Toplantıya Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş, Yönetim Kurulu Üyeleri Sadık Güllü ve Şevket Şanlı ile Kestane Şekeri üreticisi Ender Özcan katıldılar.

 Bozdağ Kestane Şekeri Coğrafi İşareti 2000 yılında Bozdağ İtimat Şekerleme Meşrubat İmalat Ve Pazarlama San. Tic. Ltd. Şti. tarafından tescillendirilmiştir. Günümüze gelindiğinde firmanın işlemlere Ödemiş Ticaret Odasının devam etmesini uygun görmeleri nedeniyle ÖTO devreye girdi. ÖTO Mayıs 2020 tarihinden itibaren tescilini devam ettirmektedir.

 Bozdağ kestanesi Ödemiş ilçesinin ilacı Hasan, Kemer, Yılanlı, Elma Bağı, Ovacık köyleri yöresinin doğa özelliklerine göre doğal olarak yetişen AKKOZA-TEKKOZA-KARAAŞI türü kestane ağaçlarının meyvesidir. Bu kestane çeşitlerinin, karbonhidratlarca zengin A, B1, B2 ve C vitaminleri bulunan tatlı üretiminde dağılıp parçalanmama, iç kabuğunun kolay ayrılması uzun süre renk kaybetmemesi, meyve iç kurtlarının ilaçlamayı gerektirmeyecek kadar az olması gibi önemli özellikleri vardır.

 Bozdağ kestanesinden üretilen Kestane Şekeri 'nin ayırt edici özellikleri ise; tanelerinin iri parlak, bütünlüğü dağılmamış, lezzetinin ve tadının hoş oluşu ile diğer yörelerde üretilen kestanelerden yapılan tatlılardan ayrılmaktadır.

Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş, konuşmasında Coğrafi İşaret ve Garanti Markaya verilen önemi bir kere daha vurguladı ve sözlerine şu şekilde devam etti;

‘‘Ödemişte uzun senelerdir kestane hammadde olarak işlenip satılmaktadır. Kestane şekeri üretiminde kullanılan kestanelerin çok büyük bir kısmı Ödemiş ve çevresinde üretilmektedir.

Ortalama yıllık Ödemişte 15000 ton,  Kiraz’da 1925 ton, Beydağ’da 1500 ton olmak üzere Bölgemizde toplam 18425 ton kestane üretimi gerçekleşmekte. Türkiye genelindeki 75655 ton kestane üretiminin % 25 ‘ini oluşturuyor. İzmir özelinde kestane üretimine baktığımızda 29470 tonluk üretim görüyoruz, bölgemiz rakamları ile de bu üretimin % 62 si gibi önemli bir oranını oluşturuyor.

Ödemiş'te 1999 yılında coğrafi işaret tescil belgesi almak için ilk müracaatı Bozdağ İtimat Şekerleme Meşrubat İmalat Ve Pazarlama Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi yapmıştır. Türk Patent Enstitüsü'nün incelemeleri sonucunda, aynı yıl 25 Aralık'ta Resmi Gazete 'de yayımlanıp, 25 Aralık 2000 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bu belge Firmaya verilmiştir. Bu belge ile kestane şekeri kestanesinin hammaddesinin anavatanının, Ödemiş olduğunu tescillenmiş oldu. Bu önemli adımdan sonra Firmanın tescili devam ettirme görevini Odamıza uygun görmesi nedeni ile Ödemiş Ticaret Odası olarak devreye girdik.11.11.2019 tarihi itibariyle işlemlerimizi tamamlayarak tescilini resmi olarak devam ettirmek adına başvurumuzu tamamladık.

Kestane şekerinin hammaddesi olan kestanenin anavatanının Ödemiş olması sebebi ile Ödemiş Ticaret Odası olarak bu ürünün tescilini devam ettirmek adına gerekli tüm işlemleri gerçekleştirdik. Özellikle sizlerin huzurunda geçmişte bu çalışmayı başlatarak bu günlere getiren Bozdağ İtimat Şekerleme firmasına ve Ender Beye teşekkürlerimi iletiyorum.

Oda olarak Coğrafi İşaret ve Garanti Marka başvurularına çok önem veriyoruz. Ödemiş ‘imiz değerlerini tüm Türkiye ye tescilli şekliyle duyurmayı görev edinmiş durumdayız. Bu bilinç ile gerçekleştirdiğimiz işlemler ve başvurular devam edecektir’’ dedi.

Kestane Şekeri üreticisi Ender Özcan da ‘‘ Çok uzun yıllardır Ödemiş Kestane Şekerinin Coğrafi İşaretini devam ettiriyoruz. Bundan sonraki dönemde de Coğrafi işaretin gereklerini Ödemiş Ticaret Odasının devam ettirmesi için görüşmeler gerçekleştirdik. Ve Ödemiş Ticaret Odasının işlemler ile yakından ilgilendiğini ve sahip çıktığını bildiğimiz içinde tescilin devrini uygun bulduk. Kestanenin geçmişten bugüne Ödemişimizde önemli ölçüde yetişmesi ve anavatanı olması nedeniyle Coğrafi İşareti bu bölgede kalması gerekir. Bu sorumluluk bilinci ile Ödemiş Ticaret Odasının gerekli özveri ile çalışmaları devam ettireceğinden hiç şüphem yok’’ dedi.

  

Editör: Haber Merkezi