YERELGÜÇ/BURCU TUNÇ

SMA hastalığının günümüzde kesin tedavisi olmayıp ömür boyu palyatif bakım gerektiren, aile ve toplum üzerinde maddi / manevi ciddi yük oluşturan bir hastalık.

Bu hastalığın önlenmesinde en önemli adım, evlilik öncesi çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesi ve her ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin belirlenerek çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan ve sağlıklı çocuk sahibi olmak için sunulan hizmetlerden yararlanmaları yoluyla yeni hasta doğumunun engellenmesi.

Konuyla ilgili olarak Yerelgüç’e açıklamalarda bulunan Ödemiş İlçe Sağlık Müdürlüğü ÇEKÜS (Çocuk, ergen, kadın üreme sağlığı) birimi hekimi Dr. Niran Çakır, “Spinal Musküler Atrofi yani SMA vücutta istemli kasların kuvvetsizliğine ve  erimesine yol açan kalıtsal, nöromusküler  hastalığa verilen isimdir.SMA’nın 4 tip çeşidi vardır. İlk çeşit dediğimiz yaşamla çok bağdaşmayan anne karnında tanı konan bebekler doğumdan birkaç gün sonra hayatını kaybediyor. Tip 1 ise semptomların en ağır olduğu birimdir.Yenidoğan ve bebeklerde görülür. Kas güçsüzlüğü, yutma güçlüğü, solunum sıkıntısı gibi belirtiler gösterir. Tip 2 ise bebeklikten çocukluğa geçiş aşamasında görülür. Tip 3 ergenlikte tip 4 ise erişkinlerde gözlemlenir.

ÇİFTLERİMİZ AİLE HEKİMLERİNDEN SMA TARAMA TESTİ RANDEVUSU ALABİLİR

2022 yılının başından beri yeni evlenecek çiftler bize başvurduğunda SMA testinin yapılmasını öneriyoruz. Zorunlu değil. Evlendikten sonra çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde aynı şekilde SMA testi yaptırabilirler. Tarama programı aile hekimlikleri tarafından yürütülüyor. Özellikle erkekten kan alınıp sonuçlar Ankara’ya gönderiliyor. Şüpheli  bir sonuç gelirse kadından da kan alınıyor ve o da Ankara’ya gönderiliyor. Özellikle baba adaylarının bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Sadece kan vermek yeterli. SMA taşıyıcısı olmak bir çiftin evlenmesine engel değildir. Ama çift konu hakkında bilgilendirilir ve genetik danışma merkezlerine yönlendirilir.İzmir’de bir çok genetik danışma merkezimiz var .Ege Üniversitesi,9 Eylül Üniversitesi, Kâtip Çelebi, Atatürk Eğitim ve Araştırma, Behçet Uz, Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi gibi merkezlerimizin yansıra 3 adet özel merkezimiz de var. Aile hekimleri sevki gerçekleştirir. SMA hem tanı hem tedavi açısından maddi manevi olarak yorucu ve yıpratıcı  bir hastalık bu nedenle bu hastalıktan mustarip bireylerimizin toplumda çoğalmaması adına çiftlerimizi mutlaka tarama testleri için bekliyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi