Ege’nin en kaliteli incirlerinin yetiştirildiği Ödemiş ilçesine bağlı Birgi beldesi İrimağzı yöresinde 2011 incir sezonu açıldı. Geçtiğimiz yıllara göre bu sene 2 hafta gecikmeli açılan pazarda yılın ilk ürün satışları başladı. Geçtiğimiz yıllarda incir üretiminden bir türlü yüzü gülmeyen Birgili incir üreticileri 2011 incir sezonundan umutlu olduklarını belirttiler.
2011 incir sezonu hakkında konuşan Birgili incir üreticilerinden Mustafa Yörük, “İlk ürünlerin alınmasıyla birlikte 2011 incir sezonunda açılışı yapmış bulunmaktayız. Sezon bu sene geçtiğimiz yıllara göre 2 hafta gecikmeli açıldı. Geçtiğimiz yıllara göre bu sene hava şartlarının iyi gitmesi, incirde kaliteyi artırdı. Bahçelerimizde genel itibari ile çok fazla rekolte yok fakat kalite var” şeklinde konuştu.
Üreticiler geçmiş yıllardaki piyasa darlığı olduğunu belirterek, bu sene piyasanın daralmasını istemediklerini, piyasanın daralmaması için de ihracat istediklerini dile getirdiler.
İncir hakkında
Çok lifli bir besin olan incir A, B ve C vitaminlerinin yanında sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir mineralleri açısından oldukça zengindir. Ayrıca, özellikle kuru incirde omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ve protein bulunur.
İncirin yararları
İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirimi hızlandırır ve kolaylaştırır. Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Vücuda kuvvet ve enerji verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Halsizliğe ve unutkanlığa iyi gelir. Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Nezle ve bronşite faydalıdır. Özellikle Kuru incir balgam söktürür. İncir, kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kansere karşı da koruyucudur. Basura iyi gelir. Bakteri ve virüslerin çoğalmasını önleyerek hastalıklara karşı direnci artırır.
İncir nasıl kullanılır?
İncirin meyvesi yaş ve kurutularak yenebilir, reçeli ve kompostosu yapılır. Ayrıca incir ağacının dallarından akan beyaz sütten de yararlanılır. Dallarından akan sütü nasır ve siğillere sürülürse iyi gelir. Kuru incir kalori, protein, potasyum, kalsiyum ve demir açısından daha besleyicidir.
Editör: Haber Merkezi