“Ödemiş Belediyesi’nin İller Bankasında ki 5 milyon liralık hakkının %40 ‘ı Büyükşehire kesiliyor. Büyükşehir Belediyesi ile İller Bankasından kesilen %40’lık payın yine Ödemiş için kullanılmasını, hizmet verilmesini sağlamak için gerekli görüşmeleri yapıyoruz.”

“Belediyenin 13 Kasım tarihine kadar olan zamanda 103 Milyon 250 bin civarında genel olarak harcanmış borç hanesine yazılmış yapılandırılmış borçlar. Piyasaya olan borç 10 Milyon,  resmi kurumlara 26 Milyon, iller bankası ve diğer krediler için kredi borçları 63 Milyon. Geçmişten gelen işçi alacakları duruyor. Sürekli faiz ödeniyor.”

“Aylık personelimizin gideri brüt 4.5 Milyon TL, ama Kasım ayında gelen iller bankası geliri 1.8 milyon TL .Bu durumda aylık açığımız 2.7 milyon TL”

Eriş, belediye olarak yapabildikleri ve yapamadıkları konusunda vatandaşın doğru bilgilendirilme yapılmasını belirterek, gönülde yapılmak istenenler olduğunu ancak, hayatın gerçeklerini de unutmamak gerektiğini vurguladı.

  “İLLER BANKASINDAN 5 MİLYON LİRAMIZIN %40’İ BÜYÜKŞEHİR’E VERİLİYOR”

İller Bankasından gelecek olan gelirle ayakta kalmaya çalışırken, kesintiye uğramasının belediyeyi zora soktuğunu belirten Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “İller Bankasının vergi geliri elimde toplanan verginin % 6,5 bize ayrılıyor. Bununda  % 10’u İZSU bedeli, % 30 u da Büyükşehir bedeli olarak kesiliyor. İller Bankasından bu ay 5 milyon lira hakkımız var. Ama %  40’ı bu paylar nedeniyle Büyükşehire veriliyor, İzsu %10, birde bunun dışında geçmişten gelen yapılanın karşılığı diyoruz. O kesintilerde var. Kesintilerde  % 40 geri kalanıyla da devam etmeye çalışıyoruz. Bu bizim için değil, tüm belediyeler içinde geçerli olan bir durum. Daha iyi olan var. daha kötü durumda olanda var.  Biz kendimizce iyi durumdayız diyorum. Hiç değilse bir şeyler yapmak için şansımız var.”

Eskiden Ödemiş dediğimiz zaman, Ödemiş için hiç borcu olmayan bir ilçe diyordum diyen Eriş, “Şimdi onu diyemiyorum. Üzgünüm önceden bunu rahatlıkla söylüyordum. Ödemiş Belediyesi o anlamda oturmuş bir belediye geçmişe dönemdeki başkanlarımız farklı bir uygulama yapar, bende farklı bir uygulama yaparım. Ya da hayata başka yönüyle tutmuştur. En son rahmetli olan Hüseyin Son başkanımız gibi son farklıydı onun yaptığı hizmetler, o döneme denk gelen farklıydı. Şimdi de bizim ki farklı neyle olacak bunlar yine parayla olacak. O paranın kaynağı da belli Ödemiş Belediyesine ait olan yerlerinin kiralanmasıyla dönmesi mümkün değil.”

GERİYE DÖNÜK 103 MİLYON LİRA BORÇ HANEMİZE YAZILMIŞ

“Ben şükür ediyorum ki oturduğumuz koltuk icralık olmadı”

Seçimden 13 Kasım tarihine kadar olan zamanda 103 Milyon 250 bin civarında genel olarak harcanmış borç hanesine yazılmış yapılandırılmış borçların olduğunu belirten Eriş,  “Piyasaya olan borçlar 10 Milyon,  resmi kurumlara 26 Milyon, iller bankası ve diğer kredi borçları 63 Milyon. Personele geçmişte olan borçlar ödenmemiş.  Yanlış ve hatalı olarak alınan kararlar neticesinde personel mahkeme yoluyla alacaklı bir duruma gelmiş ve faizler birikmiş. Ben şükür ediyorum ki oturduğumuz koltuk icralık olmadı. O konuda birlikte çalıştığımız avukatlarımıza ve avukatlara teşekkür ediyorum.  Ödemiş olarak böyle kötü bir duruma düşmemiş olduk onların desteğiyle.”

