Toplumda en sık karşılaşılan şikâyetlerden biri başağrısıdır diyen Varol, “Baş ağrılarının önemli bir bölümü başka bir sebebi olmayan migren, gerilim tipi baş ağrısı ve küme başağrısı gibi primer baş ağrılarıdır. Geriye kalan kısmı ise bir hastalığa bağlı baş ağrıları olup beyni veya diğer organları ilgilendiren bir hastalığın başlangıcı veya seyri sırasında ortaya çıkan sekonderbaş ağrılarıdır.Sekonder baş ağrıları, tüm baş ağrıları içinde daha az oranda görülmelerine rağmen hastanın yaşamını tehdit eden beyin damar tıkanıklığı, beyin tümörü vebeyin kanaması gibi hastalıkların tanınmasında önemli bir ipucu oluşturmaktadır.”

Varol, Onlarca başağrısı sebebi olmakla birlikte biz bugün sizlere Migren başağrısından bahsedeceğiz.

MİGREN NASIL BİR HASTALIKTIR?

Migren tarih öncesi çağlardan bu yana bilinen, yaşam kalitesini önemli ölçüde bozan, iş gücü kaybına sebep olan,başın önünden ya da arkasından başlayan tek ya da çift taraflı ataklar halinde görülen, zonklayıcı karakterde başağrısı tipidir.Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte birçok mekanizmaya bağlı meydana gelmektedir. Kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha fazla görülmektedir. Her on çocuktan birisi migrene bağlı baş ağrısı çekmektedir.
Migren baş ağrılarının bir kısmında ağrı döneminden önce görme, konuşma, duyu bozuklukları olarak tanımlayabileceğimiz auralar da görülmektedir.

Hastaların enselerinde gerginlik hissi olabilir. Hastalarda bulantı/kusma, sese ve ışığa duyarlılık, huzursuzluk, esneme, uyku hali, iştahsızlık, konsantrasyon bozukluğu da görülebilmektedir.
Başka hastalıklar nedeniyle migren benzeribaşağrıları ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenledoğru tanı koyabilmenin en temel koşulu ise hastanın baş ağrısı yakınmalarının nöroloji uzmanı tarafından detaylı bir biçimde sorgulanması ve ayrıntılı muayene edilmesi gerekmektedir.

TANISI NASIL KONULUR?

Pek çok hastamızdan ‘Benim beyin emarım (MRG) temiz çıktı ama bana yine de migrensin dediler’ cümlesini sıkça duyarız.
Halbukimigren tanısı, hekimin hastadan aldığı anamneze (hastalığın öyküsü) göre konur. Beyin MRG gibi görüntüleme teknikleri ve diğer laboratuarincelemeleri ise migrene benzer belirtiler yapabilecek diğer hastalıkları dışlamak için kullanılır.
Sonuç olarak; nörolojik ve fiziksel muayenesinde baş ağrısını açıklayacak başka bir neden bulunamıyorsa ve hastanın çekilen MRGsi normal olarak değerlendirilirse migren tanısı konulmuş olur.

TETİKLEYİCİ FAKTÖRLER NELERDİR?

Güçlü ışık

Stres

Açlık

Parfüm gibi sert ve kuvvetli kokular

Hava kirliliği ya da hava değişimi

Fazla miktarda çay ve kahve tüketimi

Adet dönemi

Peynir

Kızarmış ve yağlı yiyecekler

Sigara dumanı

Deniz ürünleri tüketimi

Çikolata

Yükseklik değişimleri

Alkol ve sigara tüketimi

Uyku bozuklukları ve düzensizlikleri

TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Migrenin elbette tedavisi vardır. Ama öncelikle hastaların migren baş ağrısını tetikleyen faktörleri belirlemesi ve bunlardan uzak durmasıdır.

Hastalar şiddetli başağrıları ile acil servislere ve nöroloji polikliniklerine başvurduklarında ağrı kesicilerin verildiği kriz tedavisi vardır.

Kronik dönem tedavisinde ise birçok tedavi seçeneği bulunmaktadır. Ağızdan alınan 6 -12 ay kadar kullanılan hastanın ek bulgu ve hastalılarına göre hekim tarafından uygun görülenantiepileptik ve antidepresanilaçlarkullanılmaktadır.

Yakın dönemde ülkemizde de kullanıma giren  halk arasında ‘’Migren Aşısı’’ denilen 6-12 ay boyunca aylık olarak cilt altı enjeksiyon yöntemi kullanılabilmektedir ancak pahalı bir tedavi olduğu için yaygın olarak kullanılmamakla birlikte uygun hastalarda tercih edilebilir.

BAŞKA TEDAVİLER VAR MIDIR?

Her gün ilaç kullanmak istemeyen hastalar için ise etkinliği kanıtlanmış 15 günde birbaşın belli bölgelerine uygulanan SİNİR BLOKAJLARIve 4-6 ayda bir başın 31 ayrı noktasına uygulanan BOTOKSda birtedavi seçeneğidir.

Sonuç olarak ;“Baş ağrısıdır, nasılsa geçer” diye düşünmemeliyiz. Başağrısı kaderiniz değildir.

Baş ağrılarına eşlik eden bulantı, kusma, bulanık görme, denge bozukluğu, el ve ayaklarda güçsüzlük acil durum işaretleridir.

Kronikleşen, tekrarlayıp duran şiddetli baş ağrılarından şikâyetçiyseniz yapmanız gereken bu konuda nöroloji uzmanına muayene olup size uygun tedavi yöntemi ile ağrınızı geçirmenizdir.

Böylece ağrı çektiğiniz süreyi ailenizle ve arkadaşlarınızla daha kaliteli zaman geçirebilirsiniz. Hastanemizde de migren tanısı konulması için gerekli olan MR ve kan tetkikleri yapılmaktadır. Migren tanısı konulduktan sonra ise hastalarımıza uygun olan tedavi hangisi ise hastamız o yöntem ile tedavi edilmektedir. Hastanemizde tarafımca uygun hastalarımıza SİNİR BLOKAJLARI ve BOTOKS uygulamaları dayapılmaktadır.

Editör: Haber Merkezi