HABER: DİLEK AYVALI

Program Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk konulması ile başladı. Ardından Tire Kaymakamlığı önündeki tören alanına geçildi. 

Burada Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparak şunları kaydetti, “Bugün düzenlenen programla ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılını anmaktayız. Bildiğiniz üzere Tire, 29 Mayıs 1919 tarihinde işgal edilmiş ve işgalde kaldığı süre boyunca şehrimizde pek çok tarifi imkânsız acılar yaşanmıştır. Bu acılar karşısında en sert tepki ise Tire Kuvayı Milliyesi tarafından verilmiştir.  Zeybeklerden, terhis edilmiş askerlerden, din adamlarından, çiftçilerden, tüccarlardan, kısacası toplumun vatansever her kesiminden meydana gelen Kuvayı Milliye direnişi Yunan işgal kuvvetlerine büyük kayıplar verdirmiştir. Bu şanlı mücadele düzenli ordunun büyük zaferleriyle nihayete etmiş ve Tire, bundan tam 97 yıl önce bugün, bu saatlerde düşman işgalinden kurtulmuştur.

Bu mücadele ezelden beri hür yaşamış Türk insanının, baskılara boyun eğmeyeceğinin, söz konusu vatan, millet, bayrak ve ezan olunca nasıl bir ve beraber olacağının göstergesi olmuştur. Bu vesileyle başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Milli Mücadele Kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle andığımı belirtmek isterim.

4 Eylül sabahı, kahraman Türk süvarilerinin şehre girişiyle istiklaline kavuşan Tireliler, o tarihten itibaren çok uzun yıllar boyunca, bağımsızlık günlerini coşkuyla kutlamışlardır. Kıymetli Tirelilerin özlemle bahsettiği o kurtuluş törenlerini, şehrimize tekrar kazandırmak ise bugün bize nasip olmuştur.

ECDADIMIZIN MANEVİ HATIRASINI YÂD ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Göreve geldiğimiz günden itibaren, Tire Kuvayı Milliyesi’nin öncü isimlerinden Müftü Sunullah Efendi’nin büstü hak ettiği gibi şehrin meydanına dikilmiş, Yunan işgal kuvvetlerine karşı kazanılmış ilk zafer olan Fata Baskını gösterişli bir törenle ilk defa kutlanmış, Tire Kuvayı Milliyesi hakkında bilimsel yayınlar çıkartılmış, sergiler düzenlenmiştir. Bu çalışmaları taçlandıran olay ise bugün, gazilerimiz, zeybeklerimiz, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, çiftçilerimiz, tüccarlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla, bir bütün olarak büyük bir kortej düzenlememiz olmuştur. Bu bağlamda, Milli Mücadele’nin 100. yılında olmamız dolayısıyla da, T.C. Tire Belediyesi olarak ecdadımızın manevi hatırasını layıkıyla yâd etmeye devam edeceğimizin sözünü buradan vermek isterim.

İstiklalimizin kıymetinin bilinmesi ve Yüce Allah’ın bize o karanlık günleri tekrar yaşatmaması dileğiyle sözlerime son verirken, bu anlamlı organizasyonda emeği geçen tüm kurumlara, idarecilere ve çalışanlara teşekkür ederim.”

Programda Tire Halk Eğitimi Merkezi Mehter Takımı ve Halk Oyunları ekipleri gösterilerini sundu.

KÜLTÜR MÜDÜRÜ ZEYBEK KOSTÜMÜ İLE ATA BİNEREK TÖRENE KATILDI

Esaret altındaki Tire’yi temsil eden elleri bağlı Türk kadını, zeybek kostümü giyerek tören alanına giren Tire Belediyesi Kültür Müdürü Duygu Hazırol’un başı çektiği atlı zeybekler elleri bağlı Türk kadınını kurtardı. Elleri çözülen kadın göğsünden Türk bayrağı çıkararak özgürlüğe el salladı.

Programda son olarak Tire’nin düşman işgalinden kurtuluşunun ardındaki yıllarda halkın kutladığı gibi bir bayram korteji yapıldı. Kortejde kağnılar, zeybekler, süvariler, gaziler, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler, öğretmenler, çiftçiler ve pek çok Tireli Cumhuriyet Meydanındaki Tören alanından geçerek İstasyon caddesine yürüdü.

Editör: Haber Merkezi