Kiraz Anaokulu Müdürü Mahmut Altay, değişen eğitim sistemi ile ilgili olarak, geleceğimizin teminatı olan öğrencilerin dört dörtlük eğitim alabilmeleri için okul öncesi eğitimin şart olduğunu söyledi. OECD tarafından gerçekleştirilen Altay, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2003 sonuçlarına göre Türkiye’de erken çocukluk eğitimi alan ve almayan öğrenciler arasında yaklaşık 2 okul yılına denk başarı bulunduğunu ifade etti.
Erken yaşta eğitimin önemini vurgulayan Mahmut Altay, “Velilerimiz çocuklarına 6 yaşına kadar yaşı küçük gibi gerekçelerle eğitim-öğretim verme konusunda tasarruflu davranıyorlar. Kültürümüzün ve eğitim sistemi çocuklarımızı ayrı birey olarak kabul etmekten ziyade, korumacı yaklaşıma yatkındır. ‘Aman onlar yorulmasın, daha yaşı küçük yapamaz, bak öyle değil böyle yapmalısın’ gibi anne ve babaların yanlış suflörlüğü, ne üzücüdür ki çocuklarımızın hayat boyu ihtiyaç duyacakları problem çözme, yaratıcılık ve zorluklarla mücadele gibi becerileri de alıp götürmektedir. 6 yaşına kadar çocuklarına eğitim vermeyen aileler, 7 yaşında çocuğun okula başlaması ile ondan yüksek başarı beklentisi beklemektedir.  Hâlbuki gelişmiş ülkelerde eğitim yaşı hamilelik döneminden başlayarak sistemli bir şekilde çocuğu okula hazırlamaktadır” dedi.
“OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖNEMLİ BİR FIRSAT”
Erken çocukluk eğitiminin okulda başarıyla ilişkisini inceleyen araştırmaların, ilk ve ortaöğrenimdeki başarının erken çocukluk eğitimine bağlı olduğunu gösterdiğini ifade eden Mahmut Altay, “Kaliteli erken çocukluk eğitimi programlarına katılan çocuklar okula daha iyi hazırlanıyor, okulda daha başarılı oluyor, sınıfta kalmaları veya okulu terk etmeleri daha düşük olasılık haline geliyor. Yapılan bu bilimsel araştırmalar gösteriyor ki; dört dörtlük bir eğitim için okul öncesi eğitim şart! Çocuklarımızı ilköğretime en iyi şekilde hazırlamak için, her yönden sağlıklı bireyler yetiştirmek için, milli ve ahlaki değerleri kazandırmak için okul öncesi eğitim önemli bir fırsattır” şeklinde konuştu.
KİRAZ ANAOKULU 5 YAŞINDA
2007 eğitim öğretim yılında açılan Kiraz Anaokulu bugün 5 yaşını kutluyor. 5 yıllık süre zarfında önemli başarılara imza atan Kiraz Anaokulu, 2010 yılında İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün engellilerin eğitime kazandırılmasına yönelik yürüttüğü OÇAP Projesinde il birinciliğini kazandı. TKY ve Beyaz Bayrak çalışmalarını başarı ile yürüten Kiraz Anaokulu’nun 2007 yılından itibaren okul müdürlüğü görevini yürüten Mahmut Altay, “Okulumuzun bugüne gelmesinde emeği geçen yönetici ve öğretmenlerimize teşekkür ederim. Ayrıca bizlere her zaman destek veren İl Milli Müdürlüğümüze, İlçe Kaymakamlığımıza, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Editör: Haber Merkezi