
Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından üretilen ve tarımda kullanılan toprakların organik madde ihtiyacını düzenlemek amacıyla kullanılması ısrarla tavsiye edilen TKİ Hümas isimli ürünün tanıtımı için Türkiye Tarım Federasyonu’nca Tire’de düzenlenen toplantıya,  başta Tarım Federasyonu Başkanı Osman Özbay, TKİ Arge Müdürü Zeki Olgun, Selçuk Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Sait Gezgin, Gıda Tarım Hayvancılık Tire İlçe Müdürü İbrahim Soylu, Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Tarım Kredi Kooperatifi ve Tire Süt Kooperatifi yetkilileri olmak üzere Tire’deki ziraat mühendisleri ve üreticiler katıldı.
OLGUN, “BU ÜRÜN KÖMÜRDEN GELEN BEREKET VE ALLAH’IN BİR MUCİZESİDİR”
Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Türkiye Kömür İşletmeleri Arge Müdürü Zeki Olgun, TKİ’nin Türkiye’nin en büyük kamu işletmelerinden biri olduğunu vurgulayarak “Kurum olarak bugün birçok kimyacının Allah’ın bir mucizesi olarak tanımladığı ve Türk tarımında kullanılan toprakların temel ihtiyacı olan leonardit maddeleri içeren TKİ Hümas ürünün tanıtmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz” dedi.
Türkiye’de önemli miktarda bir leonardit madde rezervi bulunduğunu hatırlatan Olgun, “TKİ olarak üç yıl önce bu konuda çalışmalara başladık ve nihayetinde topraklarımızın oldukça fazla ihtiyacı olan bu ürünü üretmeye başladık. Bu çalışmalar Bakanlığımızın girişimi ile kurumumuz tarafından tamamen bir sosyal sorumluluk projesi olarak sürdürüldü. Artık Türkiye için oldukça önemli olan bu toprak düzenleyici maddeyi dokuz bölgede üretmeye başladık. Gelinen aşamada tanıtımını yaptığımız bu ürünün çiftçimiz için önemini ve faydalarını anlatarak Türk tarımına katkı sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
TARIMDA YENİ BİR ÇIĞIR
Daha sonra mikrofona gelen Türkiye Tarım Federasyonu Başkanı Osman Özbay ise, Tarım Federasyonu’nun bünyesindeki çok önemli bilimadamları ve ziraat mühendislerinin yaptığı çalışmalar ile tarım üreticisi için yeni tarımsal maddeler ve girdiler ürettiğine değinerek, “Kurum olarak Türk tarımına katkı sağlamak için yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda, Türk tarımında yeni bir çığır açacak olan TKİ Hümas ürününü birçok il ve ilçede tanıttık. Bugün de tarımsal potansiyeli açısından oldukça önemli bir ilçemiz olan Tire’de bu ürünü çiftçimize tanıtmak için buradayız. Hepimiz biliyoruz ki, toprağa ne verirsek onu alırız. Bu bilinçle topraklarımızın ihtiyacı olan en iyi ürünü verip, kaliteli üretim ve bol ürün elde etmeliyiz. Yaptığımız bilimsel çalışmalar sonucunda tüm dünyada kullanılan TKİ Hümas’ın topraktaki organik madde ihtiyacını karşıladığı ve düzenlediği net bir şekilde görüldü. Bu nedenle çiftçilerimize ısrarla tavsiye ediyoruz. Çalışmalarımızı bu yönde sürdüreceğiz” dedi.
TARIM TOPRAKLARI DAHA VERİMLİ OLACAK
Toplantıda TKİ Hümas ürününün önemini anlatan Selçuk Üniversitesi öğretim görevlisi ve TKİ Danışmanı Sait Gezgin de, topraktaki organik maddelerin azlığı ya da çokluğunun üretimi olumlu veya olumsuz yönde direk olarak etkilediğini ifade ederek, “Topraktaki organik maddelerin azlığı üretimi ve kaliteyi ciddi oranda düşürmektedir. Bu nedenle tarımda kullandığımız topraklardaki organik madde oranını bol ve kaliteli verim alabilmek için çoğaltmalıyız. Topraktaki organik maddelerin genel adı olarak bildiğimiz humusu oluşturan en önemli iki madde hümik ve fulik asittir. Topraklarımızın yüzde 94’ü organik madde açsından fakir durumda.  Bu asitlerin topraklarımızda artırılması ve açığa çıkarılması daha verimli olması saylayacaktır” dedi.
Hümik ve fulik asitlerin tabiatta en fazla henüz linyitleşmemiş leonardit denilen maddede bulunduğunu sözlerine ekleyen Gezgin, “Ülkemizde oldukça fazla miktarda rezervi bulunan leonardit maddede bu yararlı asitler yüzde 30-40 civarında bulunuyor. Bugün TKİ rezervlerinde 15 milyon ton civarında leonardit bulunmaktadır. Çiftçimiz, bu maddeden üretilen ve topraklarımızda kullanılmasını ısrarla tavsiye ettiğimiz TKİ Hümas ürününü kullanmaya başladığında Türk tarımının en büyük sorunu olan kalite ve düşük verim sorunu büyük ölçüde ortadan kalkmış olacak” ifadelerini kullandı.
TKİ HÜMAS NEDİR?
TKİ Hümas, Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından sahip olduğu leonardit rezervleri kullanarak üretilen hümik ve fülvik asit içeren toprak düzenleyici bir üründür.
Editör: Haber Merkezi