İşçi alacaklarına uygulanan faiz oranının yüksek olduğunu söyleyen Eriş, “3 milyon borcun faizi normal günlük faiz değerlerinin yaklaşık 2 katıdır. Geçmişte yaşanan ve iki dönem çözülmeyen, iki dönemde de uzlaşılmayan ve sonuç olarak mahkemeyle sonuçlanan alacaklara yapabilecek olduğumuz hiçbir şey yok. 3 Milyon lirayı ödedim. En azından ben ödediğimi sanıyordum, arkadan bir daha geldi. Şu an 1 milyon 140 bin lira daha borçluyum. Yoktu ben ödemiştim desem de arkadan daha da gelecek.  Burada da yine yüksek faiz var ve ben yine onu ödemek zorundayım. Ödemiş halkı adına daha fazla faiz ödemek istemiyorum. Hemen bunu azaltma adına, meclisinde oy birliğiyle 10 milyon kredi kullanma hakkı verdiler. Biz bunun, günlük koşullara göre hepsini kullanmadık. Sadece 5 milyonunu kullandık. Neden bunu kullandık çünkü işçilerimizin alacaklarını ödedik. 5 milyonunu kullandık, geri kalanıda kullanma adına bekliyor.  Gelirimiz artmıyor ama giderimiz çok bu borçları yönetmeye çalışıyoruz.”

YILLIK 750 BİN TASARRUF ETTİK

Ödemiş halkı adına da geçmiş dönemde zarar yazan araç kiralama konusunda alınan kararla yılda 750 bin liralık bir tasarruf sağladıklarını belirten Eriş, “Arabanın kira parasını oradan çıkarıyorum. Yılda 750 bin lirada az bir rakam değil. Bugün gelinen durumda da artan borçlar var. SGK anlamında 26.400 kusurdan, 33’e çıktı. Bir taraftan da bu borçları kesintilerle birlikte ödüyoruz.  İller Bankasından, 2016 Kasım ayı 1 milyon 800 bin gelirken, bugün bize gelen 1 milyon 780 bin bize yirmi bin lira daha aşağı gelmiş. Beş yıl önce de 2014 yılında 1 milyon 644 bin gelmiş. Ama o dönemde borç yoktu bu kadar. 2017 yılında 2 milyon 600 bin gelmiş bugün gelenden 800 bin lira daha fazla. Bunu neden söylüyorum. 800 bin de benim Sosyal Güvenlik Kurumuna ayda ödemem gereken para ama ödeyemiyorum.”

AÇIK VERİYORUZ

Aylık personelimizin gideri brüt 4.5 Milyon TL, ama Kasım ayında gelen iller bankası geliri 1.8 milyon TL .Bu durumda aylık açığımız 2.7 milyon TL yani gelen para personelin giderini karışlamakta çok uzak. Demek ki geliriniz artmıyorsa gideriniz çok, bizim açığımız 13 milyon civarında gelirimiz giderimizin tablonun hali. Burada kim oturursa otursun aynı sıkıntı ile karşılaşacaktı.”

 “BEKLENTİMİZ %40 LIK PAYIN ÖDEMİŞ İÇİN HARCANMASI”

Büyükşehir Belediyesi ile İller Bankasından kesilen %40’lık payın yine Ödemiş için kullanılmasını, hizmet verilmesini sağlamak için gerekli görüşmeleri yapıyoruz.  Bu konuda da destek alacağımıza inanıyorum. Biz Ödemiş’i birlikte yönetelim diyerek yola çıktık. Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Sosyal Belediyecilik anlayışı ile özellikle vatandaşlarımızın sorunlarına çare bulmaya çalışıyoruz. Yolda çukur vardır. Ama biz öncelikle evin çatısı akan teyzemizin evinin çatısını kapatmak için çalışıyoruz. Niye yoldaki çamura basıp geçseniz bile ayağınız kurur veya yanından geçersiniz ama çatısı akan yaşlı bir teyzemiz durumu şu an bizim için daha önemli.”

“BÜYÜKŞEHİRE GİDEN YAKLAŞIK BİZİM KESİNTİ PAYIMIZ 108 MİLYON LİRA”

Bu sorunların büyükşehir yasasından kaynaklandığını vurgulayan Eriş, “2012 yılında ilçe başkanlığı yaptığım dönemde büyükşehir yasasının yanlış olduğunu hep aktarmaya çalıştık.  9 beldemizde sandık kurdum. Yeni yasa hakkında bilgilendirme yaptım. Size göre sizin belediyeleriniz kapanacak. Böyle bir şey istiyor musunuz diye % 93 hayır istemiyoruz çıktı AK Parti ve CHP genel başkanvekilleri yeni yerel yönetim yasasını çıkartmak için çalışmaları var. Ve bu iki partinin grup başkan vekilleri belediye başkanlığı yapmış insanlar. En azından ikisi de aynı noktada birleşiyorlar. Bu süreçte biz büyükşehir ile uyum içerisinde olacağız. Olmak zorundayız.”

