ÖZEL HABER:GAMZE ONAN
Bir saat süren ceviz büyüklüğündeki dolu yağışı Bayındır’da ekili arazilere büyük zarar verdi. Özellikle tarlalarda ekili olan karpuz, domates, patlıcan, biber kökleri ve ürünler parçalandı.
Dünden bu yana Pınarlı da çalışmalar gerçekleştiren Bayındır İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Bayındır Ziraat Odası ekipleri zararın 20 trilyon (20 milyar) civarında olduğunu belirttiler.
Pınarlı’da kahvede toplanan çiftçiler hasar kayıtları için başvuruda bulundular. Ayrıca İlçe Tarım ve Ziraat Odası ekipleri zarar gören tarlaları dolaşarak hasar tespit çalışmalarında bulundu. Zararın 20 trilyon (20 milyar) civarında olduğunu belirten yetkililer çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi için gerekli girişimlerde bulunacaklarını söylediler. Çiftçiler afattan kaynaklanan zarardan dolayı mağdur olduklarını dile getirerek zararın karşılanması konusunda kendilerine sahip çıkılmasını istediler.
Pınarlı Mahallesi’nde çalışmalarına devam ettiklerini belirten Bayındır İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Şube Müdürü Hasan Peynirci, “Şuana kadar elimize yüze yakın başvuru geldi. Gereken incelemeler yapılıyor sonrasında gerekli çalışmaları parsel parsel dekar bazında yapacağız. Pınarlı’da bir sıkıntı var. Kira sözleşmesi olmayan, ÇKS kaydı olmayan anne babadan kalma araziler var. Biz bu arazilerle de ilgili hasar tespiti yaparak çalışmalar gerçekleştireceğiz. İl müdürlüğümüze de gerekli dosyayı hazırlayıp sunacağız.”
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde borç erteleme gibi bir durum söz konusu olabilir diyen Peynirci, “Tarım bakanlığı olarak ilk önce TARSİM sigortasına bakıyor. Sonrasında gerekli kayıtlara bakılacak ve sosyal yönden zararı olan üreticilerimize sosyal yardımlaşmadan bir yardım oluyor. Bunun için öncelikle Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde borç erteleme gibi bir durum söz konusu olabilir. Bunlar çalışmalarımız sonunda ortaya çıkan rapor sonrasında belli olacak.”
“En fazla hasar karpuzda”
Peynirci, “Pınarlı’da en fazla hasar karpuzda var. Pınarlı’da erkenci karpuzlar var. Şuan karpuzlar tam olgunlaşma aşamasına geldiği anda doludan zarar gördü. Karpuzdan sonra ikinci sırda sebze var. Domates, patlıcan, biber ve salatalık geliyor. Üçüncü olarak mısır yer alıyor. Zeytin ve ceviz ağaçlarındaki zararlarında tespiti yapılacak.”
“Zarar 20 trilyon”
Hasar Tespit çalışmalarının devam ettiğini söyleyen, “Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar, “Şuan çalışmalarımıza göre yüz kişi hasar tespitinde bulundu. Karpuz, domates, biber, salatalık, bunun yanında mısırda hasar gören ürünler arasında. Ekipler arazilerde fotoğraflama yaptılar. Milletvekillerini aradık İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na ulaştık. Belediye ekipleri geçici çalışmaları yapıyorlar fakat burada zarar 20 trilyon (20 milyar) civarında. Biz bu zararı bir şekilde karşılamak istiyoruz. Devletin bize uygulamış olduğu bir politika var, böyle bir durumda TARSİM sigortası yapanların hasarlarını karşılıyor. Bu arazilerin % 80’i babadan dededen kalma araziler ve bu arazilerin hiç birinin ÇKS kaydı yok. Çiftçiler ÇKS kaydı olmadığı için sigorta da yaptıramıyor ve zor durumdalar. Buradaki zarar büyük bir şekilde ama devlet ya da büyükşehir tarafından çiftçiye sahip çıkılması gerekiyor. Biz bu konuda elimizden gelen her şeyi yapacağız, gerekenleri yetkili makamlara ileteceğiz ve bu sorunları dile getireceğiz.”
“Karpuz fiyatları olumsuz yönde etkilenir”
Almışlar, “Pınarlı’nın bir özelliği var. Karpuzu erken yetiştirip, piyasaya erken çıkar. Şuan Pınarlı da yenebilecek sofraya konabilecek karpuz yok. Bu durumun karpuz fiyatlarını da olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum.”
“Hasar büyük çiftçi perişan”
Almışlar, “Dünden beri çalışmalarımız devam ediyor. Pınarlı da çiftçi perişan, biz perişanız. Şuan zarara 20 trilyon (20 milyar) diyoruz ama bunun yanında camı kırılmış, zarar görmüş evler var. Büyük bir afet oldu. Çiftçinin durumu zor, mazotun ve gübrenin durumu ortada. Bu konuda bize kim sahip çıkacaksa desteklerini bekliyoruz.”
“Canımı zor kurtardım”
Yağmur yağmaya başladığı zaman tarlasından hızla uzaklaştığını belirten Pınarlı çiftçilerinden Mustafa Kayalıer, “Tarlada çalışırken büyük bir dolu başladı ve kendimi zor kurtardım. Tarladaki mahsulüm %90 zarar gördü. Karpuz, domates ve mısırlarım büyük zarar gördü. 1 saat dolu yağışı biz çiftçiyi mağdur etti.”
“Zararım 250 bin”
Kayalıer, “Yaşanan sağanak yağış ve dolu sonrası zararım 250 bin TL civarında. Şuan tarlada bulunan mahsuller sürülecek ve yerine yenisi ekilecek. Bu konuda devletin bize yardımcı olmasını istiyoruz. Daha önce sigorta yaptırmıştık fakat bu sene yaptırmadık.
“Doludan bende yaralandım”
Kayalıer, “Meydana gelen dolu sırasında kaçmaya çalışırken elim ve başımda yaralar meydana geldi. Ceviz büyüklüğünde yağan dolu hepimizi mahvetti.”