Kim ne  derse desin. Tiredeki siyasi dengeler açısından en önemli parti MHP’dir…. Her şeyden önce şu bir gerçektir ki, MHP’nin Tiredeki potansiyeli, mevcut partiler içinde en kaliteli yönetimi oluşturabilecek güçte…  

Diğer partiler, ihale peşinde koşan, kendi kitlesini görmezden gelen,  cemaat ya da siyaset bezirganlarının tezgahında pazarlanan aktörlerin hakim olduğu bir ilçe yönetimi oluştururken; MHP’nin bunlara hiç prim vermeden Tire’nin en kaliteli, en güçlü ve en temiz ilçe parti yönetimini oluşturma şansı her zaman için mümkündür.

Öte yandan yönetimini Tirenin beklentileri yönünde kurgulayabilmiş ve yerel sorunlara duyarlı bir ilçe  yönetimi, MHP’yi önümüzdeki yerel seçimlerde zirveye pek ala taşıyabilir. Zira arzu edilen kalitedeki bir MHP’nin Tire’de aynı şekilde kaliteli bir aday problemi de asla olmayacaktır.  Her iki olasılığın da gerçekleşmesi halinde, MHP’nin Tirede çok büyük bir ihtimal ile geçtiğimiz seçimlerde DP’nin elde ettiği başarıyı gölgede bırakacak bir başarı şansı  oldukça yüksektir.  

Pek bilinmez ama MHP’nin Tire genelindeki oy potansiyeli son seçimlere göre 8800 civarında… Malum ilçe yönetimlerinin genel seçimlerde pek fonksiyonu olmuyor ama buna rağmen bu rakam hiç de küçümsenecek bir oy değildir.

İşte MHP’nin Tire’de bu gerçeklerden yola çıkarak, öncelikle kendi kitlesinin arzu ettiği kalite anlayışına kulak vermesi gerekiyor. Aksi halde son iki yerel seçimde olduğu gibi MHP oylarının diğer partilere akmasının ve MHP’nin taşeron parti olarak anılmasının önüne geçilemeyecektir.

Mhp bunu asla hak etmemektedir. MHP’nin Tire’deki varlığı önümüzdeki seçimlerde vereceği onur mücadelesi ile orantılı olacaktır. Önümüzdeki yerel seçimler Tire’deki MHP kitlesi için adeta ölüm kalım meselesi gibidir. Son iki mahalli seçimde  olduğu gibi MHP oyları yine bir başka partinin değirmenine su taşıyacak olursa; gelecekte maalesef ki, Tire için MHP alternatifinden bahsetmek oldukça güç olacaktır. 

Gelinen noktada önümüzdeki yerel seçimlerin hazırlıkları bakımından belki de en önce çalışmalara başlaması gereken parti, MHP iken, ne yazık ki, bunun tam tersi olmuştur. MHP bu gün Tire’de önümüzdeki yerel seçimler için hiçbir hazırlığı olmayan bir parti görünümündedir.

Tüm bunlara rağmen henüz her şeyin geç olmadığını umut ederek değerlendirecek olursak, öncelikle  Tire MHP’de nelerin  eksik olduğuna kısaca bir göz atmak gerekiyor.

Tire MHP yönetiminin en belirgin eksikliği, her zaman söylediğim gibi yerel sorunlara olan duyarsızlığı olarak öne çıkıyor. Bir ilçe teşkilatının yöneticileri yerel sorunlara karşı duyarsız kalıp, başbakanı, bakanları, ülkenin genel politikalarını eleştirmekle basında yer almaya çalışırsa, o ilçenin halkı kendine ait hiçbir yakınlık bulamaz o yöneticilerden. Yerel sorunlar hakkında konuşması gerektiğinde “belediye başkanına köstek değil destek olmak gerekir” gibi ortaya karışık laflar ile Tirenin sorunlarına nasıl yaklaşıldığını anlatabilmek mümkün değildir.  MHP ilçe yöneticileri kes yapıştır demeçler ile Tire’de hiçbir yere varılamayacağını bilmek zorundadırlar.

Bu nedenle MHP ilçe yönetimi bir an önce yerel sorunlarına diğer partilerden daha yoğun bir şekilde değinmeli ve kendi bakış açısını halka anlatmalıdır. Tire’de yaşıyor isek öncelikle kendi sokağımızın önünü nasıl temiz tutacağımızı söylemelidir. Öte yandan bilinmelidir ki, iyi bir muhalefet iktidar kadar önemlidir ve halkın takdirini kazanabilir. Bir başka deyişle “Tire’de muhalefet edilecek tek bir şey bulamayan MHP yönetiminin, madem ki, her şey yolunda ve pek çok şey güllük gülistanlık” o halde  seçimlere niçin katılacağını da mantık olarak açıklaması gerekmektedir.

Bir başka eksiklik ise, MHP’nin önceki seçimlerden günümüze taşıdığı taşeron parti imajıdır. Ve bu imajın ortadan kaldırılması için yapılan çalışmaların yetersizliğidir. Bu imajı ortadan kaldırmak için dik ve asil bir duruş sergilenmesi gerekirken, özellikle ilçe başkanı tarafından tam aksi bir şekilde ilçedeki iktidardan yana görünmekten, çeşitli stratejik adımlarda birlikte olmaktan çekinilmemiştir. Partinin menfaatlerini  -yanlış yaptığı herkes tarafından kabul edilen- biri ile sıkı fıkı ilişkiler kurmaya bağlamak, Tire MHP için telafisi zor bir hata olarak önümüzdeki seçimlerde karşımıza çıkacaktır.

Tire MHP’nin bir üçüncü eksikliği ise, kapalı devre bir siyaset anlayışı ile kendi değerlerinden faydalanamaması olarak ifade edilebilir. Yukarıda da söylediğim gibi. Bu gün Tire’de kaliteli bir ilçe teşkilatı oluşturmak ve iyi bir aday ile Tire’nin yönetimine talip olunması bakımından en şanslı partilerden biridir MHP… Ancak  Tire MHP teşkilatı hiçbir değerinden faydalanamamakta, kendi kitlesini yalnızca “bağımlı partili” olarak görmesinden öteye gidememektedir..

Mesela 94 ruhunu ortaya çıkartan ve Tire’de hala konuşulan bir siyasi dinamiğin patentini elinde bulunduran MHP’nin bir an önce  1994seçimlerindeki  ruhu ve siyasi duruşunu olmazsa olmazları içinde değerlendirmesi gerekir. Zira 94 ruhunu ortaya koyanların Tire MHP için bu gün de en güçlü siyasi dinamik olarak algılandığını herkes bilmektedir.   

Son olarak MHP il yönetimine de değinmek gerekirse, partinin kendi brokratik işleyişi dışında il yönetiminin bir an önce Tire’deki MHP tabanına kulak vermesi gerektiğini söylemek gerekiyor. Zira İzmir’den Tire’ye bakmak için buradaki göz ve kulakların tutarlılığına itimat etmek ve gidilecek yolda, girilecek mücadelede Tire’deki ekibin tüm bu gerçekliklere göre dizayn edilmesi gerekmektedir.

Tire için MHP konulu bir yazının içeriği elbette ki, bunlarla sınırlı değildir ama, şimdilik bunları söylemekle yetinelim ve  testi kırılmadan kulaklar çekilsin deyip, Nasreddin hocayı da rahmetle anmış olalım.