Ekonomi konusunda ülkeden farklı değiliz diyen Eriş, “Büyükşehir de kanal ve su bağlıyor. Vergi gelirler ortalama % 80 olması gerekirken ki bu normal ama bu yıl maalesef %51’e düştü. Bize gelecek olan gelirde o derece de azaldı. Ülke ekonomisinden dolayı yani Ödemiş kaynaklı değil. Ana gelirde de bir azalma var. O ana gelirde azalmadan Ödemiş, Kiraz, Beydağ, Tire ’yede Büyükşehir’e de aynı şekilde yansıyor. Vergi toplanırsa gelir payının yeni yasayla artacağını söylüyorlar. Biz de bu konuda önerilerimizi daha önce genel başkan yardımcılarımıza vermiştik. Şimdi yine vereceğiz. Bu rakamları verdiğimiz zaman şöyle bu piyasa hükmüyle beraber baktığımızda büyükşehir yasasıyla yaşadık. Yaşıyoruz. Bu şekilde büyükşehire giden yaklaşık yani bizim kesinti anlamında payımız 108 milyon lira. 2012 yılında benim söylediğim şey bugün doğrulanıyor.

2019 YILINA AİT AÇIK 13.9 MİLYON

Geçmiş dönemde benden sonra gelen başkana kasada para bıraktım. 158 Milyon lira o zaman için işleyen geri dönüşü olan, işletmesi çok iyi durumda olan bir gelir düzeyi bırakmıştım.  O zaman gelirlerin hepsi bizimdi, başkan kim olursa olsun. Ama şu an bizim değil Büyükşehir’in büyükşehir bunların içinden temizlik paylarını alıyor. Ayda bize gönderiyor. Bizde yolda yapılan temizliğinin karşılığını ödüyoruz.  Biraz açığımız kalıyor ama onunla kapamış oluyoruz. Bunların hepsini saydığımızda bizim gelirimiz giderimiz farkını görüyoruz. 2019 yılında 10 aylık gelir gider arasında ki açık, 13.9 milyon TL.

Vergi borcu ayda 291 bin lira kesiliyor. SGK borçları için 223 bin lira ve emekli sandığı için de 383 bin lira gibi para kesintisi var.  Bunu yuvarladığımız zaman 900 bin lira gibi bir kesinti oluyor bu kesinti diğer çalışmalara için yapılan kesintiler önümüzdeki yıldan itibaren ayda 2 Milyona çıkacak.

Neden mal ve dükkân satıyorsun diyenler var. Belediyeye ait olan dükkân veya lojman gibi yerler bakım gerektiriyor. Zaten öyle bir yer var ki aylık kirası 240 lira. Tadilat yapıldığında 10 15 yıllık neredeyse kira geliri tadilata verilecek. Üzerimizde ki kamburlardan kurtulmak zorundayız. Ve bunların belediyeye gelir olarak dönüşünün sağlanması gerekiyor.  Bunun yanında araç kiralama, yakıt, kırtasiye ve birçok kalemde tasarrufa gittik.

Tabii ülke ekonomisinin durumunda daha iyi gelişmelerde yaşanırsa bizim de gelirlerimiz de artar. Ticaretin   Hayvancılığın, sanayinin daha iyi duruma gelmesiyle bu mümkün olur. Bu yıl vergi toplama oranı yüzde 51, ekonominin daha iyi olmasıyla örnek yüzde 80 vergi toplanda Ödemiş Belediyesi aylık 3 milyon daha fazla geliri olur. Bizde daha iyi hizmet vermek için uğraşırız, daha çok projemizi gerçekleştiririz. Ama yine de umutsuz değiliz daha güzel günlere olan inancımız daha güçlü. Yeni bir Yerel Yönetim Değişikliğiyle gelirlerimiz yeniden düzenlenmeli. Gelirlerimiz arttırılması gerekir ki daha iyi hizmet verebilelim, daha hızlı iş yapabilelim. Bu bilgilendirmeyi her ay yaparak Ödemişli hemşerilerimize hesap vereceğiz”

Editör: Haber Merkezi