Çıkan tırtıllar Ekim-Şubat aylarını kapsayan bu birinci evrede soğukların başlamasıyla keselerini ördükleri ve deri değiştirdikleri evrededirler.Tırtıllar keseyi sürekli ağızlarında çıkardıkları madde ile güçlendirirler. Başlangıçta parlak olan  bu madde zaman içerinde matlaşır. Keseler su geçirmezdir. Tırtıllar gündüzleri keselerin içinde dinlenerek geçirirler ve geceleri konvoy halinde beslenmek için dışarı çıkarlar. Gövdeleri kıllarla kaplı olan tırtıllar da;  yanal kıllar beyaz renkte ilken, sırt kılları sarı ve turuncu tonlardadır.

Bir çeşit feromon salgılayarak iz bırakırlar ve uzun bir konvoy oluştururlar. Oluşturdukları bu konvoyu her zaman dişi birey  yönlendirir.  Böylece besin kaynaklarına birlikte ulaşırlar ve dönüş yolunda yuvalarını bulmaları kolaylaşacağı için kaybolmazlar. Tırtıllar eski izler ile yeni izleri ayırt edebildikleri için yanlış izlerin peşine düşmezler. Özellikle kızılçam ormanlarında bazen de karaçam ve sedir ormanlarında tırtıl dönemlerinde ağaçların ibrelerini yiyerek ciddi zararlara neden olurlar. Ağaçlara verdikleri bu zarar onların büyümelerini yavaşlatır. Tırtıllardaki alerjen etki insanlarda ve diğer memelilerde de sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Gövdesindeki kıllar insanların  teması  sonrasında kaşıntı, egzama gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tırtılın geçtiği yerlerde tehlike bir süre daha devam edebilir; çünkü zehri aktaran kıllar geçiş istikametinde kalabilir.  Hayvanların patisine de takılma ihtimali olan bu kıllar yanma yapar  ve yanma ile beraber patisini yalayan hayvan kılların yumuşak doku olan dile geçmesini sağlar. Ve ağız içi nekroza uğrar. Çocuklar ve bebekler için de benzer durumlar geçerlidir;  geçiş istikametinde kalan kılların bir şekilde ele değmesi ve yanma yapmasıyla çocuk ağlamaya başlar  ve  elini refleks olarak ağzına veya gözüne götürebilir. İkinci dönemleri ise krizalitleşme için toprağa inmelerine kadar olan dönemdir.(Krizalitleşme:Bazı böcek türlerinde tırtılın kendi çevresinde ördüğü Koza içersinde beslenmeden, böceğe dönüşme evresindeki hali, pupa). Krizalitleşme dönemi yaklaşık 4 ay sürer ve ergin halde topraktan çıkarlar. Erginler, diğer kelebek türlerinde olduğu gibi çiçek özü ve nektar ile beslenirler. Çıkan dişi ve erkek tırtıllar çiftleşir; erkek tırtıl çiftleşmeden hemen sonra ölür. Dişi tırtıl işe yumurtalarını koçan  halinde ağaca bıraktıktan sonra ölür. Toprakta pupa evresinde olan tırtılların hepsi aynı anda Ergin hale gelmez. 4 yıl daha toprak altında kalabilir. Bu sebeple çam kese tırtılı ile mücadele çalışmaları 4 yıllık periyotlar halinde gerçekleştirilmelidir.

Mücadele;

  1. Mekanik mücadele
  1. Keseleri ağaçtan kesip toplayarak yakma
  2. Yumurta koçanlarını toplayıp yakma
  3. Topraktaki Krizalitleri yok etme
  1. Kimyasal mücadele
  1. Tırtıllar çok küçükken, parazitler henüz doğada bulunmuyorken yapılan ilaçlama
  2. Yağışsız ve açık havada İlaçlama yapılmalıdır.
  3. Yararlı böceklerinde bu uygulama ile zarar gördüğü unutulmamalıdır.
  1. Biyolojik mücadele
  1. Zararlı böceklerin popülasyonunu azaltmak amacımızdır.
  2. Vespa germanica ve Calosoma sycophanta en önemli yırtıcılarındandır.
  3. Calosoma sycophanta  3-4 yıl yaşama imkanı olan faydalı bir böcektir. 3 tırtılı yiyebildigi ve 15 adet de öldürüp bıraktığı gözlemlenmiştir.
Editör: Haber Merkezi