Haber: Dilek Ayvalı

Törene Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Tire Belediye Başkan Yardımcısı Sefa Yıldırım, Tire İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Yüzbaşıoğlu, TOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler, TOSBİ Genel Müdürü Galip Kılınç, Tire Ticaret Odası Başkanı Mehmet Nadir Delikanlı, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, AK Parti Tire İlçe Başkanı Mert Falakalı, Tire Ülkü Ocakları Başkanı Yiğit Çetinkal, protokol imzalayan 15 firmanın temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Tire İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Yüzbaşıoğlu, “Mesleki Eğitimi yaygınlaştırmak ve işgücü piyasasına ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştirmek, Bakanlığımızın da öncelik verdiği ve güçlendirmek istediği en önemli alanlardan birisidir. 15 işletme ile protokol aşamasına gelinen ve 2 yıl sürecek olan bu protokol ile birlikte gençlerimizin ilgili alanlardaki uygulama becerilerini güçlendirerek eğitimlerini tamamlamalarını hedefliyoruz. Bu protokoller çerçevesinde ilk etapta 2022 yılı sonuna kadar yaklaşık 650- 800 civarında çalışan gencimizin eğitime alınması, 2023 yılı sonuna kadar ise bu sayının en az 3 katına çıkarılması hedeflenmiştir. İşletmelerde pratik eğitim aldıktan sonra yazılı ve beceri sınavlarında başarılı olan gençlerimize ustalık belgesi verilecektir. Bu şekilde çalışanlarımız ve gençlerimiz mesleki yeterlilik belgesi sahibi olacaktır” dedi.

SANAYİMİZE VE İSTİHDAM SORUNUNA KATKISI OLACAK BİR PROJE

Daha sonra konuşan Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, “Bizim için mutluluk verici gelişmeler. Devletimiz bir karar verdi 2021 yılında Sanayi Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bir işbirliği anlaşması imzaladı. İki bakanlığın ortak destekleri ile firmalarda çalışanların niteliğinin artırılması, mesleki eğitim gören gençlerimizin istihdam edilmesinin kolaylaştırılması ve bu konulardaki devlet desteği konularında mutabakata varıldı. Bizde Tire’de organize sanayi bölgemizde mesleki eğitim merkezimizden öğretmenlerimizi görevlendirdik. Bu konuda firmalarla görüştüler toplantılar yaptılar. Birebir iletişime geçerek bu çalışmanın en iyi şekilde ilçemizde yürütülmesi için gayret gösterdiler. Türkiye’deki en önemli sorun insan kalitesi sorunu. Bu her alanda zaten önümüze geliyor gözümüze çarpıyor. Tabii ki sanayi alanında da en önemli konu teknik personelin kaliteli nitelikli olarak yetişmesi. Organize sanayi bölgesinde müteşebbis heyeti toplantılarında sürekli konuştuğumuz şey, firmaların büro personelinden ziyade mühendisten ziyade teknisyen ve tekniker olarak nitelikli elemana ihtiyaç olduğu ve bu konuda belli başlı sıkıntıların yaşandığı. Biz bu sıkıntıları bilerek öngörerek çeşitli çalışmalar yürüttük. Bu proje ile de çalışanlarımızın niteliklerini artırıp hem onların istihdamına destek olmak hem firmalara sigorta kapsamında devlet desteği teşviki sağlamak. İlçemiz sanayisine ve istihdam sorununa ciddi katkıları olacağını düşünüyoruz” dedi.

ASGARİ ÜCRETİN YARISI İŞLETMELERE TEŞVİK OLARAK ÖDENECEK

Bu imzalanan protokol özellikle işletmelere büyük imkânlar sunuyor. Bu protokol ile bu işletmeler bünyesinde çalıştırdığı veya yeni istihdam edeceği özellikle Lise ve üstü okul mezunu personelini Ustalık Telafi Eğitimlerinden faydalandırabileceklerdir. Bu personel işletmede çalışan bir usta öğretici nezaretinde 27 haftalık (yaklaşık 7 ay) pratik eğitim sürecine alınacak, bu sürecin sonunda yapılacak teorik ve pratik sınav ile ustalık belgesine sahip olacaktır. Tüm bu 7 aylık süreç içerinde aylık asgari ücretin 1/2‘si her ay düzenli olarak işletmeye teşvik olarak ödenecektir. Bu suretle 4. Seviye Mesleki Yeterlilik Belgesi denkliğe sahip Ustalık Belgesi ile önemli bir zorunluluğu da süresiz olarak yerine getirmiş olacaklardır.

SGK PRİMLERİ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANACAK

Ayrıca işletmeler Ustalık Telafi Eğitimleri dışında Lise ve Ortaokul Mezunu personelin istihdamı ile de büyük avantajlara sahip olacaklardır. İletmeler bünyesinde ortaokul mezunu öğrenci istihdam ederse haftanın 1 günü teorik, diğer günler işletmede pratik eğitime dâhil olur. 4 yıllık bu sürecin tamamında SGK primleri Devlet tarafından karşılanır. Ayrıca 9,10 ve 11. Sınıflarında alacağı asgari ücretin en az yüzde 30'unu ve 12. sınıfta alacağı asgari ücretin en az yüzde 50 maaşını Devlet teşvik bedeli olarak işletmeye geri öder. Böylelikle 4 yıl boyunca yetiştirilmek üzere istihdam edilecek gençlerimizin işletmeye hiçbir mali yükü olmadan üretime katılmaları sağlanır. Sürecin sonunda öğrencilerimiz Hem Mesleki Lisesi mezunu olmuş olurlar, hem de aldıkları Kalfalık, Ustalık ve Usta öğreticilik belgeleriyle çalıştıkları iş kolunun ayrılmaz bir parçası, vaz geçilmez bir unsuru olurlar.

Törende Tire’de faaliyet gösteren aşağıdaki firmalar ile protokol imzalandı,

RAMADA BY WYNDHAM OTEL

S.S.TİRE SÜT MÜHTAHSİLLERİ TAR.KAL.KOOP.

TİRE MALTEPE GIDA PAZ. SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ.

AK ZİRAAT ALETLERİ SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

BANKO BOYA VE KİMYEVİ MADDELER SAN. VE TİC. A.Ş.

BAREM AMBALAJ SANAYİİ VE TİC. A.Ş.

BOYACIOĞULLARI ÖMÜR SÜT ÜRÜNLERİ SAN. TİC. LTD.ŞTİ.

DİNAMİK ISI MAKİNA YALITIM MALZ. SAN. VE TİC. A.Ş.

GÜRSÜT GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.

KIRIKKAYA SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ

KRONE TİCARİ ARAÇLAR SAN. VE TİC. A.Ş.

KT&G TÜTÜN MAMÜLLERİ SAN.VE TİC.A.Ş.

LEANA TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

MARDOBA TEKSTİL TUR. GIDA İNŞ. SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ.

MAYR-MELNHOF GRAPHIA İZMİR KARTON SAN.ve TİC.A.Ş.

Editör: Haber Merkezi